Aviseringar
Rensa alla

Feminister nu får ni bestämma er. Är kön en social konstruktion eller kan man födas i fel kön?


presidente: Om man känner sig som en katt är man en katt då?

Då är man ju en catkin såklart... eller menar du att vi catkins inte har en rätt att finnas din SHITLORD?!?! Känner mig väldigt triggad här!


   
SvaraCitera

presidente:

Jag gör det lite tydligare kön=könet du föds med.

Vilket är kvinna i mitt fall. Min neurolopsykoloika könsidentitet är kvinna, alltså är jag kvinna och genomgår könskorrigering. 

Du reducerar personer till könsorgan, hjärnan är där personen finns.
Könsorgan handlar mest om vilka hormoner som produceras under puberteten och vilka reproduktiv förmåga du har. Inte om du är mentalt man eller kvinna,

Könsidentiten är medfödd, det får du acceptera.

Sen finns det biologiska ciskvinnor som är XY, och biologiska cismän som är XX. De ser ut som vilken ciskvinna eller cisman som helst från födseln. Fast genetiskt kvinnan XY och mannen XX.

Så lämna femtiotalet i femtiotalet är ni snälla. Det är är skäl som detta som man nu slutat med genetiska tester i OS.

Om man en förlorar sin penis är han lika mycket en man som alla andra. Lika så om en kvinna förlorar sin vagina.
Det finns här personer reducerar erfaranheten av att vara ett kön till könsorganet. Varför radikalfeminister tenderar att hata transsexuella är just för att enligt dem, så bara könsorganet som gäller, ingenting bortom det definierar kön, de tror inte på att någon mental aspekt av kön existerar. 
Den andra gruppen som har problem med oss, är många social konservativa, som inte kan tänkas sig att en sådan här sak kan hända.
För dem är naturen inte kaotisk och absurd, men måste ha en tydlig struktur, varför skulle ''gud'' eller naturen, göra någonting sådant.
Båda grupperna dyrkar könsorganen och anser att ens reproduktiva förmåga är det viktigaste, kvinnor som inte kan föröka sig är inte av samma värde, och de som inte vill är själviska.
I båda fallen finns det en form av mystik. Båda ser nästan något magiskt i könsorganen. Den bär en essens. Någon med kuk kan aldrig va eller bli kvinna och vise versa.

Könsidentiteten/mental kön förnekas helt av många radikalfeminister,  och av många socialkonservativa sitter den mellan benen, eller så anser man att måste vara helt från vettet att anse att könsorganen inte är det enda som definerar ens kön. Människan är inte då främst definierad av deras psykologi, inte hjärnan. 

Båda grupper har samarbetet i fall där man försökte skada transsexuella. Båda förnekar neurologi, psykologi, psykiatri, antropologi och annat som går emot dem i dessa frågor.

Jag är en kvinna! Och det kommer jag alltid att vara! 

Jag vill att ni ska tänka lite, om ni vaknande upp in en kropp av motsatt kön, skulle ni då bara tappa er identitet och ego, er självkänsla och självkännedom? Jag kan garanterat att så inte är fallet.


   
SvaraCitera

presidente: Alltså jag har inga problem med om man är en man som vill vara en kvinna eller tvärtom. Jag förstår att det kan vara jobbigt för dem. Men jag står fats vid att kön=könsorgan det vill säga det biologiska könet. Typ så här:

Du menar att du står fast vid att kön har en klart biologisk grund och att det t.ex. är relevant ur ett medicinskt perspektiv? Ja, så är det förstås. Hävdar man något annat är man lite bakom flötet. Men att kön har en biologisk grund gör inte socialkonstruktivistiska förklaringar för hur olika normer kring kön skapas och upprätthålls värdelösa. Det är en helt annan grej än biologi som de *i idealfall* försöker förklara, vilket konstant misstolkas både av dem som pratar om kön i strikt biologisk bemärkelse och dem som pratar om könsroller m.m. och hävdar att kön endast är en social konstruktion.

thl*kt N.: ang. "muh feelings" så är det väl bara ett sätt att påpeka att ett begrepp inte bör omdefinieras utifrån dom som har starkast känslor kring det. det är inte ett ogiltigförklarande av känslorna utan en vädjan till rationalitet i definitionen av begreppet. kan man inte respektera känslor utan att visa total underkastelse inför dem?

Jo, klart, men det är inte det jag vänder mig emot eller försöker diskutera här. Kontentan av det jag skrivit är: i anknytning till kön finns det mycket annat att prata om än biologi. Allt handlar inte om biologi. Och allt handlar för den delen inte om sociala konstruktioner. Det var typ den enda poängen jag hade och jag var väl lite onödigt syrlig när jag kommenterade det presidente skrev. Kanske tolkade jag honom lite fel också, det tycks vara det enda folk gör i såna här diskussioner...


   
SvaraCitera

presidente: kön är en social konstruktion

"Kön" är inget entydigt begrepp. Inom biologin så brukar man definiera en individ som hane eller hona beroende på dess könskörtlar, om den producerar ägg eller spermier. Och här finns ju en mycket stark genetisk predisposition, även om det också finns många djurarter där miljöpåverkan kan ge upphov till könsbyte också bland fullvuxna individer. 

Hur som helst så finns det inte alltid ett entydigt samband mellan kromosomer, könskörtlar, inre reproduktiva organ, hormoner, externa genitalier osv. Det finns gott om utrymme för "avvikelser", ex. p.g.a. miljöpåverkan av olika slag. Även om man ändå kan tala om en slags "norm". 

Vad beträffar könsidentitet så tycks varken könskromosomer, könskörtlar, inre reproduktiva organ, externa genitalier eller pubertala hormoner vara direkta determinanter. Att hormonpåverkan i livmodern påverkar är tycks högst troligt likaså att sociala faktorer kan påverka. Människors könsidentitet är inte nödvändigtvis fast och fixerad, utan kan förändras. Egentligen tycker jag att det är meningslöst att tala om könsidentitet som något annat än individuell. Det finns inte någon allmän uppsättnings könsidentiteter som man kan tillhöra eller inte tillhöra.

Och könsidentitet är heller inte viktigt i bemärkelsen att människor utsätts för våld och hot p.g.a. sin könsidentitet. Det gör de inte. Lika lite som människor utsätts för våld och hot p.g.a. att de älskar människor av samma kön. 

Det har aldrig handlat om läggning och identitet utan om kropp och praktik. Det som det finns en fientlighet mot är homosexuellt sex, könsöverskridande kroppar och könsöverskridande beteenden. 

Och det är ju det kampen alltid handlat om, för feminister, för homosexuella och för transpersoner: rätten till sin egen kropp. 


   
SvaraCitera