Aviseringar
Rensa alla

Bordr man få slå Nazister?


anonym321123:

Den typen jag är för, och andra liknande typer av frihetlig kommunism. Eller ja, det beror på vad som menas med "den fria individen".

Jag förstår.

anonym321123: Nej. När man pratar om äganderätt pratar man ofta om rätten att få en ickeförtjänad inkomst via ägandet av kapital. Den rätten används inte av de flesta då de flesta inte är kapitalister(den klass som lever på att suga ut mervärde från arbetarklassen).

Vad är en ickeförtjänad inkomst? Är det en person som ärver kapital? På vilket sätt suger kapitalister ut arbetarklassen? Kan kapitalism se olika ut eller är det bara skit?

anonym321123: Nazister förtrycker både andra "raser" och individer av deras egna "ras" som går emot dem. Nazityskland ville också förslava undermänniskor.

Det var det jag sa. Det var det dem gjorde under andra världskriget.


   
SvaraCitera

VarilDrox:

Nazism är i grunden en attack mot den fria individen. Nazism är även en tidsbomb som närsomhelst kan explodera.
Nazisternas ideer är ett angrepp emot det fria samhället. Om nazisterna opponerar sig emot demokratin och människors lika värde, är det inte ett angrepp emot den svenska Staten? Sen är de flesta Nazister för hjärntvättade för att övertygas.

Får jag då slå ner kommunister och islamister då? Deras idelogier skadar ju också folk.


   
SvaraCitera
Ice
 Ice

Verkligen inte. kan ju inte slå någon pga ogillar dens åsikter.


   
SvaraCitera

VarilDrox:

Nazism är i grunden en attack mot den fria individen. Nazism är även en tidsbomb som närsomhelst kan explodera.
Nazisternas ideer är ett angrepp emot det fria samhället. Om nazisterna opponerar sig emot demokratin och människors lika värde, är det inte ett angrepp emot den svenska Staten? Sen är de flesta Nazister för hjärntvättade för att övertygas.

Det är å andra sidan inte direkt förenligt med en demokrati att döma folk för tankebrott. Att börja rucka på de principer samhället vilar på är en farlig väg att gå.


   
SvaraCitera

Axel_von_Färsen: Jo, att de är kaukasier och att deras förfäder troligtvis samexisterat med neanderthalare.

Men varför ska man ha samhörighet med en italienare för att hans förfäder låg med ens förfäder? Om det inte är någon större skillnad på de olika "raserna", varför ska man bry sig?

Axel_von_Färsen: Etniska raser existerar även inom människan - vi står inte över biologi och evolution.

Man kan inte dela upp människor i olika väldefinierade raser.

Axel_von_Färsen: Vem var anonym321123 innan han fann socialismen?

Jag har varit en leninist, och det är jag ju inte numera.


   
SvaraCitera

mynona: Nog kan nationalism inbegripa det kriteriet även om den innehas av andra än vita?

Vad menar du?

mynona: den typen av nationalistisk rasism kan väl även idag existera bland icke vita?

Ja. Men vad har det att göra med det jag skrev? Jag har inte uttryckt stöd för japansk eller arabisk nationalism.


   
SvaraCitera

trevlig-snubbe: På vilket sätt suger kapitalister ut arbetarklassen?

Allt socialt värde kommer från mänskligt arbete. För att en stol ska kunna finnas måste någon såga ett träd, sandpappra, limma ihop benen till stolen etc. Det sociala värdet på en vara avgörs av den socialt nödvändiga arbetstiden. Om det tar dig två timmar att göra en stol och det tar fyra timmar för mig så är den socialt nödvändiga arbetstiden tre timmar.

(Socially necessary labour time - Wikipedia)

Varor är produkter som skapats av mänskligt arbete som säljs på en marknad. Värde tar i vårt kapitalistiska samhälle formen av varor för det mesta.

Det enda sättet för en kapitalist att tjäna profit är att ha arbetare som producerar värde genom att tillverka produkter som kapitalisten sedan säljer. Men om han ger arbetare det hela värdet av deras arbete så tjänar han ingenting på det. Lösningen är att ge arbetaren mindre betalt än det värde han har producerat. Nu har kapitalisten tjänat pengar på en vara utan att ha producerat något värde alls.

Det finns betydligt bättre förklaringar till hur kapitalister lever på arbetare. Här är några artiklar som pratar om det:

An introduction to Marxian economics 1: the labour theory of value | The Socialist Party of Great Britain

An introduction to Marxian economics 2: the rate of profit | The Socialist Party of Great Britain

Du kan även få ett bättre grepp om det på typ Wikipedia.

trevlig-snubbe: Kan kapitalism se olika ut eller är det bara skit?

Ett kapitalistiskt land kan ha en stat som äger en massa företag(statskapitalism) eller så kan de ha en massa privata företag. De flesta länder har något mittemellan. I alla fall så sker det fortfarande utsugning av arbetarklassen av kapitalister.

trevlig-snubbe: Det var det jag sa. Det var det dem gjorde under andra världskriget.

Förlåt mig, jag måste ha feltolkat dig. Jag trodde att du menade att nazismen var bättre än kommunismen då nazismen enligt dig inte skulle förtrycka sitt eget folk(vilket nazisterna gjorde).


   
SvaraCitera

Visst, nazister ser världen från en lite konstig vinkel men de är också människor med egna åsikter. Om man får börja slå dessa personer så blir ju samhället också nazistiskt eftersom det då är "okej" att trycka ner en specifik grupp av människor. Nazist eller inte, det är aldrig okej att trakassera vissa människor pga vad de tror, tycker och tänker.


   
SvaraCitera
mynona

anonym321123:

Vad menar du?

