Vill ha tips på hur jag kan förbereda mig inför provet i vår, blir första gången och satsar på minst 1.1.
Vet inte hur mycket plugg det krävs för att få det men föredrar ändå att sitta säkert.
Plugga mer än du tror att du behöver.
fokusera på matten
1. Kolla igenom gamla prov(!!!). Har du någonsin försökt att lösa ett mattetal där du inte har en aning om hur du ska gå till väga? Det blir rätt tufft att få rätt på det. Likadant är det med högskoleprovet. Ju bättre du känner till vad du testas på och hur de kommer att testa dig, kan du enklare och effektivare förbereda dig inför det och på så vis få ett bra resultat. Jag rekommenderar därför att en av dina strategier bör vara att kolla igenom gamla högskoleprov (finnes på studera.nu) och provar att göra några sådana. De fungerar bra som diagnos och ger en god indikation på vad du behöver förbättra inför kommande provtillfälle. Att sätta dig in i vad du behöver plugga på kan vara en bra idé att göra i början på det kommande året. Utefter ditt resultat på "diagnosen", kan du sedan lägga upp ett pluggschema, vilket leder oss till punkt nummer två.
2. Börja plugga i tid. Det spelar inte så stor roll om du är ett matematiskt underbarn - har du så mycket att plugga att du rent fysiskt inte kommer att hinna med att kolla igenom allt, så kommer det förmodligen inte bli så bra som du vill. Därför, bör du alltid planera och strukturera i tid. Planera ditt studerande så att du har råd att ta det lite lugnt och också hinna repetera och få svar på frågetecken i god tid innan provtillfället. Genom att använda resultatet från diagnosen du gjorde med hjälp av de gamla proven, kan du sedan organisera en detaljerad plan för ditt kommande HP-pluggande. Kanske kunde fick du dåligt med poäng på ordkunskapsdelen, medan matematiken var hur lugnt som helst? Då kanske du ska lägga mer vikt på att försöka utvidga ditt vokabulär, och mest stilla repetera matematiken. Anpassa planen efter dina unika förutsättningar. Tips: Repetera matematik A/matematik 1b. Var det något i den kursen du inte förstod eller hade svårt med, försök att lära dig det felfritt till provet. Ju bättre du kan kursen, desto större är sannolikheten att du svarar rätt på alla kvantitativa delar. Matematikböcker finns att låna på bibliotek eller för en ganska billig peng på antikvariat. Avancerade kalkylatorer bör finnas på blocket och/eller tradera. Har du ont om pengar bör du redan nu spara ihop till anmälningsavgiften på 350 kronor.
De verbala delarna testar din läsförståelse, ditt ordförråd och din förståelse för meningsuppbyggnader (återigen; spana in studera.nu-->flik:Högskoleprovet). För att klara den delen på ett bra sätt brukar läsning vara att rekommendera. Genom att läsa texter öskar du din förståelse för underliggande meningar och din förståelse för vilket budskap författaren vill föra fram. Din ordkunskap växer, och du lär dig hur man korrekt uttrycker sig i det svenska språket. För att fånga så stor bredd av olika texter som möjligt, blir det därför naturligt att man därför bör läsa olika typer av litteratur. Det kan handla om skönlitteratur till facklitteratur och "svårsvenska". Det jag menar är att orden som kommer på proven inte är sådana gemene person använder i vardagen. På den punkten kan man inte göra så mycket mer än att helt enkelt försöka lära sig den typen av svenska ord. I och med att det är en engelsk del, vore det därmed önskvärt om även texter på engelska lästes. Där mäts samma sak som i den vanliga svenska-delen, bara att det blir på ett annat språk. På det hela taget vore det nog klokt att börja med studerandet inför Högskoleprovet några månader innan provet självt äger rum. Detta för att säkerligen kunna hinna med att täcka alla delar och kunna dessa flytande, men också för att du förmodligen kommer ha andra saker i ditt liv som kommer dyka upp. Kanske har du också andra studier/arbete att ta hand om. Att ha en marginal är på så vis till din fördel. Att börja tidigt gör att du kan ta det lite lugnt och känna att du har koll. Det kan vara väldigt lugnande - något som stärker dig ännu lite mer.
Hmm. Nu har jag täckt allt som jag kom på för tillfället. Fråga gärna mer om det är något du undrar. Är dock ingen professor i studietekniksvetenskap, så ta det jag säger med en nypa salt. Det ovan fungerar för mig och ger mig väldigt bra resultat i studier i allmänhet, men jag kan inte garantera att det är ett recept som gäller för alla. Mycket ligger i din egna motivation och hur väl du följer din studieplan. Hoppas att jag kunnat vara till hjälp.
Lycka till!