Du känner säkert igen den. Den där fruktansvärt irriterande känslan som kommer när du ligger i din säng och inte kan sova. Trots att du är jättetrött, trots att du ska upp om sex timmar, trots att du verkligen måste ...
Ibland är det helt enkelt för många tankar som snurrar i skallen. Det är inget farligt och oftast blir det ju bättre redan nästa natt. Men om det inte blir det då?
Stress är skurken!
För att det ska klassas som sömnproblem ska du ha så svårt att sova att det påverkar din morgondag på ett negativt sätt minst tre gånger i veckan under en månads tid. Det kan exempelvis vara genom att du lätt blir irriterad eller har svårt att koncentera dig.
Den vanligaste orsaken till sömnsvårigheter, liksom många andra psykiska problem, är stress. Stress orsakas av krav – antingen inbillade krav eller krav som verkligen finns där – och för att att klara av kraven måste vi varva upp hjärnan och kroppen. Samtidigt kräver sömnen att vi varvar ner, vilket gör att det blir en dum frontalkrock!
Ju mer du anstränger dig för att sova, desto svårare blir det. Det blir helt enkelt en ond cirkel och kanske börja du oroa dig redan tidigt under kvällen för hur du kommer att sova på natten ...
Lösningen är enkel. Men svår!
Torbjörn Åkerstedt är professor på Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet och en av världens främsta inom sömnforskning. Han säger att det inte finns något hemligt knep för att bli av med sina sömnproblem.
– Rådet är så enkelt, eller svårt, som att lära sig att säga nej, säger Torbjörn Åkerstedt. Även om du kan göra avslappningsövningar, idrotta och jobba på att ändra ditt tankesätt, så måste du skära ner på kraven. Det är det enda sättet du kan hantera det på. Ge dig tid till att bara softa hemma.
Handlar det om att försöka plugga i skolan och på bibliotek i stället för hemma?
– Nej. Du kan absolut plugga hemma, men varva ner efteråt! Se till att stänga av pluggandet i tid, lägg undan arbetet senast två timmar innan du ska gå och lägga dig och se till att du får tillräckligt med tid utan krav på dig på kvällen.
Det snackas ju mycket om att mobilen stör vår sömn. Stämmer det?
– Många har ju mobilen på hela natten, bredvid sängen, för att kunna ta emot samtal och sms. Det här skapar förväntningar, så utan att du tänker på det ligger du och spänner dig. All förväntan leder till att sömnen blir ytligare, omedvetet hoppas du att det ska hända nåt. Att du ska få ett sms exempelvis. Så stäng av mobilen på natten, det kanske är svårt i början men det kommer att hjälpa i längden!
TORBJÖRNS SÖMNTIPS!
● Ha fasta sovtider
● Fysisk aktivitet på dagen kan hjälpa
● Var utomhus på dagen
● Stäng av mobilen när du ska sova
● Sov i ett mörkt, svalt och välventilerat sovrum
● Undvik att göra annat än att sova (och ha sex) i sängen
● Acceptera tillfälliga sömnstörningar, det är inte hela världen!
När tipsen inte hjälper …
Om du har redan har testat alla Torbjörns tips och dina sömnproblemen ändå inte försvinner är det viktigt att du söker hjälp. Det bästa är att hitta någon att snacka med, som kan hjälpa dig att reda ut problemen. Sömnmedel hjälper bara för stunden, så du måste få hjälp att ändra ditt tankemönster!
Kognitiv beteendeterapi (KBT) används ofta när det kommer till sömnsvårigheter. En behandling med KBT innebär att du tillsammans med en terapeut diskuterar vad det är som gör att du har problem med sömnen. Vilka tankar är det som ploppar fram i skallen som gör att du blir orolig? Varför får just dessa tankar dig att bli orolig?
Här hittar du mer info om terapi och hur du kommer i kontakt med en terapeut!
Har du några schysta sömntips? Dela med dig i kommentarerna!
LÄS MER!
● På
Sjukvårdsupplysningen 1177 hittar du mer information om sömnsvårigheter och vad du kan göra åt problemen! 1177.se är en sajt av Sveriges landsting och regioner och all info är faktagranskad av experter.