Aviseringar
Rensa alla

Alternativ till demokrati?


Ämnesstartare

Jakob_E:

Det beror på vad man menar med bra ställt.

OK, jag anser då att du har det "hyfsat stabilt", om du ursäktar uttrycket.

Jakob_E:

Faktum är att vi i mångt och mycket hade det så i Sverige på 1800-talet då arbetarna gick samman i olika självhjälpsgrupper där medlemmarna hjälptes åt för att alla skulle få sjukvård, skola och liknande.

Så, du vill alltså till stor del avveckla det statliga, lagstiftade skydds- och ansvarsnätet? Personligen kan jag inte säga att det är något jag stödjer, men jag ska försöka vara objektiv.

En spontan tanke är den om vad som händer med den som är myndig men inte arbetsför? Den skulle alltså då kunna klara sig enbart på den hjälp den får från andra?

En annan tanke är den om utnyttjande. Kommer inte det uppstå så fort en arbetsgivare får sätta sina egna regler? I och med att en professionell företagare försöker göra så mycket vinst som möjligt kommer ju denne att låta folk jobba för väldigt låga löner. Faktum är ju, att det alltid kommer finnas människor som desperat behöver pengar och måste jobba för att få ihop dem. De har ju i princip inget annat val än att arbeta för en slavdrivare, eller?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Ståltråden:

du vill alltså till stor del avveckla det statliga, lagstiftade skydds- och ansvarsnätet?

Jag anser att andra än staten är med lämpliga att jobba med dessa saker. Tex organisationer som Läkare utan gränser, Rädda barnen och Röda korset.

Naturligtvis skulle massor av nya organisationer uppstå vid en sådana här förändring, många lokala som bara jobbar med specifika frågor i en viss stad tex.

Ståltråden:

En spontan tanke är den om vad som händer med den som är myndig men inte arbetsför?

Det naturliga första steget är att föräldrar, syskon, släkt och vänner hjälper denna person.

Det naturliga andra steget om det första inte fungerar (tex missbrukarföräldrar som inte kan ta hand om sig själva) är att en hjälporganisation specialiserad på just detta tar han om dig.

Sedan så är det väl inte allt för orimligt att det kommer att uppstå försäkringar där du kan försäkra dig för just detta så att om du i framtiden får ett barn som inte kan klara sig på egen hand så får du hjälp (tex pengar) för detta via din försäkring.

Slutligen vill jag säga som så att många av de som i dag tas om hand om av staten verkligen inte får bra hjälp. Hur ofta läser man inte om gamlingar bortglömda på något äldreboende, om handikappade som bara får lämna sitt boende en gång i månaden, om barn med diagnoster som inte får specialhjälp osv?

Jag är helt övertygad om att mycket av det kommer att bättras om folk som verkligen brinner för något jobbar med det. Hur ofta hör du tex om att Läkare utan gränser, Rädda barnen, Röda korset och liknande gör ett dåligt jobb inom sina områden?

Ståltråden:

Den skulle alltså då kunna klara sig enbart på den hjälp den får från andra?

Den klarar sig i dag enbart på hjälp från andra?

Ståltråden:

I och med att en professionell företagare försöker göra så mycket vinst som möjligt kommer ju denne att låta folk jobba för väldigt låga löner.

Det får dom göra redan i dag. Vi har inte några lagar som reglerar minimilöner i Sverige.

Det är helt andra saker som spelar in. Om tex en företagare gör riktigt mycket vinst så kommer det inte att dröja många minuter innan en eller snarare flera andra drar igång liknande företag inom samma bransch (vissa kanske till och med startas av företagarens egna anställda) som börjar konkurrera. Då minskar företagets vinster samtidigt som även konkurrensen om personalen ökar och lönerna stiger.

Sedan har vi ju det att väldigt många yrken kräver faktiskt en viss kompetens, du kan inte bara ta in vem som helst som ersättare. Jag har själv arbetat för företag som varit livrädda att förlora personal just eftersom det är så svårt att hitta lämpliga ersättare. Då stiger lönerna snabbt.

Många yrken har även den delen att man ständigt blir bättre på dem. Därför kommer tex en nyanställd inte att nå upp i närheten av samma produktivitet och kvalitet som någon som jobbat där i tio år. Därför är arbetsgivaren långt ifrån pigg att byta ut en anställd mot någon som den tjänar mycket mindre på. Då stiger lönerna.

Sedan så är det ju som så att det för många företag är en klar fördel att ha anställda som trivs på jobbet, som är glada och tycker om att gå till jobbet på morgonen och inte har något emot att stanna kvar en stund extra på kvällen vid de tillfällen det behövs eller som inte har något emot att rycka in extra när en kollega är sjuk. Naturligtvis krävs det flera olika saker för att uppnå ett sådant arbetsklimat men rimliga löner är en del av detta.

