Aviseringar
Rensa alla

Vad tycker du om sänkta ungdomslöner?


Pickaboo:

Men det är inte dessa företag vi diskuterar, utan det du räknar upp är utgifter som kostar oss pengar. Detta måste finansieras med andra medel.

Du har fortfarande inte förklarat hur det kommer sig att den privata sektorn skapar pengar, medan den offentliga kostar. Personal, inventarier, utfört arbete och annat skoj kostar pengar även om du är ett privatägt företag - hur kan du då påstå att de skapar välstånd medan samma saker, om du råkar vara staten, konsumerar det?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Gentlernen:

Personal, inventarier, utfört arbete och annat skoj kostar pengar även om du är ett privatägt företag

Ja, men ett privat bolag styrs mot räntabilitetsmått, till skillnad från statliga verksamheter som styrs mot kostnader (så länge vi inte tänker oss att staten äger bolaget i fråga). Precis som att du ger IT-avdelningen, ekonomiavdelningen och personalavdelningen en kostnadsbudget att förhålla sig till, ger du även statliga verksamheter en kostnadsbudget att förhålla sig till. Offentliga verksamheter uppförs inte i syfte att tillföra/generera pengar, utan att kosta pengar. Detta för att tillföra sådant som vi anser att det privata inte kan förse oss med (det kan ju iofs diskuteras i vissa fall).

Gentlernen:

- hur kan du då påstå att de skapar välstånd medan samma saker, om du råkar vara staten, konsumerar det?

Jag skrev så här:

Pickaboo:

Att se den offentliga sektorn som någon sorts frälsare till arbetslöshet och skyfla in ungdomar i många gånger meningslösa yrken är inget som håller i längden, och vill man gå runt så bör man koncentrera sig på det som skapar det verkliga värdet och flödet av pengar i samhället: den privata sektorn.

Det jag menade med detta var precis som jag skriver ovan: många yrken i den offentliga verksamheten går inte ut på att generera vinst och avkastning. Om du anställer en person på ett sjukhus kommer det att budgeteras mer pengar, och vart kommer dessa pengar ifrån, tror du? Varenda dönick du anställer i en offentlig verksamhet, vart tror du pengarna kommer ifrån, tomma intet?

Den privata sektorn står för 90 procent av landets industriella produktion. Där har du värdet som skapas. Vi exporterar nära 50 procent av allt vi producerar till andra länder. Där har du värdet som skapas. Tjänsteproduktionen står för 70 procent av vår BNP. Där har du värdet som skapas. Det är dessa värden som används för att finansiera det du förespråkar. Om vi då som du föreslår, fortsätter anställa ännu fler i offentlig sektor, och inte är medvetna om att det är den privata sektorn som tillför den största summan av värdet, så kommer vi till slut inte att kunna finansiera den offentliga sektorn.


   
SvaraCitera

Gentlernen:

Istället för DERP PERSONLIG ANEKDOT kunde du ju ta och förklara för mig vilka poster i budgeten jag ställde upp som är onödiga och varför?

Eftersom du valde att referera till min boendesituation tyckte jag att det var en relevant invändning. [rolleyes]

Bor du i en storstad kan du få jobb utan bil, bor du utanför en storstad kan du troligtvis få boende för under 4000/månad.
tv/tv-licens är knappast livsnödvändigt, men jag förstår att andra kan ha intresse av det även om jag är mer än väl nöjd med att se på playsidor på internet. dock ligger tv-avgiften på 2076 kronor/år vilket blir 173 kronor/månad. Visst kan man väl slänga på med kabeltv så man kommer upp i 500 kronor/månad, men det är knappast välbehövligt eller något alla MÅSTE ha.

De flesta lägger nog knappast 200 kronor/månad för tandvård heller. Man kan ha en försäkring, men den kostar högst 150 kronor/månad om jag inte missminner mig. I övrigt får man väl en undersökning gratis vartannat år. Självklart är det bra att ha en budget ifall något oväntat skulle hända, men i dina beräkningar har du med 500 kronor/månad så det borde täcka sådant.

Mat klarar nog de flesta sig på under 2000 kronor, även om det är indiviuellt hur mycket mat man behöver, men de flesta kan nog komma undan på under 2000 kronor om de inte äter skitmat ute varje dag.

Hygienartiklar är jag också relativt säker på att jag kommer under 200 kronor/månad och då jag duschar varje dag antar jag att andra människor också skulle kunna lyckas med detta.

300 kronor/månad låter rätt mycket för telefoni också.

nöjd?


