Aviseringar
Rensa alla

Säger du "finländare" eller säger du "finne" [poll]


BlomkålsPaprika:

Finlandssvenskar är svenskar som råkar bo i Finland, så tycker jag att det är fast alla håller nog inte med

Nej, jag är finlandssvensk utan anknytning till sverige


   
SvaraCitera

Kunzit:

Det skulle vara underbart! Många finnar har klagat över att de gör ingenting med finländskan, de pratar hellre engelska med svenskar än finländska. Sverigefinnarna pratar rikssvenska, men de har berättat historier om deras resor i Finland. Tex. om finländarna fattar att de har ett finsk efternamn tar de omedelbart en översittares attityd och pratar finländska, så att de kan klaga över hur dåligt de kan finlänska, men genast när finländarna hör sverigefinnen svara på rikssvenska vänder dom på klacken och vägrar prata med dom.

Tvångssvenskan är ämnad endast för finnarna, eller tvångsfinländskan. Situationen i Finland är den att 5 % finländare kräver att finnarna lär deras språk, oberoende om det skulle vara mycket lättare om finländarna antingen lärde sig finska eller flyttade till Sverige eller Åland. Då borde de inte ha så mycket att klaga på som de har i Finland. Eller om de vore nöjda med att de får prata och lära sig finlandsvenska i lugn och ro.

Det blev stora rubriker när en kvinna från Närpes inte blev betjänad på svenska i en glasskiosk på en finsk ort. De måste be henne om ursäkt och mannen som hade glasskiosken hamnade sluta sitt företag. Ingen skriver om de otaliga gånger när finländarna vägrar betjäna på finska. Det är bedrövligt att vi är så hatade av finländarna.

En tid sedan skrevs det oavbrutet om hur finländska journalister får hotfulla hatbrev av finnar, i stilen "Vi dödar er familj och vi vet var ni bor" osv.

De största tidningarna skrev oavbrutet om "finnarnas hat mot finländare" i flera veckor. Päivi Storgård från Svenska Folkpartiet arrangerade demonstrationer vilka fick stor publicitet.

Överallt hölls ämnet "språkhatet i Finland" konstant i rubrikerna. Finnarna var förstås hatarna och finländarna oskyldiga och kränkta offer.

Eftersom ingen finländare gjorde polisanmälan började polisen undersöka saken på eget initiativ.

Efter en tid konstaterade polisen att det är frågan om en människa som står bakom alla hatbrev.
Han var en finländare som hette Jan Sundberg. Alla hatbrev skickades från hans personliga dator.

Efter det slutade tidningarna att skrika om finnarnas "språkhat" mot de stackars finländarna.

Tidningarna skriver aldrig om finnar som får stryk av finländare. Men herregud om en tant från Närpes inte får betjäning på svenska i en glasskiosk!!! Stora rubriker och diskussioner där finländarna är helt shockade över hur dåligt de blir behandlade!!!

Sex finländare ströp och slog ihjäl en polsk gästarbetare i Pargas. 30 finländare tittade på. Polisen sade att det var säkert frågan om en naturlig död. Endast ett ljus hämtades till platsen där han dödades. Finska median var tyst om saken, vi vet inte ens vad stackars mannen hette. Jag fick reda på saken när jag läste ett svensk forum.

Hade han blivit dödad av en finne skulle händelsen ha fått mycket publicitet. Men kom ihåg; det är finnar som är rasister, inte finländarna.. Obeorende av att det nyss var skrivet på Sundomsvägen: "kom int hit finnjävlar och negrer" - det är ju inte rasism, eller hur?

Finnarna anser att finländarna stänger dörren till nordiska länder för oss finnar. Finnarna gör hellre handel med andra länder. Ni kommer säkert ihåg alla rubrikerna "En finne igen" i Sverige? Visste ni att varje artikel var skriven av en finländsk journalist?

Det är svårt att vara vänner med människor som odlar hat i Ankdammen, de är inte vänliga mot finnar. Min pappa är finländare så jag vet vad finländarna tänker. Vi barn var förbjudna att prata finska hemma och kunde inte ett ord finska när vi flyttade till en finsk stad. Vi visste inte ens om att finnarna existerade. På gården skakade vi av rädsla när vi inte förstod ett ord vad andra barn sade till oss. De lärde oss finska och var aldrig elaka emot oss. Vi har bara finska vänner och pratar svenska endast med våra föräldrar. Vi blev så förbannade över hatet mot finnarna och valde våra finska rötter från mamma.

Men som du sade, om vi skulle få äkta svenska lärare och lära äkta svenska åt finska barn, då skulle motivationen vara mycket stark och barnen skulle ivrigt lära sig svenska. Rikssvenskan låter mycket bättre än finlandsvenskan.

Bullshit. I en tvåspråkig kommun är det tillome svårt att få betjäning på svenska. Två språk är en gåva, inte en börda. Jag tycker att båda språken ska värderas lika. Vi finlandssvenskar är måna om vårt språk och bevarar det i den mån som finskan tar över mer och mer. Mycket service försvinner på svenska vilket är fel. Sedan finns det ju ingen tvång att i finska kommuner ska det ges service på svenska. Men till de flesta ställen du far så får du betjäning på finska. Betjäning på svenska kan många gånger vara knepigt även om man har rätt till det. Så om skolsvenskan ska slopas kan vi slopa finskan också, så kan finlands befolkning inte komunicera med varandra. Fint va? Nä, svenska och finska ska läras. Jag önskar själv att jag var tvåspråkig eftersom jag har väldigt svårt att lära mig finska. Varför ska det vara så fientligt? Vi har båda lika rätt till våra modersmål. Ska du få tala finska, ska jag med all rätt få tala svenska. Och sen vill int finlandssvenskarna ha bort finskan? Sedan känner jag till flera som förbjuder sina barn att prata svenska även om mamman är svenskspråkig. Så va glad att du kan båda språken, förstår inte varifrån din fientlighet kommer då du själv är tvåspråkig? Finskan och svenskan ska vara lika mycket värda, det jag gillar med finalnd är att vi har två språk. 


   
SvaraCitera