Veckans problem: Pappa dricker

Enligt Statens Folkhälsoinstituts (FHI) rapport ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​D​e glömda barnen lever 20 % av alla barn och ungdomar under 18 år i ett hem där det förekommer alkoholmissbruk. Det är ofta såpass illa att drickandet skadar både föräldrarna men även barnen. Det är främst ensamstående föräldrar som dricker och risken att deras barn själva börjar missbruka är...

Enligt Statens Folkhälsoinstituts (FHI) rapport ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​D​e glömda barnen lever 20 % av alla barn och ungdomar under 18 år i ett hem där det förekommer alkoholmissbruk. Det är ofta såpass illa att drickandet skadar både föräldrarna men även barnen. Det är främst ensamstående föräldrar som dricker och risken att deras barn själva börjar missbruka är större än hos barn som har föräldrar som inte dricker för mycket alkohol.


"Barn till föräldrar med hög alkoholkonsumtion löper en ökad risk för egna problem. Om det dessutom kombineras med andra problem i familjen, exempelvis psykisk sjukdom kan riskfaktorerna växelverka och förstärka varandra. Tidigare forskning visar också att barn till föräldrar med alkoholmissbruk löper en ökad risk för egna alkoholproblem."
- Statens Folkhälsoinstitut

Du som är barn till missbrukare ska tänka på (och veta) att det aldrig är ditt fel att din förälder/dina föräldrar missbrukar, även om de försöker skylla det på dig. Som människa har vi förmågan att välja vad vi vill göra. Väljer någon att dricka alkohol och dricker det för ofta och för mycket så är det den som bär ansvaret, inte någon annan.

Det kan kännas jobbigt att bo i ett hem där missbruk pågår, men det finns hjälp att få! I många kommuner finns Alkohol och Narkotikaenheten (ANE), som kan hjälpa föräldern att sluta dricka och ge dig som närstående stöd. Det ser olika ut från kommun till kommun med hjälpen, så fråga din kurator, kontakta socialtjänsten eller kolla på kommunens hemsida för att veta vart du ska vända dig. Viktigt att veta är att personen som missbrukar själv måste vilja få hjälp.

Som barn till en missbrukare finns det också hjälp att få. I en del kommuner kan det finnas stödgrupper där man kan träffa andra som är i liknande situation som du. Där kan du prata av dig om det som tynger dig och upptäcka att du inte är ensam (vilket det ofta kan kännas som att man är). Här gäller det att våga ge och ta, men man blir aldrig tvingad att prata om något man inte vill.

Det är inte ditt ansvar som barn till en missbrukare att hjälpa din förälder ut ur missbruket. Du kan hjälpa din förälder att söka hjälp, finnas som stöd och visa att du står vid dens sida oavsett vad. Du har alltid möjlighet att själv få prata med kurator eller sjuksyster på skolan om problemen ni har hemma. Det är inget att skämmas över, de finns där för dig!


Hit kan du vända dig om du bor i en missbrukarfamilj:

Maskrosbarn - En ideell förening som stödjer ungdomar som har föräldrar som missbrukar och eller är psykiskt sjuka.
BRIS - Med BRIS kan du ringa, maila och chatta om vad som helst, ingenting är för stort eller för litet, för konstigt eller för vanligt. En vuxen på BRIS svarar i telefon, på ditt mail eller chattar, och du är alltid anonym.
Alateen - Hur man kan hjälpa alkoholisten
Ersta vändpunkten - Ersta Vändpunkten är till för dig som lever i en familj där någon är beroende av alkohol eller droger. Här finns stödgrupper för skolbarn, tonåringar och vuxna.

Annars kontakta kurator, sjuksyster, ungdomsmottagningen eller socialtjänsten i din kommun. Vågar du inte ta kontakt själv, fråga en kompis eller en vuxen du litar på som kan vara med eller hjälpa dig.

På SVT:s ungdomssajt 15 kan du kolla in filmen Pappa dricker och dela med dig av dina egna erfarenheter. På sajten finns även ett gäng proffs och en ungdomspanel som berättar om filmerna. Kom ihåg att du aldrig är ensam!

Texten är skriven av Marko Kalenderović.