Aviseringar
Rensa alla

Debatt: Privata skolor - ja eller nej?


NEMI: Finns många exempel från landsbygden där privata skolar kommit att bli det enda sättet att behålla byskolorna. Det ser jag som mycket positivt. Men jag ser det främst som ett symptom för ett samhälle som inte kan se till sin befolknings behov.

beror ju lite på det fria skolvalet och andra friskolor som ligger i tätorter dit vissa föräldrar väljer att placera sina barn.


   
SvaraCitera
watic

Ja till privata skolor, nej till vinst som inte går tillbaka till verksamheten. Gick själv på en privatägd högstadieskola där elevernas resultat var skyhöga jämfört med de kommunalas, vet dock inte hur mycket vinst de plockade ut. 


   
SvaraCitera

Fingerprints: Kanske

Så länge vinsten går tillbaka till skolan och eleverna. Går själv på privatskola som tar ut otroligt mycket vinst och ja det märks ju. Men samtidigt har jag aldrig fått ett sådant bra elevhälsabemötande som på den här skolan. Men det är samtidigt inte bra heller haha??? komplicerat


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

bertrimmarpåstjärt:
Man bildar företag för att tjäna pengar. Om vinster ska förbjudas kommer ingen att bilda företag. Dessutom älskar vänstermedia att klanka ned på privatskolor, men när kommunala skolor gör bort sig har de inte länge lust att rapportera.

Det är bara kommunister som vill förbjuda allt fritt och privat för att centrera all makt till staten där man har total kontroll över människors liv från att de föds tills att de dör.

Syftet med skolor ska vara att utbilda, inte tjäna pengar


   
SvaraCitera
stav
 stav

ja!

de skolor som håller god kvalitet ser jag ingen anledning att förbjuda bara för att det finns ett fåtal som inte sköter sig. jag tycker däremot att vinsterna bör regleras (men absolut inte förbjudas!) och att det alltid ska finnas en långsiktig satsning - vinstjakten får aldrig vara det viktigaste! det primära ska förstås vara en vilja att erbjuda någonting bättre eller unikt jämfört med den kommunala skolan, vilket ökar kvalitet och valfrihet.

i kommunen där jag bor är den allra bästa grundskolan en friskola och en nedläggningshotad byskola har framgångsrikt tagits över av ett privat bolag. med det sagt menar jag inte att alla privata alternativ fungerar (likväl som att den kommunala skolan inte heller alltid lyckas), men jag tror att det för de allra flesta inte handlar om vinst i första hand.


   
SvaraCitera

Ja. Jag går på Procivitas och det är en väldigt, väldigt stor skillnad mellan denna skolan och tex en skola som kommunen äger där jag bor. Det är ju iofs för att intagningspoängen är högst av alla skolor men det gynnar ju en då alla här vill att sin skolgång ska gå bra och alla pluggar och jobbar stenhprt.

Jag bryr mig inte om ett dugg om denna skolan tar ut pengar i vinster, vi får göra så himla mycket ändå och inte för att skryta men vi får restuarangmat och studieresor och massor av annat som man kanske inte hade fått om den varit kommunal.


   
SvaraCitera
leiz
 leiz

Ja till privatskolor. Undersökningar visar att de elever på privatskolor lär sig mycket mer än de som går i kommunala skolor, och om så är fallet har jag inga problem med att de tjänar lite pengar på det.


   
SvaraCitera
GraGo

Bort med offentliga skolor och bort med regleringar på privata verksamheter.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Privata skolor (och kommunala) får en viss summa skattepengar för elev för att kunna hålla igång skolan med skolmaterial, skolmat o.s.v. Sedan drar de in på kostnaderna så mycket som möjligt. Man får köpa egna anteckningsblock, pennor och sådana saker. Sedan blir klasserna överfyllda. De blir färre lärare och mer elever. Och alla pengar som de sparar in går direkt till ägarnas egna ficka, vilket det inte gör på kommunala skolor. Det är skillnaden på privata och kommunala skolor. Kommunala skolor tjänar egentligen ingenting på att dra in på saker, vilket privata skolor gör. Sedan får man väl tycka vad man vill om det.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Fingerprints: Nej

Fingerprints: Sidospår: Att plocka ut vinst inom vård, omsorg och skola - vad tänker ni kring det?

Dessa två får gå ihop för mig o bli ett: Man ska inte ta ut vinster på så viktiga saker som vård, omsorg och skola då det hade öppnat upp för ägaren att tjäna pengar på nedskärningar som det redan nämnts.

Hjärta


   
SvaraCitera