Aviseringar
Rensa alla

- att börja gå upp i vikt efter anorexi? hur lång tid?


1684_

Ät på du, bekymra dig inte [sad] de tar för mkt energi, se maten som din vän.
Fixa till dig själv, ryck upp dig å se allt som en njutning.
De gjorde jag iaf när jag gick upp ifrån 45kg till 66kg. Iofs bar jag eget ansvar ifrån 60kg men njutningen, att få träna, få mer frihet, lycka, glädje, SNYGGARE kropp å GOD mat flera gånger om dagen e rena lyxen!

Jag gick upp 0,5-1kg i veckan i ca 7månader, man fick en snygg slimmad kropp. De trodde jag aldrig, men jag vågade ta chansen. [y] och som belöning fick jag glädje å en frisk kropp.
Kroppen tar den energi den vill ha och behöver, sen kommer din viktminskning att minskas lite och ja, din kropp kmr att återställa sig normalt.


   
SvaraCitera
tjej91
Ämnesstartare

Secrit:

Fysikens lagar igen, din vikt kan inte skena iväg utan att energi omvandlas till massa. Du kan äta mer än du tror och den faktiska vikten gör väldigt trögt upp/ner även om vågen kan visa "+ -"2kg.

Det är förvisso tråkigt att du behövde fasta, men jag är glad att du kunde unna dig på julafton. 🙂

ja, jag har tänkt på det du skrev ang. fysikens lagar 🙂
jag är hemma nu, och skall läggas in i nästa vecka. har fortf. problem med maten hemma. och följer inte mitt matschema så bra.
idag har jag fått i mig:
frukost: 2 rostade polarråg med 1 tsk sylt, 1 kalkonskiva, 1dl lättmjölk m. 1 dl all bran
lunch: 1½ dl ris, 1 kokt korv
mellis: samma som frukost, fast med 1 dl yoghurt ist. för flingor.
middag: som lunch och kvällsmål som mellis.
har själv räknat ut att detta är ca 1000 kalorier, det är för lite att ens hålla min vikt?
känner verkligen ångest nu, över allt jag äter. jag längtar t nästa vecka då jag kommer dit. känns jobbigt.
men en fråga:
om jag då t. ex skulle byta ut mitt mellanmål mot 100gr godis, som är nästan samma kaloriinehåll som det, lite mer. så skulle det nog inte märkas? det är skumgodis, alltså fettfritt.
tack för alla svar, kram.


   
SvaraCitera
Secrit

tjej91:

om jag då t. ex skulle byta ut mitt mellanmål mot 100gr godis, som är nästan samma kaloriinehåll som det, lite mer. så skulle det nog inte märkas? det är skumgodis, alltså fettfritt.
tack för alla svar, kram.

Nej det skulle det troligen inte. Inte på din vikt iallafall.
60g choklad (med fett) kommer inte heller att göra skillnad.
Skillnaden kan vara att du får svårare att hålla dig mätt, förutsatt att du har problem med det så klart. [cute]

Det enda problemet jag kan se är att du inte kommer att täcka näringsbehov på 1000kcal, särskilt inte om 1/3 är skumbananer.


   
SvaraCitera
tjej91
Ämnesstartare

Secrit:

Det enda problemet jag kan se är att du inte kommer att täcka näringsbehov på 1000kcal, särskilt inte om 1/3 är skumbananer.

tack för ditt svar!
🙂
jag får se hur jag gör idag. har ångest om det skulle påverka framöver. t ex. om jag tar godiset nu, och imorgon börjar äter mer ( ska till slutenvården. ), så har jag tankar om att jag kan gå upp mer än vad jag skulle om jag inte tagit godiset osv. låter sjukt nu när jag ser vad jag skrivit. men det är den jobbiga anorektiska sidan. jag hoppas att det ska sluta.
jag hade verkligen velat unna mig godiset. idag, för sen blir det nog inget när jag blir inlagd, utan mer riktig mat. ser fram emot det. och få hjälp med ångesten. som alltid är där.
men det är alltså beoende på kalorierna, alltså inte vad man äter?
jag har hört att man ska få i sig minst 1500 per dag för att kroppen ska hålla igång organen. jag ska vara stillasittandes idag, hur mycket ska jag då ha? jag är lite orolig. har inte ätit mycket på 3 dagar. har väl ätit runt 1000 kalorier som mest när jag räknar ihop det. men det kan vara mindre. är inte så bra på att exakt beräkna.
jag har i princip levt på pasta, ris, nudlar,vitt bröd och magert kött nu det senaste. och lite grönsaker. har alltså uteslutit fett som jag så småningom
lägger på lite. men inte alls nu..
längtar tills jag blir inlagd, försöker nu här hemma.
kram


