Unga vill ha livskunskap i skolan
Unga i malmö tycker livskunskap ska vara ett ämne i skolan - en plats för att få stöd, kunna prata av sig och få tips och råd.
Ameer Alhayali, 21, i Malmö tycker att skolorna borde göra mer för att unga inte ska få de problemen:
– Minst en gång i veckan borde grundskolan eller gymnasiet ha lektioner i hur man hanterar vissa situationer som kan uppstå i framtiden. Då kan en psykolog eller någon annan som vet komma och prata om till exempel hur man ska göra om man bråkar med sin pojkvän eller flickvän. Man borde träna upp dem om hur man ska hantera det innan det händer, och inte fixa det när det har hänt. Man ska förebygga det och ge ungdomarna kunskapen till att klara det.
I många miljöer är det fortfarande tabubelagt att prata om psykiska problem, och speciellt när jag gick i högstadiet tyckte folk att det var jättepinsamt att söka sig till skolkuratorn eller skolpsyokologen. Livskunskap skulle innebära ett allmänt forum att få råd och stöd på, med lärare, utbildade experter och eleverna i en stor grupp. Vad tycker ni?
Jag röstar ja och som obligatoriskt ämne - för att det är så SJUKT viktigt att få elever att både våga prata och lyssna om olika sorters problem som kan uppstå under livets gång. Jag tror det skulle vara väldigt hälsosamt. Jag tycker däremot inte att det ska vara obligatoriskt att dela med sig av något om man inte vill, förstås.
Ja, och filosofi. Redan från förskolan.
Prata om livet, känslor, rätt o fel. Hur viktigt som helst.
Men lärare måste ta det på största allvar. Livskunskap görs ofta så flamsigt , flummigt o oseriöst.
Iskub:
Livskunskap görs ofta så flamsigt , flummigt o oseriöst.
Det har väl inte varit något skolor gjort hittills?
Vi hade det en gång i veckan i mellanstadiet. Det var väldigt flummiga lektioner, ingen fick ut någonting av det
Jag tror absolut att man skulle behöva det men är osäker på om det skulle funka även i högstadiet eller gymnasiet
Ja tabun och allt negativt den för med sig i bristande kunskap och hänsyn kring psykisk ohälsa är ett av de riktigt stora samhällsproblem som finns, och fortfarande inte hanteras på ett sätt som det borde.
Nej.
Tror det kan vara ganska viktigt för att få borta tabun gällande psykiska problem. Dock har jag svårt att se hur man lägger upp lektionerna, då livskunskap verkligen inte är absolut på något sätt.
Nej, men jag litar heller inte på psykologier, psykiatriker och dylika. Jag skulle ha uppfattat det som ett hot.
Hade det i lågstadiet, det var ganska kul..
Vet inte men filosofi/psykologi + ngt som har med psyket att göra
så folk blir mer bekanta med vrf idioter är idioter & vad man kan göra åt det
Ja. Är av åsikten att alla behöver gå kbt.
jag gick gymnasiet i malmö o vi hade obligatorisk livskunskap :s