Aviseringar
Rensa alla

Björn Söder: Judar och samer är inte svenskar


N.W:
Först måste man ha klart för sig att det finns nationella minoritetsgrupper i Sverige vars hela funktion är att belysa att de inte är en del av den svenska nationen, men för delen förfarande är svenska medborgare. Detta för att garantera att de nationella minoritetsgrupperna inte behöver uppgå i den svensk nationen för att behålla sin säregna kultur, språk, tradition och så vidare. Några av de nationella minoritetsgrupperna i Sverige är den samiska, judiska och romska nationen. Människor som tillhör dessa nationella minoritetsgrupper brukar sällan se sig som en del av den svenska nationen. Det finns exempelvis massvis med samer som inte ser sig som svenska utan som just samer. 

Detta är alltså sedan citatet som journalisterna bygger Björn Söders åsikt att "judar inte är svenskar" på:

"– Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet. Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige. Samer och judar har levt i Sverige under lång tid."

Björn Söder säger två saker i detta uttalande:
1. Det finns svenskar med judiskt ursprung som lämnat sin judiska identitet.
2. Det finns judar och samer med svenskt medborgarskap som inte har svensk identitet, vilket inte behöver vara ett problem.

Björn Söder säger aldrig att judar och samer inte kan vara svenska. Att han skulle ha sagt detta är nog en av de värsta omskrivningarna jag sett från svensk media. Saker som är otydliga i intervjun är ifall Björn Söder anser att man som jude eller same måste lämna sin nationella minoritetsidentitet för att bli svensk. Alltså ifall han anser att man måste sluta identifiera sig med den judiska eller samiska nationen för att kunna uppgå i den svenska. 

Att denna tydlighet inte finns är dåligt men faktum kvarstår; Björn Söder har aldrig sagt att man som jude eller same inte kan vara svensk.

+1

Chibibbi:
"Kan man inte vara både jude och svensk, samtidigt?
– Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet. Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige. Samer och judar har levt i Sverige under lång tid.
Komikern Soran Ismail brukar säga att han är 100 procent svensk och 100 procent kurd. Kan man inte vara det?
– Jag tror inte att man kan det, att tillhöra två nationer på det sättet. Däremot kan ju kurder vara svenska medborgare. Problemet är om det blir för många i Sverige som tillhör andra nationer."

Det han säger är inte direkt kopplat till ras och nämner eller implicerar inte tvivel kring nationell tillhörighet pga etnicitet. Snarare verkar tvivlet ligga i det kulturella och huruvida en person kan ha två olika kulturella identiteter och ändå vara 100% av de båda två. Söder verkar tycka att det bara går att ha en kulturell identitet, och har man fler en än - exempelvis både svensk och kurd - kommer den ena identiteten behöva lida pga den andre. Han menar alltså att det är antingen eller - inget mellanting och ingen dubbelhet. Jag har svårt att koppla detta specifika uttalande till rasism, men däremot har han en ganska exkluderande syn på svenskhet och kulturidentitet. 

Är SD-politiker rasister? Nja. Jag tror inte det. Inte alla. Jag tror att SD:s grundvärderingar får lite olika spinn beroende på vilken SD-politiker du frågar. Jag tror absolut att det finns invandrar- och främlingsfientliga SD:are och politiker, men samtidigt tror jag att det också finns de som "helt enkelt" bara är har en väldigt exkluderande syn på svenskhet. Samt de som som har gjort en omvärldsanalys där mångkulturalism är misslyckat. Dessa tillsammans skapar SD i mångt och mycket: Människor kan ej identifiera sig med alla kulturer-->segregation-->ruinerat samhälle. Därför vill de ha en homogen kultur som alla tillhör, för att detta skulle leda till samhörighet och gemensam identifikation-->mindre utanförskap-->ett fungerande samhälle. 

Det jag undrar är dock hur de har tänkt hantera alla övriga faktorer som gör att människor känner sätts i utanförskap som också bidrar till segregationen. Det verkar som att de tror att problemet löser sig bara för att alla skulle se på läsa Astrid Lindgrens sagor och ha sylta på julbordet (dvs ha en uteslutande "svensk" identitet). Jag har inte sett, hört eller läst något om hur SD planerar att motarbeta dessa andra väldigt viktiga och relevanta utanförskapsfaktorer. 

+1 Tumme upp


   
SvaraCitera

Weeaboo:
Vad tycker ni om den här kommentaren då?


Reaktionerna lät inte vänta på sig när Sverigedemokraternas partisekreterare, tillika riksdagens andre vice talman, Björn Söder i Dagens Nyheter gjorde uttalanden om huruvida samer är svenskar eller inte. Nu ger den samiske folkrättsjuristen Mattias Åhrén sin syn på debatten och menar att Söder i sak har rätt – samer är inte svenskar.

