Vem är du, vem är jag?

Vem är du? En av världens jobbigaste frågor, eller hur? Men att vara förvirrad och osäker över sin identitet i tonåren är faktiskt bra – hur konstigt det än låter!

I tonåren står många med ett ben i vuxenvärlden, och det andra i barnvärlden. Kanske vet du inte alls vem du är eller vad du vill och känner dig allmänt förvirrad. Det är inget ovanligt, och det finns till och med ett ord för den här fasen av livet: moratoriumfasen! Det är latin och betyder “dröjande”.
Moratorium är ett slags övergångsfas som pågår innan vi börjat bygga en färdig identitet och den fasen går mycket ut på att utforska och experimentera. 

Ann Frisén är professor i psykologi vid Göteborgs universitet och har bland annat forskat om hur det går till när vi landar i vad som är vår identitet, och vad som påverkar det. Hon säger att moratoriumfasen, trots att det ofta är en väldigt ansträngande tid av livet, är nödvändig för att vi ska kunna utveckla en egen identitet.
– Under den här tiden gör du ett jättestort arbete för resten av ditt liv, säger Ann Frisén. Låt funderingarna få ta plats och låt det vara så. Var inte bekymrad över det, det är helt naturligt och snarare väldigt bra att vrida och vända på vem du är och vad du vill. Det här är inte ett tecken på att du mår dåligt eller inte klarar av ditt liv, utan snarare ett väldigt bra tecken!

VISSTE DU ATT?
På 60-talet formades identiteten redan i mitten av tonåren, men så är det inte längre. Nu blir vi ganska sent klara över vår identitet och befinner oss längre i moratoriumfasen. Den kan vara tills du är 20-30, eller ännu senare! Fram till dess handlar mycket om att prova olika identiteter.

Detta innebär att många som går gymnasiet idag inte känner sig redo att stå på egna ben eller skaffa sig ett jobb. Men inom andra områden – som att resa, relationer till andra könet och intresse för andra kulturer – är vi idag faktiskt mycket mer mogna än tonåringar för 20 år sedan!

Att vissa brottas mycket mer än andra med identitetsfrågor beror ofta på ens bakgrund och uppväxt. Kommer du från en familj där ni diskuterar mycket och är öppna är det ofta lättare att hantera en eventuell identitetskris. Men kommer du från en familj med väldigt tydliga värderingar om hur man ska vara och göra så kan det bli svårare. 
– Det är inte fel att bli samma som sina föräldrar men det kan vara bra att prova själv. Lek med olika tankar, utforska olika delar av identiteten, prova på olika yrken, studier och gemenskaper. Bara för att du är 20 år och bestämmer dig för att plugga till journalist måste du inte jobba med det hela livet, säger Ann Frisén.

VISSTE DU ATT?
Förutom moratorium finns det tre olika faser där vi kan utforma vår identitet:

För tidig identitet:
 Du utforskar inte utan bestämmer dig. Exempelvis att du tar samma politiska åsikt som din pappa eller bästis. En del håller kvar vid det här hela livet, men det är en ganska instabil grund att stå på. 

Fullbordad fas: 
Här har man provat, och bestämt sig! Ofta är vi 25-30 när vi landar vi i det här, men det finns också de som stannar i “för tidig identitet” eller någon av de andra faserna.

Identitetsförvirrad:
 En fas där du varken utforskar eller tar ställning. Många som är i den här fasen mår väldigt dåligt och orkar inte ta tag i identitetsarbetet. På 60-talet var den här fasen förknippad med psykiska problem – då behövde man ju ett jobb för att kunna försörja sin familj. Men i dag är ungdomstiden mycket längre och många stannar länge i den här fasen.

Om du känner dig jätteförvirrad och inte vet vad du vill göra med ditt liv, eller hur du ska göra det, kan det hjälpa att plocka fram papper och penna och skriva ner dina tankar och intressen. Det kan vara en bra början för att få lite bättre koll. 

Exempelvis kan du skriva upp vad det är för typ av områden som du kan tänka dig att jobba med. Eller vad du absolut inte vill göra. Skriv ner några områden du är nyfiken på och testa dem! Vill du jobba med människor? Då kanske du kan få sommarjobb på ett äldreboende.

Se det inte som ett tecken på något dåligt att du inte vet vad du vill. När du är förvirrad är det lätt att se det som ett problem, men det är inte så farligt utan helt normalt. Och om saker och ting blir fel betyder det inte att du har misslyckats, utan bara att du har kommit närmare att hitta din grej!

Ung & Dum är ett projekt som drivs av Sveriges Elevråd – SVEA, Centrum mot Rasism och Rädda Barnens Ungdomsförbund. De har tagit fram en enkel övning som du kan göra för att klura ut hur du kan förbättra grejer genom att göra något som du själv tycker är kul. Klicka på bilden och skriv ut!


FRÅN STÖD & SVAR

• Jag har en identitetskris, framtiden är bara blank. Vad ska jag göra för att hitta mig själv och vad jag vill?
Du är fortfarande ung. Det finns mängder av alternativ för dig, men kanske behöver du någon eller några som hjälper dig att INVENTERA, SORTERA och PRIORITERA. Alltså att ni hjälps åt att gå igenom vad du vill (även om du påstår att du inte vet det), vad som krävs, när och hur. Kort och gott - plus och minus med dig själv i centrum. Det är viktigt! Det är DITT liv och det är DIN bok som ska skrivas. Läs hela svaret ... 

• Jag oroar mig för framtiden efter gymnasiet, det är så mycket ansvar!
Visst kan det vara så att det kan kännas mer allvarligt att välja fel program på högskolan, fel yrke, osv, än att välja fel kompisar att umgås med på gymnasiet. Men faktiskt så är principen densamma. Livet funkar nämligen inte så att vi i förväg kan veta vad som är rätt för oss, och det som känns rätt under en period, kan ändå kännas fel längre fram. Detta innebär att man ofta måste testa för att veta om det känns rätt eller fel, och man måste samtidigt inse att få val här i livet är val vi måste hålla fast vid hela livet. Läs hela svaret ...


Skriv en kommentar

Your email address will not be published.