Varför skada sig själv?

Att vi människor medvetet skadar oss själva är inget nytt fenomen. Men ändå var det ingen svensk forskare som intresserade sig för självskadebeteenden bland unga förrän 2005. Tack och lov är det desto fler som gör det idag! 

En av dessa heter Jonas Bjärehed. Han är psykolog, filosofie doktor och lektor vid psykologiska institutionen vid Lunds universitet. Jonas har specialiserat sig på självskadebeteenden hos unga och de flesta han har träffat i sin forskning beskriver sitt skadebeteende som ett sätt att hantera andra svåra känslor, som exempelvis sorg eller oro. 

– En del beskriver det som att det gör så ont inombords och att det är lättare att hantera kroppslig smärta än smärtan inombords, säger Jonas. 


Forskare uppskattar att mellan 15-20 procent av alla svenska ungdomar har skadat sig själva någon gång, så det är ett relativt vanligt fenomen. Men för de allra flesta pågår det som tur är inte särskilt länge.


VISSTE DU ATT?

Forskare vet väldigt lite om hur vanligt det var med självskadebeteenden förr i världen, men i takt med att samhället och kulturen har förändrats har också synen på självskadebeteenden förändrats. I vissa religiösa riter har det det ju ingått, och ingår fortfarande, att skada sig själv, piska sig själv, ta hål i näsan eller skära sig på armarna som utsmyckning – riter och ritualer som är kulturellt accepterade.

Om ditt självskadebeteende fortsätter under en längre period, och det skapar problem för dig och hindrar dig från att kunna leva ett sånt liv som du vill leva, är det viktigt att söka hjälp! Om dina föräldrarna inte förstår situationen eller du inte vill eller kan vända dig till dem ska du prata med någon annan vuxen. Exempelvis kan du vända dig till skolhälsovården, ungdomsmottagningen, eller BUP.

Vart du ska vända dig beror lite på vad som är orsaken till att du skadar dig. 

– Är det för att du mår dåligt över att bo hemma är det kanske kommunen eller socialtjänsten som kan hjälpa dig att hitta ett eget boende, säger Jonas Bjärehed. Skadar du dig för att du är så stressad i skolan? Då kanske du ska prata med din lärare. Det viktiga är i alla fall att prata med någon, både för att förstå orsaken och för att kunna göra något åt det. 

Om jag har en vän eller klasskompis som jag märker skadar sig själv, hur kan jag då göra för att hjälpa?

– Det viktigaste är att visa att du bryr dig. Om du hade sett en person gråta hade du ju frågat, tröstat och visat stöd. Tänk att det är ungefär på samma sätt här, att personen behöver stöd. Våga fråga och visa att du ser, men gör det på ett schyst och diskret sätt. Uppmuntra också din kompis att gå och prata med en vuxen. Och om du själv inte vet hur du ska göra, så berätta det för en vuxen! Du gör din kompis en tjänst, och alternativet att ignorera det är sämre! 

VISSTE DU ATT?

Om du mår dåligt och behöver någon att prata med och ringer till eller chattar med BRIS – så hjälper det! Forskning från Linköpings universitet slår fast att de som kontaktar BRIS mår bättre direkt efteråt, och tio dagar senare mådde de fortfarande bättre än de gjorde innan.


Vill du också prata med någon? Ring BRIS på 116 111 eller klicka här för att chatta med dem!


STÖD & SVAR


• Jag skär mig för att fly från verkligheten eller när jag blir arg eller ledsen, behöver jag hjälp?

Ditt behov av att fly från verkligheten genom att skära dig som du beskriver, är ett tecken på att du bär på jobbiga känslor som du inte vet hur du ska hantera utan att göra illa dig själv. Och även om du anser att du hittat en lösning genom att skära dig, så är det ändå så att den lösningen har flera nackdelar. Det som behövs för att komma ur en sådan här negativ spiral är oftast professionell hjälp. Läs hela svaret …


• Jag vill verkligen ha hjälp, men mamma bara hånar mig.

Det verkar som om din mamma har svårt att förstå att du mår dåligt och det är tyvärr inte ovanligt. Jag kan inte säga varför din mamma beter sig som hon gör, eftersom jag inte träffat henne, men många föräldrar reagerar på liknande sätt och försöker bagatellisera när deras barn har problem, och i dom flesta fall handlar det om att föräldern känner skuld inför sitt barns illamående, en skuld som dom inte förmår att bära inom sig och därför istället försöker få det till att det inte är så allvarligt med deras barn som det egentligen är. Men, jag vet inte om detta stämmer på din mamma, för det här kan ju vara så olika. Läs hela svaret … 


• 
För ett tag sedan började jag skära mig. Vad ska jag göra? Söka hjälp, trots att jag inte vill det? Vem ska jag tala med?

Många kan känna som du att det känns främmande att söka hjälp. Men det brukar faktiskt gå över när dom väl tagit steget och sett att det där med att söka och få hjälp inte behöver vara så stort eller konstigt. Det här med att gå och prata med en främmande människa kan tyckas märkligt, men egentligen är det inte mer märkligt än att man går till läkaren och får antibiotika när man har en infektion, eller att man vänder sig till en bilmekaniker när man har problem med bilen. Läs hela svaret …


LÄS MER!

● Du som vill veta ännu mer om självskadebeteende och hur du kan få hjälp kan klicka dig in på Sjukvårdsupplysningen 1177 – där hittar du massa bra info! 1177.se är en sajt av Sveriges landsting och regioner och all info är faktagranskad av experter.


Skriv en kommentar

Your email address will not be published.