Trafikpsykologen tipsar: Så blir du lugn bakom ratten

Den aggressiva bilkörningen ökar, enligt trafikpolisen. I dagens speedsamhälle är det kanske inte så konstigt att vi slänger oss på tutan när den halvdöda pensionären i skruttkärran framför inte gasar tillräckligt – vi måste ju hem och uppdatera bloggen! Men med ökad stress ökar också olycksrisken. Sonja Forward är psykolog vid Statens väg- och transportforskningsinstitut. Hon forskar om trafiksäkerhet och berättar att förarstress ofta beror på en kombination av olik...

Den aggressiva bilkörningen ökar, enligt trafikpolisen. I dagens speedsamhälle är det kanske inte så konstigt att vi slänger oss på tutan när den halvdöda pensionären i skruttkärran framför inte gasar tillräckligt - vi måste ju hem och uppdatera bloggen! Men med ökad stress ökar också olycksrisken.

Sonja Forward är psykolog vid Statens väg- och transportforskningsinstitut. Hon forskar om trafiksäkerhet och berättar att förarstress ofta beror på en kombination av olika negativa känslor som aggressivitet, ångest och frustration.
– Just aggressivitet är många gånger orsaken bakom regelbrott och olyckor i trafiken, säger Sonja Forward. Människor som reagerar överdrivet aggressivt på vardagliga problem har många gånger en svag självkänsla och behov av att hävda sig. I trafiken innebär detta att många tar revansch bakom ratten då de där upplever sig som skyddade. I bilen törs de göra sådant de kanske inte annars hade gjort eftersom bilen skyddar dem.


Men är det inte bättre att skrika ut sin frustration i stället för att hålla den inom sig?
– Nej, tankesättet att ilskan är som en bägare som man tömmer och sen blir lugn är en myt. Snarare är det mer stressande och mer upprörande att agera ut sin aggressivitet. Ilska ger mer ilska.

Enligt Sonja Forward är den mest ilskne föraren ung, har högre utbildning och är en så kallad Typ A-personlighet - det vill säga tävlande, prestationsfylld, rastlös, spänd och har behov av att kontrollera sin omgivning. Men alla ni som nu ser fram er en mallig 20-årig man kan tänka om. Sonja Forwards forskning visar nämligen att även kvinnor blir arga i trafiken:
– Faktum är att unga kvinnor rent generellt blir argare än medelålders män. Kvinnor blir argare i trafiken då de ser att någon bryter emot trafikregler och om någon tutar eller gestikulerar åt dem. Män däremot blir argare av polisens närvaro. Dock finns det ingen signifikant skillnad mellan män och kvinnor hur de reagerar på sin ilska.

Sonja Forward.
Sonja Forward.
Så, hur ska du då göra för att bli lugnare bakom ratten? Sonja Forward har utifrån sin forskning tagit fram en lista på hur du kan minska din egen stress och undvika att uppträda aggressivt i trafiken:

● Lämna tillräckligt med tid för resan, räkna med att det kan bli förseningar och försök att undvika att köra under rusningstid.
● Se till att klimatet i bilen är angenämt, att du sitter bra och kör inte för långa sträckor i taget.
● Kör på ett avspänt sätt, slappna av i kroppen och kör inte då du redan är arg.
● Utgå inte alltid ifrån att den andra är självisk, fräck och oförskämd. Många konflikter i trafiken beror på missförstånd. Visa därför överseende och medkänsla med andra, ingen är perfekt.
● Inse dina begränsningar och acceptera det som sker i trafiken - är det kö så får du finna dig i detta.

Om du trots dessa råd ändå blir arg och irriterad rekommenderar Sonja att du försöker tänka på något annat, sätta på musik eller veva ned rutan. Och innan du skriker åt pensionären i bilen framför, fråga dig själv om det verkligen är värt att riskera både ditt eget och andras liv för en blogguppdatering om vad du hade för pålägg på mellanmålsmackan.