   
SvaraCitera

Pickaboo:

Du har rätt. Anslaget som sådant har ökat sedan 2006, men något år mellan 2011 så minskade det, då anslaget återigen ökade med 800 miljoner. För åren 2012-2013 har anslagen till järnvägen ytterligare ökats med 3,6 miljarder.

ja och nej som jag har för mig så är det av regeringen ett spel för gallerierna. de direkta anslagen ökar men andra anslag minskade mer. (men detta är vad jag har för mig)


   
SvaraCitera

Pickaboo:

...

Du har fortfarande inte förklarat för mig hur privata företag skapar pengar; du har bara sagt att "där och där skapas pengar."

Blivande_japan:

Bor du i en storstad kan du få jobb utan bil,

Inte nödvändigtvis, men om vi antar att du har rätt så landar notan istället på 10 000 kronor. (Med Stockholms kollektivtrafikpriser.)

Blivande_japan:

tv/tv-licens är knappast livsnödvändigt, men jag förstår att andra kan ha intresse av det

Tja, det är en av de saker som räknas in i socialstyrelsens definition av existensminimum, så...

Men visst, vi drar av 500 på TVn och maten, och ytterligare 500 för tandvård, telefon (dock är 300 för telefoni riktigt billigt om du frågar mig) och hygienartiklar. Då landar vi fortfarande på 9 000 i månaden med en jäkligt minimal budget.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Gentlernen:

Du har fortfarande inte förklarat för mig hur privata företag skapar pengar; du har bara sagt att "där och där skapas pengar."

här eller mer specifikt så här kanske kan vara något för dig? Jag kan till och med vara extra snäll och citera poängen rakt av:

Grundtanken är att pengar ska skapas när något av värde skapas. Pengar ska finnas tillgängligt i samma grad som ekonomin växer.

Och eftersom du är så snällt tyst angående det jag skrev om offentliga verksamheter får jag anta att du köper det faktum att huvuddelen av det staten gör kostar oss pengar, och att detta finaniseras genom huvuddelen av de värden som skapas i samhället, den privata sektorn.

Då menar jag vidare att det är ytterst viktigt att stimulera vår privata sektor att växa igen om vi vill minska vår arbetslöshet och få mer pengar till välfärd. Offentlig sektor är ingen sektor för ungdomar, åtminstone inte för någon betydande minskning av arbetslöshet. Jag tycker personligen att minskade löner är en tråkig nödlösning, men anledningen är ju uppenbarligen att det är för dyrt att anställa och driva privat företag. Så har det varit länge, men det förändras så sakteliga. Som tur är.

Edit:

Till detta kan jag lägga till att 1970 hade Sverige fjärde högst BNP per capita i världen. Om vi hade legat kvar så idag skulle BNP varit 60 procent högre än nu. En svensk normalfamilj hade haft ytterligare 320000 kronor efter skatt att röra sig med per år. Och den offentliga sektorn hade haft ytterligare 1000 miljarder kronor att skapa välfärd för. Nu menar jag inte att detta enkelt hade kunnat ske, men det ger kanske en hint om vad det handlar om.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

André Vifot Haas:

Dåligt, därför att ... (Du röstade på detta alternativ)

orka diskrimineras pga sin ålder


   
SvaraCitera

Pickaboo:

Grundtanken är att pengar ska skapas när något av värde skapas. Pengar ska finnas tillgängligt i samma grad som ekonomin växer.

Tack, det var exakt det jag var ute efter; att du själv skulle invalidera ditt stolliga påstående om att den privata sektorn har monopol på att skapa pengar.

Pickaboo:

Nu menar jag inte att detta enkelt hade kunnat ske, men det ger kanske en hint om vad det handlar om.

Ja; att BNP i allra högsta grad influeras av både privat och offentlig sektor.

Pickaboo:

Jag tycker personligen att minskade löner är en tråkig nödlösning, men anledningen är ju uppenbarligen att det är för dyrt att anställa och driva privat företag.

Ja, det är nog därför det inte finns några företag i Sverige. Oh, wait.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Gentlernen:

Tack, det var exakt det jag var ute efter; att du själv skulle invalidera ditt stolliga påstående om att den privata sektorn har monopol på att skapa pengar.

Det har jag inte menat och jag trodde det var underförstått. Det hade man också enkelt kunnat klura ut med de fåtal siffror jag listade för två inlägg sedan. Ställ frågan rakt ut istället, om du inte förstår.

Gentlernen:

Ja, det är nog därför det inte finns några företag i Sverige. Oh, wait.

Hur var det här med att vara klassens ljus? Bara för att vi har företag betyder inte det att vi inte behöver flera. Förstår inte varför du försöker ironisera det hela när det är tydligt att du inte har begripit ett smack av vad vi diskuterat, det blir bara pinsamt.


   
SvaraCitera