Det kan även vara värt att ta sig en titt på vårat grannland Danmark som exempel då de faktiskt har lagar som påminner betydligt mer om de liberala. Här kan tex en arbetsgivare säga upp dig när som helst och behöver heller inte bry sig om några turordningslistor och liknande. Trots detta så har danskarna både lägre vanlig arbetslöshet och lägre ungdomsarbetslöshet samtidigt som lönerna där är högre än här. Dessutom upplever Danskarna både en större trygghet på arbetsplatsen samt att de kan ställa högre krav på sina chefer än Svenskarna:
Danmark som föredöme


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Jakob_E:

Naturligtvis skulle massor av nya organisationer uppstå vid en sådana här förändring, många lokala som bara jobbar med specifika frågor i en viss stad tex.

Jo, jag fick väl också den tanken, att människor på något vis skapar ett halvsubstitut för statens sociala nätverk.

Jakob_E:

Den klarar sig i dag enbart på hjälp från andra?

Ja, dålig formulering av mig. Jag menar att de enbart ska klara sig på frivillighjälp, till skillnad från idag när de får hjälp av staten.

Jakob_E:

Det kan även vara värt att ta sig en titt på vårat grannland Danmark som exempel

Intressant, intressant

Men ur ett marknadsperspektiv, vem ser till att tjänster som sjukvård och utbildning tillhandahålls? Ska dessa tillhandahållas?
Vad har du för syn på lag och rätt? Vilken drogpolitik kommer gälla?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Ståltråden:

Jag menar att de enbart ska klara sig på frivillighjälp, till skillnad från idag när de får hjälp av staten.

Personligen skulle jag som fattig hellre bli hjälpt av en läkare som helt frivilligt med glädje och utan betalning stället upp för att hjälpa oss i nöd eller av någon som får betalt av någon som helt frivilligt vill hjälpa mig än att andra människor mot sin vilja tvingas betala för mig.

Ståltråden:

vem ser till att tjänster som sjukvård och utbildning tillhandahålls? Ska dessa tillhandahållas?

Marknaden och frivilliga hjälporganisationer naturligtvis. Vi hade både sjukvård och utbildning flera tusen år innan någon stat stod för den och vi har än i dag här i Sverige både skolor och sjukhus som drivs av någon annan än staten/kommuner.

Ståltråden:

Vad har du för syn på lag och rätt? Vilken drogpolitik kommer gälla?

Många saker som i dag är olagliga skulle inte vara det vilket betyder att polisen och rättsväsendet skulle få väldigt mycket mer resurser över till de brott som finns kvar.

När det gäller droger (oavsett om det handlar om cigaretter, alkohol eller kokain) så är det naturligtvis du och inte Fredrik Reinfeldt eller Mona Sahlin som ska bestämma vad du får göra med din egen kropp. Så droger ska naturligtvis inte vara olagligt.

Däremot får du givetvis också ta ansvar för dina egna handlingar och gör du något brottsligt pga dina droger kan du vänta dig höga straff och skadar du dig själv genom ditt droganvändande så är det du själv som får betala för vården/sjukhusbesöken.


   
SvaraCitera

Jakob_E:

I grund och botten handlar det om att du som individ inte har rätt att stjäla, inte har rätt skada någon och inte heller har rätt att inskränka på en annan persons frihet.

Haha vilka sköna filmer [bigsmile] . Det man kom fram till vara att alt suger och är ont förutom det som USA har.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

SvenÄrMinVän:

Haha vilka sköna filmer [bigsmile] . Det man kom fram till vara att alt suger och är ont förutom det som USA har.

Som jag skrev är de väldigt amerikaniserade och just den delen bör man ta med en stor nya salt. Dock så är det väl snarare som så att vad de kommer fram till är bäst är så som USA var för länge sedan, inte som det är i dag.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Jag vet inte hur jag ställer mig till demokratin, är den verkligen den sista horisonten? Jag förordar på intet sätt någon form av diktatur, det tror jag inte på, men demokratin måste kunna ifrågasättas. Synnerligen nu när demokratin befinner sig i förfall, det enda som ger demokratin legitimitet idag är existensen av diktatoriska och fundamentalistiska krafter. Jag kan inte påstå att demokratin är speciellt levande eller vital, de demokratiska processerna här i Sverige framstår allt mer för mig som absurda skådespel (partiledardebatterna t.ex!).

Demokratierna i världen ökar i antal, men samtidigt så försvagas de i vitalitet och styrka. Demokratiska val betyder numera inte speciellt mycket eftersom det inte är mycket till val; dels så har parlamenten idag väldigt lite makt och inflytande, dels är partierna (synnerligen i Sverige!) rörande överens med varandra om det mesta.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

standby:

lyssna på Platon.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

KarlMarx:

Jag vet inte hur jag ställer mig till demokratin, är den verkligen den sista horisonten?

Har du några förslag, tankar eller filosofier kring ett möjligt alternativ?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Tråden låst på grund av inaktivitet


   
SvaraCitera