stoner:
Det är ju bara potatis och solrosolja men sedan vet man ju inte vad kryddorna innehåller. Många kryddblandningar innehåller ämnet "Glutamat" och det är ju inte nyttigt. Men det finns väl i princip i alla kryddblandningar som man har till all matlagning. Glutamat är väl en "kemisk smakförstärkare" om jag inte minns fel... kan ha fel.
glutamat är fantastiskt. vi har en burk ren glutamat i kryddskåpet, så det är praktiskt taget en del av kostcirkeln här hemma. väldigt bra och effektiv smakförstärkare, och en ren källa till umamismak. det gäller att lära sig vilket syfte det fyller, vad det funka bra i, och hur man ska dosera det, bara. rekommenderar inte att hälla det i allt man lagar bara för att, men när det är tillämpbart är det guld i kristallform.
Jag äter snacks/godis i princip dagligen. När jag var liten hade vi "fredagsmys" som bestod i att kolla på film och vräka i chips, godis, glass och läsk - eftersom vi är en stor familj var det först till kvarn som gällde, och det tog slut på nån timme. Så fort jag kunde börja köpa eget godis smygåt jag mest hela tiden.
Jag tror att "förbud" mot något kan ha motsatt effekt, t.ex. om man inte får lyssna på en viss musik som barn, eller inte får dricka alkohol, så "tar man igen" det så fort man själv får bestämma. Tankar på det?
player one: glutamat är fantastiskt. vi har en burk ren glutamat i kryddskåpet, så det är praktiskt taget en del av kostcirkeln här hemma. väldigt bra och effektiv smakförstärkare, och en ren källa till umamismak. det gäller att lära sig vilket syfte det fyller, vad det funka bra i, och hur man ska dosera det, bara. rekommenderar inte att hälla det i allt man lagar bara för att, men när det är tillämpbart är det guld i kristallform.
Ja, glutamat (MSG) är en smakförstärkare som gör maten godare, varför det används så frenetiskt i kryddblandningar, asiatisk mat osv.
Det är förstås upp till var och en att välja huruvida man vill få i sig det, men jag rekommenderar alla att undvika det som tillsats.
Själv har jag undvikit MSG i snart 12 år eftersom jag har migrändiagnos och märkte ett tydligt samband mellan MSG och mina migränanfall. Får jag i mig ämnet nu för tiden blir jag sjuk (illamående, huvudvärk, magont, feberfrossa, hjärtklappning). Jag tror det beror på att man bygger upp en tolerans om man får i sig det regelbundet, och därför inte märker av hur mycket det påverkar kroppen, förrän man undvikit det ett tag och sedan får i sig det igen. Sen är så klart alla olika känsliga. Men det är ju ett nervgift, som jag anser bör tas på allvar.
vackervedder: Själv har jag undvikit MSG i snart 12 år eftersom jag har migrändiagnos och märkte ett tydligt samband mellan MSG och mina migränanfall. Får jag i mig ämnet nu för tiden blir jag sjuk (illamående, huvudvärk, magont, feberfrossa, hjärtklappning). Jag tror det beror på att man bygger upp en tolerans om man får i sig det regelbundet, och därför inte märker av hur mycket det påverkar kroppen, förrän man undvikit det ett tag och sedan får i sig det igen. Sen är så klart alla olika känsliga. Men det är ju ett nervgift, som jag anser bör tas på allvar.
om så var fallet skulle väl någon av de miljontals studier som gjorts om glutamat påvisa detta, snarare än ingen effekt? jag lägger mig inte i dina personliga religiösa övertygelser, men jag ser inte poängen med att sprida felaktigheter till andra.
Hade inte regler eller straff gällande någonting när jag var liten. Då liksom nu äter jag godis/snacks när jag vill.
Fick äta godis och sånt bara på helger men fanns det godis hemma och jag frågade snällt fick jag äta det. Självklart åt jag godis i smyg och tror inte mina föräldrar fick reda på det och om dom fick det så har jag inget minne av något straff. Nu är jag bara 15 men jag kan ju ta ansvar över mitt godisätande själv idag så att säga.
Enda regeln jag minns var att vi inte fick äta något strax innan maten, detta tjatades det mycket om.
player one: om så var fallet skulle väl någon av de miljontals studier som gjorts om glutamat påvisa detta, snarare än ingen effekt? jag lägger mig inte i dina personliga religiösa övertygelser, men jag ser inte poängen med att sprida felaktigheter till andra.
Citerar mig själv: "Det är förstås upp till var och en att välja huruvida man vill få i sig det"
Vettigt bara.
player one: om så var fallet skulle väl någon av de miljontals studier som gjorts om glutamat påvisa detta, snarare än ingen effekt? jag lägger mig inte i dina personliga religiösa övertygelser, men jag ser inte poängen med att sprida felaktigheter till andra.
