Tre spelfynd som ger klirr i kassan

Air RaidDet här shoot’em up-spelet släpptes någon gång runt 1984. Hur många exemplar som tillverkades är oklart och företaget bakom spelet, MenAvision, gjorde inga fler titlar. Spelet i sig är en slags Space Invaders-klon vilket i sig är ganska ointressant då det fenomenet var vanligt förekommande i början av 80-talet. Däremot är spelets kassett någonting i hästväg, den är nämligen utrustad med ett ljusblått, t-format handtag som gjorde det behändigt att plugga in spel...

Atlantis II
På 80-talet var det vanligt för företag att arrangera tävlingar i sina spel med syfte att skapa uppmärksamhet. Activision hade sitt Enduro: Race for Riches och en annan veteran inom spelutgivning, Imagic, hade en tävling man kallade för “Destination Atlantis”.

Med spelet Atlantis till Atari 2600 medföljde ett formulär om att delta i tävlingen. De som ville vara med uppmanades att skicka in sitt high score tillsammans med ett foto som bevis, tillsammans med någon form av bekräftelsekod på manualen. De fyra som lyckats bäst bjöds in till den stora “Destination Atlantis”-finalen i Bermuda den 14 november. Vinnaren skulle ta hem $10 000 medan de övriga tre fick nöja sig med en nolla mindre.

För de som inte nådde topp fyra fanns det andra priser. De bästa 250 fick snorkelutrustning och de 1000 närmaste efter det fick Atlantias t-shirtar.

Olyckligtvis för Imagic fanns där massvis med duktiga Atlantis-spelare. Faktum är att fler än fyra lyckades få maxpoängen, så Imagic fick klura ut ett bra sätt att avgöra vilka som skulle vara topp fyra. De skapade en speciell tävlingsversion av Atlantis, som de kallade Atlantis II, som de bästa spelarna fick vars ett exemplar av. Atlantis II är i princip identiskt med Atlantis, utöver att det är snabbare, svårare och ger färre poäng.

Imagic skrev följande i brevet till de som mottog denna mer kluriga version: “Vi har designat den här tävlingsversionen av Atlantis bara för er experter. De luriga gorgonerna kommer fortsätta bråka med dig varje runda, men nu kommer striden att vara mer eldig och poängen ni får kommer att vara lägre. Är du skicklig nog att anta den här utmaningen och rädda Atlantis från den farliga gorgonska dödsrockan? Om du är modig nog, läs vidare.” Tävlarna fick bara spela spelet i två dagar och sen skicka in sina high scores.

Vem som vann tävlingen står skrivet i stjärnorna men bara att ha varit med i den andra fasen av tävlingen är en lönsam affär såvida man är lagd åt det hållet att man sparar på saker. I dag kan nämligen Atlantis II säljas för närmare 50 000 kronor på Ebay.

Air Raid
Det här shoot'em up-spelet släpptes någon gång runt 1984. Hur många exemplar som tillverkades är oklart och företaget bakom spelet, MenAvision, gjorde inga fler titlar. Spelet i sig är en slags Space Invaders-klon vilket i sig är ganska ointressant då det fenomenet var vanligt förekommande i början av 80-talet. Däremot är spelets kassett någonting i hästväg, den är nämligen utrustad med ett ljusblått, t-format handtag som gjorde det behändigt att plugga in spelet i konsolen men som för övrigt inte direkt kan sägas ha fyllt någon funktion.

I dag finns bara ett komplett exemplar med spel och tillhörande låda i omlopp. Detta såldes i april för hisnande $31,600 och ses därmed som ett av de mest dyrbara spelen i världen. Skulle du mot förmodan ha ett sådant ståendes i spelhyllan kan du alltså skatta dig lycklig. Detta t-formade freak till spel ger dig alltså en genomsnittlig svensk årslön för nästan inget arbete alls.

1990 Nintendo World Championships: Gold Edition
Men det mest eftertraktade spelet av dem alla, spelsamlarnas ultimata mål, objektet som får den ständige sökaren att sluta söka, det är denna underbara skapelse.

Världsmästerskapet i Nintendo gick ut på att plocka så många poäng som möjligt i tre NES-spel (Super Mario Bros., Rad Racer och Tetris) på sex minuter och 21 sekunder. 116 specialgjorda kassetter producerades till tävlingen varav 90 var grå och de övriga 26 guldfärgade. Den som vann en av stadsfinalerna i Nintendo-världsmästerskapet fick en grå kassett medan de mer bling-bling-aktiga exemplaren skickades till vinnarna i en separat tävling arrangerad av Nintendo Power.

Kassetten i sig är inte särskilt anmärkningsvärd så när som på DIP-switchen som låter användaren reglera tidsbegränsningen. Medan de gråa kassetterna hade unika nummer som gör dem enklare att spåra saknar guldkassetterna unik beteckning, vilket gör att de har blivit svårare att hålla koll på för samlarna. Det är också svårt att säga hur många av de 26 kassetterna som egentligen är i omlopp, men man beräknar att det är 15-16 stycken.

Skulle du mot förmodan få tag på den här dyrgripen och känna en slags sorgsenhet över att ha missat världsmästerskapet för tjugo år sedan så kan du bli varse om tävlingsinställningarna på DIP-switchen: trean ner, de andra upp. När du sedan slagit alla tänkbara rekord är det bara att sälja spelet och inkassera närmare 200 000 kronor. Eller så håller du huvudet kallt och väntar tio år till, då värdet mycket väl kan ha fördubblats i takt med att några ytterligare exemplar försvunnit från marknaden.

Texten är skriven av Lerkot Berglind och kommer från Gameplayer.se - din dagliga dos av tv-spel.