eller ?
----
Nervös inför arbetsintervjun? Retorik är A och O
Så du har knåpat ihop ett CV och ett personligt brev och äntligen blivit kallad till arbetsintervju när nervositeten börjar smyga sig allt närmre. Vad kommer de fråga? Vad ska jag svara? Vilka är egentligen mina starkaste egenskaper? Har jag rätt kläder på mig? Du är långt ifrån ensam. Och som tur är finns det en rad enkla retorikknep som kan hjälpa dig att, trots nervositeten, göra ett gott intryck och övertyga rekryteraren att du är rätt person för jobbet.
Retorik – konsten att övertyga
Redan under 300-talets (f. Kr) Grekland undervisade Aristoteles retorik. Han var övertygad om att vårt kroppsspråk och vår röst var de enda viktiga instrument för att övertyga åhörarna. Till en början användes retorikläran främst under försvarstal med mottot: Det är viktigare att vara sannolik, än att tala sanning.
Idag kan man dra nytta av retoriken inom de allra flesta områdena; att sälja sin idé, sin vara eller sig själv.
Sälj in dig själv med 6 enkla retoriktips
1) Prata i lugnt tempo & stressa inte fram svaren
Att tala i lugnt tempo och låta rösten bottna i magen har en lugn och trovärdig inverkan. Genom att vänta ett par sekunder innan du besvarar de frågor som ställs inger en känsla av eftertänksamhet.
2) Tänk på handskakningen
Ge en fast handskakning när ni möts och en fast handskaning när ni är klar. Detta projecerar självförtroende.
3) Håll ögonkontakt med dina ”åhörare”
Genom att hålla ögonkontakt skapar du en relation till din intervjuare. Är två intervjuare närvarande är det viktigt att du försöker fördela ögonkontakten så jämt som möjligt mellan de båda. En liten knep för dig som grämer dig för ögonkontakt är att växla mellan ögonbrynen och partiet mellan ögonen.
4) Tänk på din kroppshållning
Sitt upprätt, låt axlarna slappna av och tänk på att inte gestikulera med händerna framför ditt ansikte då det ger ett nervöst intryck. Undvik att ”pilla” på håret, klicka pennor och liknande.
5) Dra nytta av din nervositet
Se på din nervositet som ett verktyg som kan hjälpa dig vara extra skärpt. Det är inte heller fel att tala om att du är nervös då detta visar på ärlighet.
6) Öva, öva, öva
Att öva din röst, ditt kroppsspråk och dina gester framför spegeln eller framför vännerna ger dig de rätta förutsättningarna för att uppnå den perfekta retoriken vid anställningsintervjun. Be någon ställa de vanligaste frågorna (se nedan) och känn dig trygg i att svara på dem.
De vanligaste frågorna vid anställningsintervjun
* Kan du berätta lite om dig själv?
* Vad vet du om vårt företag?
* Vilka är dina 3 starkaste sidor?
* Nämn 3 begränsningar/svagheter
* Varför vill du arbeta just hos oss? Varför söker du det här jobbet?
* Berätta lite om din förmåga att arbeta under press?
Och det viktigaste av allt, en intervju är inte ett polisförhör där någon ställer frågor och du svarar. Läs på om företaget du ska träffa, tänk ut några frågor att ställa, le och var dig själv!
Uppe!
Tråden låst