Aviseringar
Rensa alla

Kapitalism vs. demokrati


Ämnesstartare

Lloyd Blankfein:

Kapital leder samhället framåt. Byråkrati gör det inte.

Kapitalism är på inget som helst sätt motsatsen till byråkrati, snarare hänger de båda ofta samman. Alla kapitalistiska samhällen idag är ju genombyråkratiska.

Att EU skulle innebära demokrati är ett löjligt påstående, EU är ett överstatligt organ som tar sig rätten att sätta sig ÖVER demokratin i ett land ifall det inte gynnar EU:s och storkapitalets intressen. I exemplet Grekland har EU mer eller mindre ockuperat landet och tagit ifrån det grekiska folket demokratin, de enda gånger man följer Greklands demokratiska beslut är när de sammanfaller med storkapitalets intressen. När grekerna t.ex. fruktades rösta nej till sparpaketet avsatte man deras statschef och ställde in folkomröstningen.


   
SvaraCitera

Rödingajäveln:

I exemplet Grekland har EU mer eller mindre ockuperat landet och tagit ifrån det grekiska folket demokratin

Det grekiska folket har röstat både om EU och EMU när Papandreau valdes till makten. I demokratiska val. Det gör det inte mindre demokratiskt att de nu får betala för sina ljuva år då de snyltat på övriga EU- och EMU-länder.

Är man medlem i EU har man accepetrat dess regelverk och att röststyrkan baseras på antalet invånare ett land har.

Grekerna har möjligheten att gå ur både EU och EMU om de vill.

Det är först när demokratin och majoriteten går mot en som det är dags att kalla EU för odemokratiskt, eller hur? Din klyscha om "storkapitalet" kan inte bli mer än felaktig när det gäller EU. EU gör allt som står i deras makt för att förhindra privata monopol, oligopol och andra marknadsformer som gynnar "storkapitalet".

Rödingajäveln:

När grekerna t.ex. fruktades rösta nej till sparpaketet avsatte man deras statschef och ställde in folkomröstningen.

Papandreous uttalande om att hålla ett folkval var det enda sättet för honom att behålla sin heder och att undvika bli lynchad av grekerna. Sedan valde han själv att avgå. Han visste själv att det skulle sänka Grekland till botten. Ingen i PASOK hade hört talas om Papandreous "valförslag" innan han spotta ur sig det i all hast och sedan avgick.


   
SvaraCitera

Sedan är påståendet att 147 företag styr och ställer över halva världsekonomin helt absurt.

Har du kollat på listan av företag i artikeln du länkar i första inlägget? Vilka sorts företag ser du där? Jag ser i stort sett 80% investmentbanker.

Innan du och de som skrivit artikeln/undersökningen påstår något så dumt som det skrivna så bör ni först förstå vilken funktion en investmentbank har.[zzz]

Investmentbanker som JP Morgan, Deutsche Bank etc fungerar till största del som kapitalförvaltare och rådgivare åt klienter (te x är Volvo, Scania, McDonald's etc garanterat en klient åt någon stor investmentbank på listan i din artikel). Det är klienternas pengar som investmentbanker investerar och förvaltar. Det är klienterna som äger, men utåt sett ser det ut som att investmenbankerna äger eftersom att det är de som genomför transaktionerna och förvaltar. Äger du exempelvis Volvo-aktier genom Avanza Banks kapitalförsäkring så är det Avanza som står som ägare i Volvos ägarlista. (en simpel jämförelse som inte är helt applicerbar pga regleringar, men poängen är den samma).

Är det något mer du vill att jag ska förklara angående det felaktiga påståendet om att 147 företag styr halva världsekonomin?


   
SvaraCitera