Ja. Men vad har det att göra med det jag skrev? Jag har inte uttryckt stöd för japansk eller arabisk nationalism.

Jag uppfattade det du skrev ungefär som att "Endast nationalism som förekommit och utövats av vita personer har innefattat rasism", och så är det ju inte. Jag ville visa att rasism även hade förekommit bland icke vita personer. Men jag kan mycket väl ha missförstått allt - jag håller just på att träna upp min hjärna igen efter två års depression, så den fungerar väl inte rostfritt. 


   
SvaraCitera

anonym321123: Men varför ska man ha samhörighet med en italienare för att hans förfäder låg med ens förfäder?

Ur ett interstatligt perspektiv är det väl bra att känna samhörighet med sina närstående grannar eller? EU:s försök till att skapa en europeisk identitet syftar till just detta, vilket skulle innebära färre intressekonflikter inom unionen.

anonym321123: Om det inte är någon större skillnad på de olika "raserna", varför ska man bry sig?

Jag är inte vit nationalist så jag kan inte svara på detta. Vit nationalism är ju dessutom mer prevalent i USA, på grund av att de flesta vita är resultatet av olika immigranters nationaliteter, polacker, irländare, judar, italienare etc. Det uppkom nog på grund av en nödvändighet snarare än reell ideologi. Man skulle uteslutit många vita om man endast förespråkade nationalism för en särskild europeisk identitet i dagens USA.

Jag personligen känner mer gemenskap med adopterade svenskar än vad jag känner med greker eller spanjorer.

anonym321123: Man kan inte dela upp människor i olika väldefinierade raser.

Det kan man visst, dock så skiljer sig antalet grupper från allt till tre till ett trettiotal. Dock behöver dessa inte rangordnas, alla är i slutändan människor.

https://whyevolutionistrue.wordpress.com/2012/02/28/are-there-human-races/

Från den respekterade biologen Jerry Coyne.

Varför är du mot denna idén? Är den för icke-pk eller är du rädd för en slippery-slope?

anonym321123: Jag har varit en leninist, och det är jag ju inte numera.

Hur kommer det sig att du ändrade åsikt? Ganska stor förändring att gå från statlig auktoritär till frihetlig socialist, inte sant?


   
SvaraCitera

varför slå när man kan klappa dom? alla nassar älskar att bli klappade på magen och huvudet, då spinner dom 


   
SvaraCitera

mynona: Men jag kan mycket väl ha missförstått allt

Ja, inget illa menat men det har du. Jag skrev bara att vit nationalism är ännu mer orimligt än japansk nationalism. Men japansk, tysk, svensk och arabisk nationalism borde alla slängas i sopkorgen.


   
SvaraCitera
mynona

anonym321123:

Ja, inget illa menat men det har du. Jag skrev bara att vit nationalism är ännu mer orimligt än japansk nationalism. Men japansk, tysk, svensk och arabisk nationalism borde alla slängas i sopkorgen.

Tar inte det minsta illa upp, missförstå gör vi alla konstant- i alla fall gör jag detTumme upp


   
SvaraCitera

Axel_von_Färsen: Ur ett interstatligt perspektiv är det väl bra att känna samhörighet med sina närstående grannar eller?

Men det har inget med ras att göra. Det är väl bättre att ha en bra relation med ens granne oavsett om han är vit eller inte?

Axel_von_Färsen: Det kan man visst

Men är det verkligen vad artikeln hävdar?

"How many human races are there? That’s pretty much unanswerable, because human variation is nested in groups, for their ancestry, which is based on evolutionary differences, is nested in groups.  So, for example, one could delimit “Caucasians” as a race, but within that group there are genetically different and morphologically different subgroups, including Finns, southern Europeans, Bedouins, and the like.  The number of human races delimited by biologists has ranged from three to over thirty."

Axel_von_Färsen: Hur kommer det sig att du ändrade åsikt?

Jag vet inte riktigt. Jag började kolla på en hel del videos om marxistisk ekonomi, så jag började mer och mer ifrågasätta tesen att Sovjetunionen inte var kapitalistisk redan under Lenin. Kopplat med det fick jag också reda på Tagantsevkonspirationen, en påhittad komplott som användes som en ursäkt att mörda en massa författare och vetenskapsmänniskor under Lenin:

Tagantsev conspiracy - Wikipedia

Jag blev så äcklad av det, och på nåt sätt kunde jag inte vifta bort det som en lögn. Och när man tror på att Tagantsevkonspirationen kunde hända så kan man tro en massa annat när det kommer till incidenter av röd terror. Och så läste jag "Öppet brev till kamrat Lenin" av Herman Gorter, och sen läste jag det här antidemokratiska citatet av Lenin:

"Soviet socialist democracy and individual management and dictatorship are in no way contradictory, and that the will of a class may sometimes be carried out by a dictator, who sometimes does more alone and is frequently more necessary."


   
SvaraCitera

anonym321123: Men det har inget med ras att göra. Det är väl bättre att ha en bra relation med ens granne oavsett om han är vit eller inte?

Jag antar det. De flesta i mellanöstern är semiter men staterna avskyr varandra trots det.

anonym321123: Men är det verkligen vad artikeln hävdar?

Den hävdar att raser existerar men att distinktionen mellan dessa är svår att göra och i dagsläget nästan omöjligt. Således existerar raser. Dock behöver man inte bry sig om detta eller lägga några värderingar i det. Men att hävda att raser inte existerar är oärligt och icke-vetenskapligt.

anonym321123: Jag vet inte riktigt.

När formade du din åsikt om att vara "vänster", Lenins diktatur är väl ganska välkänt i dagens akademi?

On topic så är denna videon bra att se på för er som vill slå nazister.


   
SvaraCitera