   
SvaraCitera
tjej91
Ämnesstartare

tack för alla svar. jag är nu inlagd på behandlingshem. har fårr stå ut med en hel del ångest, men det ska ge sig. med tiden. har jättebra hjälp nu. matschemat är som det du skrev (secrit). gick upp ca 1 kg första dagen som du skrev, men det är vätska. jag har bra stöd nu, och ska klara detta. har en vikt på 42,5 nu men har 50 som delmål.
tack för all hjälp! 🙂
stora kramar


   
SvaraCitera

Jag känner precis samma sak. har fått ett matschema, är 170, väger 50 kilo. På 5 veckor har jag gått ner 5 kilo, innan det gick jag ner 9 kilo, fast under 5 månader. Det var när jag slutade springa varje dag jag gick snabbare nedåt, inte så konstigt kanske, då muskler väger ganska mycket.
Jag är jätteorolig över att gå upp mycket, jag gillar verkligen min kropp nu och vill behålla den precis som den är just nu. Är det möjligt? Eller måste jag öka? Kommer jag att öka synligt den första veckan? Kommer jag öka mycket den första veckan, eller de första veckorna då jag tittar på vågen? Måste jag öka synligt eller på vågen över huvudtaget? Kan jag inte bara stabilisera och väga dessa 50 kilo framöver? Förlåt att jag frågar på din tråd, är ganska ny här och förstår inte riktigt hur man gör.


   
SvaraCitera
Pocky

Gick själv en dagbehandling då jag skulle upp från mina 35,5kg
och då handlade det om att jag var tvungen att veckovis äta en extra dags energiintag.
Jag skulle väl gissa att det tog... ett halvår?

Så du kan inte exakt räkna med att det sker flera kilon i veckan
- det är viktigt att inte rusa upp i vikt i en allt för snabb takt~


   
SvaraCitera

Hur går det nu?


   
SvaraCitera

Åh vad jag känner igen mig! Får jag låna din tråd lite? [blush]

Jag har just bestämt mig för att bli frisk från anorexia. Jag har börjat äta igen, vilket har gett mig en del styrka och så, även om det är svårt med känslorna. Just nu är jag 160 lång och väger 40 kg. Jag har nu kommit i ett läge där jag slits otroligt mycket med känslor.

Jag är så extremt rädd för att gå upp i vikt för fort, att inte kunna hålla vikten osv, eftersom jag är en rätt matglad person i botten. Jag ser andra människor äta precis vad dom vill utan att gå upp det minsta, och det gör mig så avundsjuk. Samtidigt vet jag att SKA gå upp i vikt, men det är otroligt skrämmande, och redan nu tycker jag att jag har fått bulligare kinder osv. Just nu består min kost ungefär av två måltider per dag, då brukar jag äta fiberhavregrynsgröt/weetabix/flapjacks/mackor. Jag är beroende av att kolla kalorierna och MÅSTE röra mig. Idag åt jag t.ex. två weetabix+sirap+2 dl sojamjölk till lunch, och till middag två skivor rågbröd utan smör, en med julost och en med fyra skivor älgkorv. Jag går ca ½-1 timme per dag.

Min målvikt är 48 kg. Även mina föräldrar SKA hjälpa mig att hålla den vikten, men jag är ändå så himla rädd.

Nu till min fråga, hur fort går det egentligen att gå upp i vikt efter självsvält? Kommer jag någonsin kunna äta mer än jag gör nu utan att gå upp en massa?

Sedan en till sak, det är ju snart jul, och trots min ångest vill jag kunna äta en fin middag på jul. Jag vill även kunna ta en lussefika mellan lunchen och middagen vissa dagar. Kan jag göra det utan att gå upp en massa i vikt..? Jag vet att jag SKA, men just nu är jag så otroligt ångestfylld.

Har pratat med f.d. anorektiker och min läkare, och dessa säger att det tar lång tid att gå upp, men alla de jag frågat denna fråga säger allt från några veckor till år. Men jag har väldigt svårt att tro att det skulle ta sådan tid, om jag åt precis som jag ville.

Förlåt för otroligt osammanhängade inlägg, säkert svårt att förstå, men snälla hjälp mig, jag vill kunna njuta av livet och äta som en normal människa! 🙁


   
SvaraCitera

fullkornskatt:

Jag är så extremt rädd för att gå upp i vikt för fort, att inte kunna hålla vikten

Först och främst, du har alltid den egentliga kontrollen. Du är alltid i grunden en stark individ som kan styra och leda en situation åt vilket håll du vill! Tyvärr så vill man kanske inte alltid sig själv det bästa bara... Matscheman kan vara en bra början för dig då du får behålla den absoluta kontrollen och därmed också styr med järnhand över dig själv och maten. Den stora lyckan kommer dock först när du kan unna dig själv saker, och den kommer såfort du väljer att slappa lite med schemat 🙂

fullkornskatt:

äta fiberhavregrynsgröt/weetabix/flapjacks/mackor

Det du äter i grunden är faktiskt varken middag eller lunch! Det är på sin höjd frukost med ett mindre mellanmål. Lagad mat måste du få i dig minst en gång om dagen tycker jag 😉 kan inte föräldrarna koka ihop?

fullkornskatt:

Jag vill även kunna ta en lussefika mellan lunchen och middagen vissa dagar. Kan jag göra det utan att gå upp en massa i vikt..?

