Aviseringar
Rensa alla

jantelagen höger vänster


Ämnesstartare

den är skum och lömsk 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

keff


   
SvaraCitera

mynona:
Jantelagen uppmuntrar en allmän ödmjukhet och jämlikhetssyn om allas lika värde. Min  spontana reflektion är att den har dämpat ned en vulgär skrytsamhet och elitistisk människosyn som är grövre i länder där den inte finns. Men tolkningen av den beror förstås på hur man är som person. Personer med dålig självkänsla kan säkert hämmas av den. Jag tycker inte att den behöver tolkas som konformism; trots allt kan man vara likvärdiga och ändå individer. Jämlikhet mellan de olika. Den behöver inte tas som ett försök till utplånande av individualiteten. 

Det är ungefär så här jag alltid har sett på saken. Din beskrivning av själva fenomenet är enligt mig mer rättvis/överensstämmande med verkligheten än vad som brukar åsyftas med begreppet.


   
SvaraCitera
mynona

Proteus: Det är ungefär så här jag alltid har sett på saken. Din beskrivning av själva fenomenet är enligt mig mer rättvis/överensstämmande med verkligheten än vad som brukar åsyftas med begreppet.

Tack, jag tror det, men som sagt: verkligheten skiljer sig åt mellan människor beroende på deras personlighet och man får väl akta sig för att utgå ifrån att alla påverkas på likvärdigt sätt som en själv, då den egna uppfattningen kan vara grundad i den egna upplevelsen av begreppet. 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Är väldigt nyfiken på vänsteranhängares argument mot jantelagen.


   
SvaraCitera