Ok kan inte låta bli, men efter det här ger jag mig.. 😉
Det ÄR inte bara jag, snälla nån. Då skulle jag se det som en allergi snarare än ett gift. Symtom från intag av mycket MSG har länge varit känt som "chinese restaurant syndrome" (googla om du undrar), eftersom det finns så mycket glutamat i kinamat; både naturlig glutamat i t.ex. soya och svamp, men också som ren smakförstärkare i t.ex. fisksås.
Kroppen producerar själv den mängd som behövs av glutamat/glutaminsyra, som fungerar som signalsubstans som överför information mellan hjärnceller. Överaktivering av glutamat kan tänkas störa balansen i nervsystemet och leda till excitotoxicitet - död av nervceller - som ibland anses utgöra förklaringen till vissa degenerativa sjukdomar som Parkinsons och Alzheimers.
Man kan välja att lita på Livsmedelsverkets ord: "Glutaminsyra ingår som en viktig del i vår kropp och den förekommer i blodet, musklerna, fostervätskor och mjölk. Den är viktig för vårt immunsystems funktion, samt för mag-tarmkanalens funktion och för att förhindra att mikroorganismer tar sig in i kroppen." (Som sagt producerar kroppen själv den mängd den behöver - alltså finns ingen orsak att använda glutamat som tillsats!) Livsmedelsverket har inte visat något intresse att förbjuda ämnet, eller ens forska vidare om det. (Personlig tolkning: Förmodligen är det stora ekonomiska vinster på smakförstärkare - man kan sälja sämre mat lite dyrare om man får den att smaka lite bättre.) Dessutom påstår ju Livsmedelsverket att nyckelhålsmärkt mat per automatik är nyttig samt att fett - särskilt naturligt - är farligt och att margarin och annan överprocessad mat är att föredra så länge det är snålt på mättat/animaliskt fett. MEN det är en helt annan historia.
Jag skulle i alla fall inte lita blint på studier som görs där de hävdar att något är säkert att få i sig. Det är mycket som är tillåtet som tillsats men ändå har negativa eller skadliga hälsoeffekter. (Många tillsatser var förbjudna i Sverige innan vi gick med i EU; många tillsatser är tillåtna i Sverige/EU men förbjudna i Australien och Nya Zeeland - man kan ju fråga sig vad de i Oceanien upptäckt som vi i Europa blundar för?).
MSG är åtminstone inte tillåtet i KRAV-märkt och ekologisk mat, så det är några som fattat grejen med det 😉
vackervedder: Det ÄR inte bara jag, snälla nån. Då skulle jag se det som en allergi snarare än ett gift. Symtom från intag av mycket MSG har länge varit känt som "chinese restaurant syndrome"
som det finns absolut noll vetenskapligt stöd för.
vackervedder: Jag skulle i alla fall inte lita blint på studier som görs där de hävdar att något är säkert att få i sig
så du litar bara på studier som säger att det är farligt, av vilka det finns noll?
vackervedder: MSG är åtminstone inte tillåtet i KRAV-märkt och ekologisk mat, så det är några som fattat grejen med det ;h
inte? det är nyheter för mig, så du får källhänvisa.
Fredagskvällar och helgerna minns jag att jag fick äta sötsaker, läsk, chips och dylikt. Om jag minns rätt höll jag mig väl till det förutom på sommarloven då jag har ganska givmilda morföräldrar Dock åt jag ju endast det mina föräldrar köpte hem och som oftast var det popcorn eller en haribopåse. När jag sedan började få egna pengar över gick detta till godis varje dag.. Så höll det väl i sig ett par år men nu har jag väl lugnat mer mig lite och försökt välja ex Loka istället för läsk eller salta pinnar istället godis(mkt socker i de med men det är känslan liksom). Min ena förälder har dock vart delvis strikt med maten och försökt tillaga så nyttig mat som möjligt hemma, vilket slutat i att jag ätit på donken allt för många gånger innan bussen gått hem så tror faktiskt inte förbud är något att rekommendera.
player one: som det finns absolut noll vetenskapligt stöd för.
Det har varken kunnat bevisas eller motbevisas. Dock har man i många fall sett tydliga samband mellan att ha ätit en glutamatrik måltid och därefter drabbats av CRS.
player one: så du litar bara på studier som säger att det är farligt, av vilka det finns noll?
Nej. För mig handlar det mycket om att ha en kritisk inställning till livsmedels innehåll och förädlingsprocesser - och studier som görs om dito. Bara för att något är "bevisligen" säkert/oskadligt att förtära, betyder det inte att man mår bra av det.
Dessutom vill jag inte stödja de stora företagen som gör enorma vinster - ofta på bekostnad av människors hälsa - på matfusk. MSG är ju som bekant en smakförstärkare som gör det möjligt att få dåliga råvaror att smaka bra. Därmed finns det - oavsett vad man tror/tycker om MSG - minst en anledning att undvika det (spoiler: stödja "onda" företag och på kuppen få i sig lågkvalitetsråvaror)
Men eftersom det fortfarande är tillåtet som tillsats i så många livsmedel är det upp till varje individ att avgöra huruvida man vill få i sig det. Så för all del, go ahead!
player one: inte? det är nyheter för mig, så du får källhänvisa.
