Notifications
Clear all

ät inte era husdjur


raally:

Ja, men det är ju fasen inte samma sak, har du nån gång sett "kultingfileér" i köttdisken eller ? [confused]

Jag antar att det beror på att det inte finns någon fördel med att slakta grisar som kultingar, då det bara blir minder kött.
Jämfört med kalvkött som jag tror sägs ska vara mörare och godare. Samt används det traditionellt i flera rätter.

Visste du att man i Europa kastrerar kultingarna utan bedövning? Skär upp pungen och ploppar ut innehållet.

[rolleyes][rolleyes][rolleyes]


   
ReplyQuote
raally

Jellybeans:

Jag antar att det beror på att det inte finns någon fördel med att slakta grisar som kultingar, då det bara blir minder kött.

Precis det jag sa från början[y]

Jellybeans:

Visste du att man i Europa kastrerar kultingarna utan bedövning? Skär upp pungen och ploppar ut innehållet.

Fyfan [n]


   
ReplyQuote

Tötö:

Men oftast slaktar man väl inte kultingar om där inte är nåt fel på dem

är det jobbigt att ta hand om dem eller om de kräver vård/extra mat slår man ihjäl dem.

Det sätt jag gjorde för att de skulle ha en chans att klara sig om de var svaga vid födsel var att man sätter på dem en liten flytväst, lägger dem i ljummet vatten och matar dem med en riktigt fet sort mjölk som egnetligen är avsedd för lamm (Fårungar).

Dethär är ett mycket mödosamt sätt att hjälpa de små stackarna på och det är även för dyrt.

Summa sumarum: Avlivning är det mest ekonomiska


   
ReplyQuote

Rätt så onödigt att döda en gris som uppenbarligen kan tala =/


   
ReplyQuote
Tötö

Krille66690:

Summa sumarum: Avlivning är det mest ekonomiska

Hur är djurskötseln för övrigt? En del påstår att den svenska ( och alla andra länders)djurskötseln är djurplågeri, att de får stå i så små bås att de inte ens kan vända sig och blir kastrerade utan bedövning med mera. Stämmer detta eller är det bara falska rykte?


   
ReplyQuote

Tötö:

Hur är djurskötseln för övrigt? En del påstår att den svenska ( och alla andra länders)djurskötseln är djurplågeri, att de får stå i så små bås att de inte ens kan vända sig och blir kastrerade utan bedövning med mera. Stämmer detta eller är det bara falska rykte?

så som jag upplever det kan mycket göras för att förbättra det, men Svenska konsumenter är otroligt duktiga på att klaga över dålig djurskötsel men de är inte villiga att betala mer för bättre mat.
Om du går förbi t.ex. Coop så kommer du kunna se något i stil med "Köttfärs 59kr/Kg". För de priserna är det omöjligt att få en god djurskötsel.

Det är sant att kultingar kastreras utan bedövning. De skriker i, vad jag uppfattar det som, dödsångest och det kommer sjukt mycket blod och är i all sans en förjävlig syn. Till försvar för detta kan jag säga att det går väldigt snabbt (snitt, snitt. Plopp, plopp) och dödsrisken är mycket liten (ungefär en kulting av tusen)

Alternativet till det är att anlita en veterinär som gör kastreringen antingen på kemisk eller fysikt sätt men detta är ungefär hundra gånger dyrare än att göra det själv.

--------------------------------------------------------------------------------

Det handlar ju kort sagt om pengar, när konsumenterna vill att maten bara ska vara billigare och billigare hela tiden går det inte att få ut mycket pengar som bonde (cirka 75kr/Slaktsvin) och då kan man inte få till en shysst skötsel av djuren.

MEN!
Min personliga åsikt är att de svenska bönderna är något vi alla skall vara stolta över då de gör ett jävligt bra jobb med de små resurserna de har tillgängliga.

Fråga gärna er om du vill, helst via PM dock [y]


   
ReplyQuote


   
ReplyQuote

Rent generellt har grisar det ganska bra på svenska gårdar.
De går ute om möjlighet finns, de får mat tre gånger om dagen (malet foder när de är större och kraftpellets till de yngre), de har alltid halm/spån som byts ut en gång per dag. De har tom. tillräckligt mycket utrymme för att kunna "möblera" sina stior. De har alltid tillgång till friskt kallt vatten och de blir även tilldelade värmelampor vid behov (t.ex. om när de föder). På många gårdar får de även leksaker (kedjor och bildäck är storfavoriter) och bönderna är oftast riktigt goda människor som verkligen bryr sig om sina djur.

Det här är saker som gäller seriösa köttproducenter över hela sverige som verkligen "makes a living" på att sälja slaktsvin. trots allt är ett misskött och undernärt djur inte värt speciellt mycekt jämfört med ett välskött och glatt djur.

Sedan finns det självklart vissa rötägg bland bönderna som varken är engagerade i sina arbeten eller särskilt medmänskliga i sin hantering av djur. tyvärr är det ofta dessa som uppmärksammas i media och svärtar ner hela branschens rykte.

Sverige har internationellt sätt en mycket bra djurskötsel, men det finns fortfarande en del att göra.


   
ReplyQuote

mopsen:

Orkar inte läsa, fittsvenska.

OF 5:

kött är gott

Nepp

Ssarah:

Alla är födda för att dö. Haha.

Japp


   
ReplyQuote

Karin97:

Nepp

jo särskilt vilt


   
ReplyQuote

Tråden låst på grund av inaktivitet


   
ReplyQuote