Aviseringar
Rensa alla

Artisk Olja Fråga


JJ04
 JJ04
Ämnesstartare

Vad är för- och nackdelarna med att utvinna olja och gas från arktis?
Med 
Människor ?
samhälle ?
miljö, lokal? 
global lång sikt kort sikt ?

tack i förväg! Mycket glad


   
Citera
JJ04
 JJ04
Ämnesstartare

Hej, alla behöver verkligen hjälp med denna FörvirradGråter


   
SvaraCitera

Asså jag tror inte nån kan hjälpa dig här, du kan vända dig till Pluggakuten eller google helt enkelt. 


   
SvaraCitera
JJ04
 JJ04
Ämnesstartare

widediaper:
Asså jag tror inte nån kan hjälpa dig här, du kan vända dig till Pluggakuten eller google helt enkelt. 

ok Gråter


   
SvaraCitera

Olja är ett fossilt bränsle, det består av uråldrig flora (växter) och fauna (djur), tänk dinosauriernas tid.

Kortsiktig nackdel; När dessa rester i form av olja förbränns så släpps dessvärre CO2 (koldioxid) vilket inte är superbra för atmosfären då det bidrar till den globala uppvärmningen.

Långsiktiga nackdelar; Fossila bränslen tar förr eller senare slut på omtalat ställe och man får vänta mycket länge för att "förrådet" ska fyllas på igen. Vi vet inte heller helt exakt hur mycket utsläppen drabbar oss. Men vi vet att det är mycket vilket vi kunnat påvisa med hjälp av mätningar.

Förbränning av fossila bränslen kan skapa smog (Kina!) som är allt utom hälsosamt för människor som bor i området som påverkas, dessa kan få hälsoproblem.

Ett samhälle med hälsoproblem är inte produktivt vilket leder till en sämre ekonomi för landet. Förbränning av fossila bränslen kan även bidra till försurning eller till att giftiga ämnen släpps ut i naturen och besudlar den. Ämnen som vi människor så småningom får i oss vilket kan orsaka "första världen sjukdomar" så som cancer.

Isarna smälter snabbt om man utvinner oljan direkt ur Arktis, vilket skulle höja vattennivåerna.

Kortsiktiga fördelar; med att exploatera olja är att det är mycket lukrativt (lönsamt) för vår ekonomi. Olja kan man använda till mycket, bland annat som bränsle till fordon. Har ett land en stabil utvinning av olja så borde landet inte ha så stora ekonomiska problem på länge.

Långsiktig fördel; Ett land som utvinner olja blir rikt och mår bra generellt. Det gör så de kan tillskansa sig ännu mer olja och i bästa fall monopolisera utvinnandet av varan. Får ett land monopol säljer man till högstbjudande.

Det var åtminstone vad jag kunde komma på spontant. Jag kanske uppdaterar mitt inlägg om mer kommer upp men inga garantier på det.

Ha det så trevligt i karantän!


   
SvaraCitera