Aviseringar
Rensa alla

varför bryr sig inte vänstertomtar om knarkare


christover_bandy: förespråkar man droglegalisering däremot riskerar man att bli utfryst, gå miste om jobbmöjligheter osv

Mycket riktigt, särskilt på parlaments- nivå så är det en fråga som inte ens går att ta med tång. Det är främst för att Sverige är rätt så konservativt i vissa frågor. Det går att inte att förespråka legalisering av diverse droger för att folkhems- Sveriges klanderfria och "rena" sfär är något som än i dag är ett starkt fundament. 

Kan tänka mig att det finns politiker som egentligen tycker att t.ex. cannabis bör tillåtas, men det är inget man kan yttra sig som. 


   
SvaraCitera

christover_bandy: ekivok: vänster är ofta passivt för avkriminalisering, men frågan är totalt marginaliserad i förhållande till intersektionell analys och i viss mån facklig aktivism. starka åsikter kring narkotikapolitiken har en töntstämpel i vänsterrörelsen, man tycker det är en petitess och är rädd att avfärdas som en knarkare som bara vill knarka (som om det motivet diskvalificerade engagemang och ställningstagande) eller en tokig libertarian som gillar dåliga saker för att vara edgy. så är min uppfattning iaf från möten på internet och irl.

Men bryr sig verkligen högern eller liberala mer om missbrukare, egentligen? Det du pratar om är väl snarare den totalt ogenomtänkta och stigmatiserande syn på narkotika och missbruk som genomsyrar hela det svenska samhället och den svenska politiken. Från vänsterhåll tror man kanske att problem med missbruk och liknande kommer att lösas automatiskt om bara samhället blir mer jämlikt (och du fattar väl själv att kommunism kommer lösa alla upptänkliga problem världen över på en gång bara den implementeras som den från början var tänkt att implementeras?). Tror själv att det är en viktig del av lösningen, men det krävs uppenbarligen mycket mer än så - det svenska samhället är redan jämlikt som fan, men ändå har vi en hel del missbrukare, liksom...

Okej, ja... du har nog rätt i att vänstern precis som alla andra inte bryr sig tillräckligt mycket om frågor som rör droger och missbruk. De borde rimligen göra det, borde rimligen tydligare ställa sig på missbrukarnas sida och arbeta för att de ska få det bättre, men är istället upptagna med annat som anses viktigare och som kanske inte alltid är det. Men samtidigt... det är hela Sverige det är fel på, tror du inte det?


   
SvaraCitera

Istechetvåpunktnoll: Det är främst för att Sverige är rätt så konservativt i vissa frågor.

Konservativt är nog just rätt ord här. Många vill upprätthålla status quo inom svensk narkotikapolitik, få ifrågasätta den.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

ekivok: jo, men högern betraktar jag som moraliska zombies man inte kan förvänta sig något av. de drivs av krass girighet. vänstern bör däremot kunna se och ta till sig detta utifrån sin värdegrund.

ser man till internets utbud och cirkulation av åsikter så är den traditionella högern rätt frånvarande, som jag förstått det. åsikterna är det vänstern och nördliberalerna som står för. 


   
SvaraCitera

christover_bandy: vänstern bör däremot kunna se och ta till sig detta utifrån sin värdegrund.

Ja, här har du verkligen helt rätt. Det borde vara en no-brainer.


   
SvaraCitera

Det sagt så är jag inte säker på att en legalisering kommer lösa alla problem heller, men en försiktig avkriminalisering är såklart en början. Ser inte hur varken individen eller samhället som helhet vinner på att alla droger förbehållslöst legaliseras, men det kanske ingen förespråkar heller...


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

christover_bandy: det är tabu att ta upp annat än i förbigående, det är inte tillräckligt godhetspuritanskt för att lägga vikt vid. vänstern ser liksom den konservativa högern på knark som en synd, ett personligt snedsteg snarare än ett strukturellt fenomen. skillnaden är att de knarkar själva. passande för den mentala självspäkning och evinnerliga egotistiska bikt som är så central för ideologin/estetiken/stilen.

Tror det har en del att göra med att knark anses vara något som man sysslar lite med i tonåren och kanske som ung vuxen, sen växer man ur det och då är det inte längre någon viktig fråga. Om man inte är en knarkare då, förstås.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Tror att jag skulle definieras som "vänstertomte" av vissa och jag bryr mig om knarkare. Ledsen


   
SvaraCitera