- Jag blir personligen nästan mer bekymrad när alla andra partier från höger till vänster tar debatten och säger att samer är svenskar – för det är vi inte. Det är därför vi har ett Sameting, rätt till att ha undervisning och utbildning på samiska och det är därför vi har särskilda rättigheter till landområden och naturresurser, säger Mattias Åhrén.

Han menar att det i grund och botten är mer farligare argument att säga att samer är svenskar.
- Därför att det i leder till assimilering och i slutändan till att den samiska kulturen försvinner, menar Åhren.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=6047760

+1 Tumme upp


   
SvaraCitera

Carroline97:

Hotar inte. Säger bara vad som borde hända med honom. Sen skulle ingen bry sig om SD-nazzen dog. Tvärtom, alla skulle bli glada.

Vilka är alla enligt dig? Mer exakt vilka skulle bli glada? De på vänsterfalangen? Det är nog snarare alla kommunister som skulle bli överförtjusta om Söder blev skjuten. Dessutom så om Björn Söder skulle skjutas så skulle de demokratiska principerna hotas och vi kommer inte längre att leva i ett fritt samhälle med fria åsikter.
Att säga att den här politikern borde skjutas är som att säga att jag gillar inte demokrati för bara dessa människor med ''de rätta åsikterna'' bör få tala och tycka som de vill och att det är bara dem som ska spegla hur alla människor har för åsikter om saker och ting.
Jag ogillar Vänsterpartiet på alla sätt och vis men jag tycker inte att det är rätt att skjuta Jonas Sjöstedt för det även om jag tycker att han är (i stort sett) en fullkomlig idiot.


   
SvaraCitera
tkllkl

qazedctgb:

Grejen är att alla andra kanske inte tycker samma sak

Det  är ju fullständigt irrelevant. De har ju särrättigheter. Egen flagga. Eget språk. Eget rättsväsende som kan samiska, det är som en nation som existerar i symbios med Sverige. 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

tkllkl:

Det  är ju fullständigt irrelevant. De har ju särrättigheter. Egen flagga. Eget språk. Eget rättsväsende som kan samiska, det är som en nation som existerar i symbios med Sverige. 

Precis och det var precis detta som Söder sa i intervjun. Samer och judar är nationella minoritetsgrupper och ska därför inte omfattas av assimileringspolitiken utan istället få behålla sina nationer i Sverige. I svensk media blev detta "Judar och samer är inte svenska".


   
SvaraCitera

tkllkl: Det är ju fullständigt irrelevant. De har ju särrättigheter. Egen flagga. Eget språk. Eget rättsväsende som kan samiska, det är som en nation som existerar i symbios med Sverige.

ja och?


   
SvaraCitera
tkllkl

qazedctgb:

ja och?

Jag kan ärlig talat inte greppa din poäng. Jag förstår vad Björn Söder säger. 


   
SvaraCitera

tkllkl: Jag kan ärlig talat inte greppa din poäng. Jag förstår vad Björn Söder säger.

björn söder svamlar något om nationer som är rasism och jag håller inte med att koncepten han beskriver existerar


   
SvaraCitera
tkllkl

qazedctgb:

björn söder svamlar något om nationer som är rasism och jag håller inte med att koncepten han beskriver existerar

Björn Söder svamlar om att samerna har en egen nation, inuti den svenska, som existerar i symbios. De är ju trotts allt Lapplands ursprungsbefolkning.

Var i ligger rasismen?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

qazedctgb:

björn söder svamlar något om nationer som är rasism och jag håller inte med att koncepten han beskriver existerar

Det enda som skulle kunna tänkas vara rasistiskt i sammanhanget är att hävda det motsatta, dvs att samer, som levde här långt innan det svenska folket, skulle vara svenskar. Samerna har alltid slagits för att slippa omfattas av den svenska nationen, slippa glömma sitt språk, sin kultur - vilket man trots det tvingats till i historien av svenskar. 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=6047760


   
SvaraCitera

tkllkl: Björn Söder svamlar om att samerna har en egen nation, inuti den svenska, som existerar i symbios. De är ju trotts allt Lapplands ursprungsbefolkning.

nej det han gjorde var att definiera vilka som tillhörde den svenska nationen.
något som jag knappt äns ses som ett koncept utan det finns ett land som heter sverige med fastslagna gränser utöver det ser jag ingen anledning att definiera något.


   
SvaraCitera

Jag känner att problemet med Söders uttalande är just att begreppet "den svenska nationen" kontra "nationer inom nationen" är väldigt onyanserad och etnocentrisk. 


   
SvaraCitera