Glutamat finns i flera former och har E-numren 620-625*. Tillåtna tillsatser i KRAV-märkta varor: http://www.krav.se/sites/www.krav.se/files/tillsatser.pdf
vackervedder: Det har varken kunnat bevisas eller motbevisas. Dock har man i många fall sett tydliga samband mellan att ha ätit en glutamatrik måltid och därefter drabbats av CRS.
hänvisa till studierna.
vackervedder: Dessutom vill jag inte stödja de stora företagen som gör enorma vinster - ofta på bekostnad av människors hälsa - på matfusk. MSG är ju som bekant en smakförstärkare som gör det möjligt att få dåliga råvaror att smaka bra. Därmed finns det - oavsett vad man tror/tycker om MSG - minst en anledning att undvika det (spoiler: stödja "onda" företag och på kuppen få i sig lågkvalitetsråvaror)
salt är också en smakförstärkare, är det också något du motsätter dig av ideologiska skäl?
vackervedder: Glutamat finns i flera former och har E-numren 620-625*. Tillåtna tillsatser i KRAV-märkta varor: http://www.krav.se/sites/www.krav.se/files/tillsatser.pdf
krav är väl knappast en garanti för att något är ekologiskt hållbart från första början, och att de har åsikter om detta stärker knappast min tilltro till dem. man tycker att de kunde fokusera på att sluta kravmärka kött.
player one: hänvisa till studierna.
För det första är det ingen hemlighet att asiatisk mat innehåller mycket glutamat. Så kopplingen kinamat-MSG kan man förstå själv. Dock är det kopplingen MSG-hälsoeffekter som är ifrågasatt – min egen tolkning är att den är nedtystad.
I länken nedan kan man läsa att industrisponsrade studier (ironiskt nog) visat på negativa reaktioner efter intag av glutamat, men att de menar att placebo visade nästan samma resultat – kanske för att placebo i detta fall innehöll aspartam, som är en dold glutamatkälla (eller för att citera: ”aspartame, which contains neurotoxic aspartic acid, a structural analog of the glutamic acid found in monosodium glutamate”).
http://www.truthinlabeling.org/Proof_AdverseReactions_AR.html
”In 1959, the U.S. Food and Drug Administration labeled MSG as ’Generally Recognized as Safe’ (GRAS), and it has remained that way ever since. Yet, it was a telling sign when just 10 years later a condition known as ’Chinese Restaurant Syndrome’ entered the medical literature, describing the numerous side effects, from numbness to heart palpitations, that people experienced after eating MSG. Today that syndrome is more appropriately called ’MSG Symptom Complex’ which the Food and Drug Administration (FDA) identifies as ’short-term reactions’ to MSG. […] Further, even the FDA admits that ’short-term reactions’ known as MSG Symptom Complex can occur in certain groups of people, namely those who have eaten ’large doses’ of MSG or those who have asthma.”
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/04/21/msg-is-this-silent-killer-lurking-in-your-kitchen-cabinets.aspx#_edn8
”Researchers acknowledge, though, that a small percentage of people may have short-term reactions to MSG. Symptoms are usually mild and don't require treatment. The only way to prevent a reaction is to avoid foods containing MSG.”
http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/monosodium-glutamate/faq-20058196
”Over the years, FDA has received reports of symptoms such as headache and nausea after eating foods containing MSG. However, we were never able to confirm that the MSG caused the reported effects. These adverse event reports helped trigger FDA to ask the independent scientific group Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) to examine the safety of MSG in the 1990s. FASEB’s report concluded that MSG is safe. The FASEB report identified some short-term, transient, and generally mild symptoms, such as headache, numbness, flushing, tingling, palpitations, and drowsiness that may occur in some sensitive individuals who consume 3 grams or more of MSG without food. However, a typical serving of a food with added MSG contains less than 0.5 grams of MSG. Consuming more than 3 grams of MSG without food at one time is unlikely.”
http://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/FoodAdditivesIngredients/ucm328728.htm
”The epidemiological studies done in the United States in the 1970s suggest that 25% to 30% of the population was intolerant of monosodium glutamate at levels then found in food.”
http://www.truthinlabeling.org/Proof_AdverseReactions_AR.html
player one: salt är också en smakförstärkare, är det också något du motsätter dig av ideologiska skäl?
Salt i maten är främst natriumklorid, alltså koksalt. Natrium är livsviktigt bland annat för att upprätthålla kroppens syra-basbalans och vätskebalans. Friska vuxna behöver minst 1,5 g (ett kryddmått) salt per dag för överlevnad, och mer när vi svettas mycket. Så, nej.
player one: krav är väl knappast en garanti för att något är ekologiskt hållbart från första början, och att de har åsikter om detta stärker knappast min tilltro till dem. man tycker att de kunde fokusera på att sluta kravmärka kött.
"KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan."
http://www.krav.se/krav-markningen
Fritt val för mig.