Veckans problem: Ungdomsbrottslighet

När jag var tretton begick jag en hel del brott. Inte så att jag rusade runt och rånade värdetransporter eller så, men jag och några kompisar brukade roa oss med att palla plommon och trakassera bittra pensionärer genom att busringa på deras dörrar om och om igen. Ett par gånger hände det också att vi snattade glansiga Backstreet Boys-kort i den lokala leksaksaffären. Relativt oskyldiga pojkstreck, alltså. Men för väldigt många ungdomar stannar det inte där. Faktum är att just...

När jag var tretton begick jag en hel del brott. Inte så att jag rusade runt och rånade värdetransporter eller så, men jag och några kompisar brukade roa oss med att palla plommon och trakassera bittra pensionärer genom att busringa på deras dörrar om och om igen. Ett par gånger hände det också att vi snattade glansiga Backstreet Boys-kort i den lokala leksaksaffären. Relativt oskyldiga pojkstreck, alltså.

Men för väldigt många ungdomar stannar det inte där. Faktum är att just ungdomar är den grupp i Sverige som begår flest brott i förhållande till sin andel av befolkningen. Förra året dömdes 29 000 ungdomar i åldrarna 15-20 år för olika former av brott, och bland de 15-17-åringar som döms till ungdomsvård återfaller så många som tre av fyra i den kriminella banan inom tre år.


– Det är ofta så att det finns samarbete på papper men i den operativa praktiken så driver de här ungdomarna mer eller mindre vind för våg, berättade Beatrice Ask (i något krångliga ordalag) för Sveriges Radio tidigare i år.
På hennes beordran startade Polisen därför i somras den största riktade satsningen mot ungdomskriminalitet någonsin. En testverksamhet med sociala insatsgrupper för unga som riskerar att bli kriminella drogs igång den 15 juni och pågår just nu i 12 stycken kommuner runt om i landet. Det huvudsakliga syftet med insatsen är att socialtjänsten ska identifiera de ungdomar som är i riskzonen och sedan stärka det sociala skyddsnätet kring dem vad gäller skola, arbete och under fritiden.

- Stöd i skolarbetet och yrkesträning är några av de åtgärder som kan bli aktuella, skrev Beatrice Ask i ett pressmeddelande i början av mars.

Den 31 oktober 2012 ska uppdraget och utvärderingen redovisas, och först då kommer vi se om satsningen har gett någon effekt.

Veckans film på SVT:s ungdomssajt 15 heter Ingen utväg och handlar om Rikard och hans polare, som i början mest gjorde inbrott, stal moppar, bilar och kläder - men efter ett tag börjar de hänga med äldre killar som sysslar med grövre saker. På 15-sajten kan du kika på filmen, höra vad experterna har att säga om filmen och berätta om dina egna erfarenheter vad gäller ungdomsbrottslighet!

Källa: Brottsförebyggande rådet