Aviseringar
Rensa alla

Sex och kärlek förr i tiden


Ämnesstartare

Jag har alltid undrat hur folk i Sverige under medeltiden såg på kärlek och sex! Var man tvungen att vara gift för att kunna ha samlag? Kunde man vara tillsammans med vem man ville? 
När började det bli vanligt med kärlek och sex utan för äktenskap? 


   
Citera

Kärlek och sex utanför äktenskapet har alltid förekommit. Bastarder fanns för en anledning. Dock så straffades kvinnor hårdare av att få barn med någon annan än sin man. Oftast gifte man sig inom samma yrkeskår/socio-ekonomiska skikt och adeln stärkte allianser genom giftermål.


   
SvaraCitera

   
SvaraCitera


   
SvaraCitera
Hando

Giftermål var väl ofta arrangerade hos i alla fall adeln. Det skulle giftas fint, rikt och skapa allianser serru. Blink
I de lägre stånden var det väl lite mer fritt fram då det oftast inte var lika stor vinning som hos adeln, men om grannen fick 5 kor och Gustaf fick gifta sig med hans dotter och ta över gården så var nog grannen glad över detta och accepterade.

Sex som njutning sågs som en synd enligt kyrkan (som hade oerhörd makt på den tiden) och det var endast okej att ligga om det var i syfte att avla barn. Kom det fram att de hade gjort för nöjets skull var det någon dags fasta som straff. Hur mycket det verkligen eftersträvades kan diskuteras.
Sen har jag läst lite olika tolkningar om synen på sex under medeltiden. En del säger att den var väldigt sträng och reglerad, medans andra säger att den var friare än idag.
Fast sen var det också klassfråga. Adeln var lite finare än pöbeln och de låg inte runt på samma sätt som bönderna och arbetarna gjorde. De brydde sig inte så mycket då de ändå var längst ner i samhället.
Har också läst att det inte var olagligt att prostituera sig, men däremot olagligt för präster och gifta män att köpa sex. Det var nog inte ovanligt att någon kvinna prostituerade sig för för att dryga ut hushållskassan, både som gift och ogift. I Visby under högsäsong lär det funnits runt 500 st i en uppskattning. Så att folk låg med varandra på medeltiden verkar det inte vara några tvivel om. Mycket glad

Nu har jag ingen källa eller fakta på detta, men tror att den "stora" skammen att ha sex utan att vara gift försvann väl ganska nyligen. I en vild gissning kan jag tänka mig mellan i början av 1900-talet då det blev mer och mer normalt att ligga runt. Med tanke på den sexuella revolutionen på 50-talet när normen för sex ändrades så är det väldigt nyligen om man jämför med 1100-talet.


   
SvaraCitera

Det var normenligt att våldta


   
SvaraCitera

Om en kvinna blev gravid efter att en man våldtagit henne dömdes han inte till våldtäkt eftersom att hon tydligen gillat det. De trode väl att det var så barn kom till.


   
SvaraCitera