Aviseringar
Rensa alla

Tvätta taket??


Ämnesstartare

Ska hjälpa mina föräldrar tvätta villataket.

Någon som vet hur man gör? Tar det lång tid?

Vårt villatak är smutsigt med mossa på.

Och är det verkligen så farligt med mossa på taket som det står här?  https://www.takhem.se/problem-villatak/


   
Citera
Ämnesetiketter

Mossan kommer förmodligen att göra att teglet riskerar att mögla och gå i bitar (ja, även tegel kan mögla), eftersom att teglet aldrig får bli torrt lär det vittra och om det blir en köldknäpp kommer teglet att sprängas. Så ja, det är bra att ta bort mossan på teglet.

Det tar förmodligen några timmar att tvätta villataket, då man inte kan stå på taket och göra det och eftersom att man måste plocka bort takpannorna och skrubba dem med en stålborste så lär det ta en del tid. Jag har lagt tak, jag behövde skrubba takpannorna med stålborste för att det var lite mögel på samt mossa, det tog bra lång tid, många timmar under flera dagar, dessutom så hade vi en massa tegel som bara var att kasta så det la till en massa tid som du inte kommer att behöva lägga då ni har det tegel som är på taket så det lär ta väldigt mycket fortare.


   
SvaraCitera

Frågan är väl om det är tegelpannor eller betongpannor på taket? Hjälpte själv pappa för några år sedan att spola av (rengöra) mitt föräldrahems tak. Har ett svagt minne av att tegelpannor är mycket känsligare att gå på och spricker mycket lättare när man går på taket. Betongpannor är inga problem. 
Sedan ligger ju pannorna på "läkt" för att luften ska kunna cirkulera under pannorna och inte själva trätaket som sedan tjärpappen ligger på ska börja ruttna. 

Men i vart fall - högtryckstvätt och lämpligt rengöringsmedel avsett för tak är vad du ska använda.

Men du ska väl inte börja göra detta mitt i vintern utan vänta till våren, eller???


   
SvaraCitera