Vinnare av årets eldsjäl 2016

Fem inspirerande unga nominerades, omröstningen på Ungdomar.se var öppen i en vecka, över 1200 unika röster kom in och nu har vi en vinnare av Eldsjälsutmärkelsen 2016. 

Eldsjälsutmärkelsen delas ut av Sida, Utrikesdepartementet och we_change och går till en ung person som inspirerat och engagerat sig för FN:s globala mål. Fem unga engagerade nominerades och under en vecka fick besökare på Ungdomar.se rösta på den de tyckte skulle få utmärkelsen året eldsjäl 2016. Över 1200 personer röstade och med 31 procent av rösterna har 25-åriga Isak Utsi röstats fram till årets unga eldsjäl som engagerat sig för de globala målen. 

Isak nominerades för sitt hårda arbete för samers självbestämmande som har lett till att fler unga inspirerats till att engagera sig för urfolkens rättigheter. Genom sitt engagemang som ordförande i det samiska ungdomsförbundet Sáminuorra och tidigare engagemang i bland annat Världsnaturfonden ungdomsråd så har Isak skapat plattformar för andra unga att inspireras och engagera sig för ett hållbart samhälle.

Stort grattis Isak! Hur känns det att vara årets eldsjäl?
– 
Det känns väldigt hedrande och spännande, särskilt tacksam är jag för det stöd jag fick i omröstningen och jag upplever att det arbete vi i det unga civilsamhället utför räknas och förändrar. Alla mednominerade var också värdiga att vinna och att bara nomineras tillsammans med dessa eldsjälar var tillräckligt i sig!, säger Isak. 

Hur tror du att den här utmärkelsen kan hjälpa dig i ditt fortsatta arbete?
– Jag tror på nätverk och erfarenhetsutbyten som några av de viktigaste nycklarna för att vi gemensamt ska kunna skapa framtidens samhällen och utnämningen i sig men också deltagandet vid Global Goals Forum tror jag kommer leda till just sådana utbyten av idéer, kontakter och erfarenheter med människor som faktiskt leder eller kommer att leda byggandet av framtidens samhälle — sen är det såklart viktigt att samiska perspektiv tar en allt tydligare plats i frågor som rör hållbar utveckling.

Hur började ditt engagemang? Vad var det som fick dig att faktiskt börja jobba med de här frågorna?
– Med tanke på både historia och pågående exploateringar av Sápmi finns en stark organisationskultur i den samiska miljö som jag är uppvuxen i — med sameföreningar och samtal runt köksbordet — där jag har upplevt att engagemang värderas som en kampform som vi unga ska använda för att säkerställa att vi har en värld att lämna över till kommande generationer. Jag hade turen att komma i kontakt med ett fantastiskt ungdomsförbund med företrädare som inspirerade mig till att själv engagera mig, lärare och familj som förstod hur viktigt det var, och jag insåg att vi unga faktiskt får våra röster hörda men att vi måste organisera oss och kämpa på de olika sätt vi kan för en hållbar utveckling och för en värld där vår kultur har en självklar plats.

Vad har du för tips till andra unga som vill engagera sig?
– Ta kontakt med någon organisation som du tror på, åk på årsmöten/kongresser/läger, tro på dig själv och våga ta plats. Jag tror också det är viktigt att förstå att alla typer av engagemang oftast behövs och att vi tillsammans skapar förändring i de frågor som vi tror på, hitta den engagemangsformen som passar dig bäst för tillfället.


Utmärkelsen kommer att delas ut under Global Goals Forum den 5 oktober på Norra Latin i Stockholm. Forumet arrangeras av Sida, Utrikesdepartementet och we_change. 

Lucella

Verksamhetsansvarig för Ungdomar.se

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.