Ett kilo kroppsfett är lika med 7000 kalorier. SJU TUSEN! Oavsett vad du väger, har vägt och kommer väga så är det fakta att ett kilo kroppsfett innebär 7000 kalorier. En lussefika innehåller kanske 300, kalorier som du t.o.m gör av med under din promenad :S

fullkornskatt:

och redan nu tycker jag att jag har fått bulligare kinder osv

Klassiskt problem! ofta räcker det med en extramacka på lunchen för att 95% av världsbefolkningen får liknande känslor 🙂 du ser med tanken istället för ögonen! du vet att du åt något extra och tycker därför att det bara är logiskt att du gått upp i vikt pga det! fel,fel,fel!

Som sagt, detta klarar du av! och när det känns som du inte gör det så kom ihåg att :
Alla har någonting bra, något som andra vill kunna eller ha, även om det inte kanske känns så varje dag. Det finns alltid folk som vill och kan hjälpa dig! Många finns tex. här! Lägg upp på ÄS-forumet om du vill, allt från framsteg/motgångar, eller hitta en hobby/intresse som kan skifta fokus från allt annat jobbigt [cheers]

Lycka till! '
(PS lite kul kuriosa: du måste äta 24 omgångar lussefika på ett dygn för att kunna gå upp mer än ett kilo fett på en dag)


   
SvaraCitera
Spyro

försök äta skräpmat så ofta som möjligt och ät med kompisar och familj


   
SvaraCitera

Åååh jag vet hur det känns, är i samma situation!

Jag gick från att äta 1½ dl havregrynsgröt, frukt, lunch, macka+frukt, middag, macka+frukt till att äta enligt SCÄs matschema och då gick jag upp litegrann... Sen kom förbränningen igång på riktigt vilket ledde till att jag behövde äta mer och mer för att fortsätta uppåt. Jag köpte en peppburk med godis som jag utmanade mig med, genom att från början bara ha den där (läskigt bara det). Sen tittade jag lite på godiset och till slut vågade jag smaka en eller två. Två veckor senare satt jag och åt godis för glatta livet, det var ju så gott 😉 Jag lovar, det går att bli frisk!
Om du verkligen vill så är det inte så svårt att gå upp i vikt (läskigt däremot), drick mjölk till maten - ät regelbundet och sen är fika och choklad bara bra för kroppen 😉 <3 LYCKA TILL


   
SvaraCitera

Tack för svaren [smile]

Oroar mig lite, har tänkt börja med matschema nästa vecka, men vet inte, hur mycket kalorier ska jag äta för att långsamt börja gå upp igen?


   
SvaraCitera

fullkornskatt:

Oroar mig lite, har tänkt börja med matschema nästa vecka, men vet inte, hur mycket kalorier ska jag äta för att långsamt börja gå upp igen?

jag känner också igen mig så himla mycket, är också där. hur har det gått för dig nu? och om du inte hade fått svar på frågan så tror jag att du måste äta över 2000 kalorier för att gå upp. 🙂


   
SvaraCitera

fullkornskatt:

Jag är så extremt rädd för att gå upp i vikt för fort, att inte kunna hålla vikten osv, eftersom jag är en rätt matglad person i botten.

Jag vet precis hur du känner dig, var precis likadant för mig. Och det går fort i början, kroppen bara suger åt sig allt vad näring heter (dessutom väger du mer med mat i magen och tarmsystemen när du äter normalt än efter en lång periosd svält då kroppen är helt tömd). Men sen planar det ut och du kommer behöva anstränga dig för att gå upp.

För mig mår jag bäst om jag äter normalt. Frukost, mellis, lunch, mellis, middag, kvällsmat. Och är jag sugen på godis eller fika så äter jag det UTÖVER detta. Byt inte ut godis mot riktig föda. Detdär med besatthet av kalorier - Ät inte sån mat du vet vad den innehåller. Jag vet t.ex. att en skiva gott gräddat innehåller 106kcal så nu väljer jag alltid något annat bröd. För att börja dagen med att räkna kalorier är nog det värsta du kan göra.

Och sist av allt: Om du känner att du överätit och frossat i godis och liknande - Skit samma! Du MÅSTE intala dig själv att du inte kan gå upp för mkt i nuläget. Visst, det är inte bra att hetsäta men gjort är gjort och det tar dig bara ett steg närmare en normal vikt.

Försök för allt i världen inte att "kompensera" det genom att dagen efter äta mindre. Du sätter din hjärna ur spel och så kommer du att pendla mellan överätning och underätning.


   
SvaraCitera