Aviseringar
Rensa alla

Kärnkraft - behålla eller avveckla


Ämnesstartare

Vad står du i frågan gällande kärnkraft? Motivera dina åsikter!


   
Citera

Utveckla och bygg ut


   
SvaraCitera

Självklart ska den behållas och även utvecklas. Så mycket mer effektiv än alla andra sätt. 3 aktiva kärnkraftverk i Sverige utgör ju nästan hälften av all energi. Sedan så är det väldigt säkert då det endast blivit någon katastrof 2 gånger och båda de gångerna har mänskliga faktorn varit anledningen.


   
SvaraCitera
major

Kärnkraft utgör utdaterade och osäkra gammalmodigheter. Den bör såklart avvecklas och ersättas med förnybar energi.


   
SvaraCitera

Först, innan aveckling, måste vi ju försäkra oss om att vi har en pålitlig, på lång sikt fungerande och hållbar energikälla för både samhället och miljön. På lång sikt måste kärnkraftverken bort 


   
SvaraCitera

avveckla tack


   
SvaraCitera

Avveckla. Inom rimlig tid förstås. Det finns mycket bättre alternativ som inte kan orsaka någon katastrof hur mycket "mänsklig faktor" man än lägger på". Med "inom rimlig tid" menar jag att man först ska bygga upp nog med alternativa energi-källor (sol, vind etc + batteri).

Ser fö. att detta är framtiden, alltså att det är såhär det kommer bli för dom allra flesta länder som förlitar sig på kärnkraft och all annan icke-förnyelsebar energi. Nu kommer det såklart antagligen inte hända under vår livstid - men runtom i världen börjar det redan tas steg mot renare energi (titta exempelvis på kina, england och frankrike vad gäller målsättning för elbilar vs bilar med förbränningsmotor).

Btw, det finns redan länder där minst hälften av all energi är förnyelsebar, så detta är ingen otrolig osannolik fantasi.

Hjärta


   
SvaraCitera

Behålla. Det är den renaste formen av energi vi har och den mest effektiva. Ifall vi skulle avveckla måste vi ersätta kärnkraften med något annat om alternativen, typ kol, är betydligt sämre.


   
SvaraCitera
Kdthb

Avveckla och bygg ut sol vind och vatten. Men spelar egentligen ingen roll då Finland bygger ett nytt just bredvid Skellefteå där jag bor. Kärnkraft är dessutom fossilt utan koldioxidutsläpp så bättre än kol i alla fall som är fossilt med koldioxidutsläpp. Här i Norrland klarar vi oss med förnyelsebart i alla fall bra att satsa på förnyelsebart där det går. 


   
SvaraCitera

tror starkt på gen 4 reaktorer


   
SvaraCitera
Haien

jessijess:
Behålla. Det är den renaste formen av energi vi har och den mest effektiva. Ifall vi skulle avveckla måste vi ersätta kärnkraften med något annat om alternativen, typ kol, är betydligt sämre.

Renaste? Energin är inte heller mer effektiv, utan sättet att framställa den på är.

Är det omöjligt att ersätta den mot förnybar energi?


   
SvaraCitera

Som Ruttenfisk säger "utveckla och bygg ut".


   
SvaraCitera

Jag tror på kärnkraft för att det är en energikälla som kan producera enorma mängder elektricitet, det ger en jämn elförsörjning så att nätet funkar optimalt. Med 4:e generationens kärnkraft kommer man att kunna använda uranet 100gånger istället för en gång med 3:e generationen vilket ger enorma miljövinster. Fortsätter man att utveckla kärnkraften kan den bli mer och mer ren och mer och mer effektiv så att man behöver betydligt mycket mindre uran och brukarna får mer el, det blir säkrare i längden för alla inblandade då uranet får en lägre radioaktivitet när den används flertalet gånger.

Vindkraft dödar fåglar, det är ineffektivt, speciellt eftersom att vindkraftverket slitits ut efter ca 20år så man måste montera ner den och sätta upp ett helt nytt. Det tar på naturens resurser på många vis och vi kan förvänta oss att vi hur som helst inte får el var dag så att elen är utslagen emellanåt och under längre perioder.

Solkraft är extremt ineffektivt på dessa nordliga breddgrader, visst kan man ha lite solkraft men det ihop med vindkraft kommer aldrig kunna ersätta kärnkraften med samma funktionsdugliga elnät vi har idag.


   
SvaraCitera

man är väl inte en oinformerad gammal miljöpartist fast i 80-talet för inget, menar jag. klart här ska avvecklas!


   
SvaraCitera

Att avveckla kärnkraftverken i Sverige kan bli ett problem för oss då vi inte har tillräckligt med energiproducering med sol, vind & vatten-verk(en) (ev mer energiproducerande men har noll koll atm).

Om vi skulle leka med tanken att vi har tillräckligt med sol, vind & vatten-verk som kan producera energi som kan försörja oss 10+ miljoner invånare i detta avlånga land så skulle jag definitivt avveckla alla kärnkraftverken i detta land och förbjuda det totalt!

Jag har inte kärnkraft som levrantör för energi, utan jag tror på det naturliga & hoppas att alla kommer att göra det!


   
SvaraCitera