Aviseringar
Rensa alla

Jobb för personer med aspergers


Ämnesstartare

Jag har börjat fundera på hur jag ska försörja mig i framtiden men börjar bli ganska osäker. Jag har aspergers och all form av social kontakt med personer jag inte känner mig bekväm med, gör mig stressad/extremt obekväm. Det blir på en sådan nivå att jag lätt får panik och då slutar jag fungera.

Jag har förut tänkt att jag kanske vill bli lärare men jag klarar inte barn eller de som skulle jobba med mig. Har även funderat på sjuksköterska eller barnmorska men det är så mycket socialt i det. Jag har inte kunnat hitta något jobb alls där det sociala inte existerar. Vad för jobb finns där den sociala kontakten är minimal?


   
Citera

sopphämtare  35 tusen i lön behöver inte snacka med folk bara hämta soppor 


   
SvaraCitera

Kanske inte så lätt att hitta ett jobb, där det till hundra procent inte alls krävs att man har social kontakt. Men du kan säkert få hjälp och stöd att hantera detta, eller kanske för att slippa ha så mycket just social kontakt, och då istället i första hand satsa på arbetsuppgifter där sådant inte ingår. Alltså att du bara har så mycket (eller så lite) social kontakt som du känner att du kan hantera och klarar av, utan att känna för stor press. Sånt går säkert att fixa på vissa jobb.

Till exempel kan du kanske kolla upp om det finns någon person på arbetsförmedlingen, som har speciell koll, på det här med människor som har diagnoser. Hur man kan få dessa människor att fungera på arbetet och så.

Eller oxå kan du kanske, ifall du skulle kunna tänka dig det, börja med att jobba på någon Daglig Verksamhet. På Daglig Verksamhet kan du säkert få extra hjälp att anpassa arbetet på ett sätt som du känner att du klarar av, och stöd om du tycker något känns jobbigt, och hjälp med sånt du tycker är för svårt osv...
Det behöver inte nödvändigtvis betyda att du ska ha ett sånt jobb hela ditt liv, men självklart kan du även välja att ha det om du tycker att det fungerar bra, att du är okej med det, och/eller om du känner att en sån typ av jobb är det enda som du tycker känns okej och som du känner att du klarar av. Har hört att det ska finnas jobb inom Daglig Verksamhet som ska likna vanliga arbetsplatser så mycket som möjligt.


   
SvaraCitera

ta kontakt med MISA genom arbetsförmedlingen. 
(du behöver skicka in din asperger-utredning och be om möte) 

ta även kontakt med försäkringskassan så du kan få bidrag om du får nå slags praktikplats nånstans som möjligtvis kan leda t eventuellt jobb.


   
SvaraCitera
Hando

Lokförare. (Framför allt godståg nattetid.)
Lastbilschaufför.
Orderplockare på lager.
Truckförare.
Väktare. (Om du jobbar natt.)
Tidningsbud. (Kanske säger hej till kollegorna eller ibland en kund, annars upp till 6 timmar ensam i en bil. Har själv jobbat som tidningsbud.)
Brevbärare.
Skogsmaskinförare/pistmaskinsförare.
Översättare.
Till viss del även programmerare kan jag tänka mig.

Det som jag kommer på just nu som har möjlighet till mycket lite social kontakt. Om du vill ha jobb på tjänstemannasidan kan det bli lite svårare då det är en mer social miljö än lite vanliga "skitiga" yrken.
Men om du söker runt lite kan du nog hitta fler yrken som har rätt lite social kontakt.


   
SvaraCitera