Aviseringar
Rensa alla

Att vara au pair


Ämnesstartare

Amanda Andersson är snart 19 år gammal och nybliven Londonbo. Hon vet allt om hur det känns när söta barnen inte längre är så söta, vad det innebär att våga chansa och prova ett annat liv på en helt annan plats, och hur engelsmän uppfostrar sina barn. Jag frågade ut henne om sitt liv som au pair.

Amandas värdfamilj bor i Fulham som hon beskriver som ett av de familjekäraste ställena i London. Det är ett väldigt tryggt och bra område och det kryllar av au pairer där säger hon. Hennes värdfamilj består av en mamma, en pappa, en pojke på 7år och två tjejer som är 3 och 4 år.
– Det skiljer bara 10 månader mellan tjejerna så de beter sig ganska mycket som tvillingar.

Amanda hade först tänkt jobba som au pair i Sverige, men en av hennes kompisar skulle till London för att jobba som au pair och frågade då henne om hon inte kunde tänka sig att göra det också. Amanda berättar att hon i det skedet kände att det var helt rätt för henne att åka till London. Kompisen som redan hade en familj frågade den familjen om de kände några som behövde hjälp och det gjorde de. Några veckor senare hade Amanda en familj att åka till i oktober.

Det är kontakter som gäller alltså?
– Man behöver ju inte hitta familjerna på egen hand om man inte vill. Man kan bli medlem på sidor på nätet också, tillexempel au pair world eller liknande, eller så kan man gå med i någon organisation som hjälper en att hitta en matchande familj.

Amanda menar att au pair- jobb kan se väldigt olika ut beroende på vilken familj man jobbar hos, men själv tar hon främst hand om barnen. Hon hjälper dem med kläder, skolväskor och frukost på morgonen, sen åker de två äldre barnen till "big school" och hon har då en timme själv med den yngsta tjejen.
– Vi brukar se på Svamp Bob den timmen, så det är en av mina favorittimmar på dagen, haha!

Sen åker de till dagis. Under tiden är Amanda ledig i 3 timmar och då brukar hon sova lite eller gymma. Sen är det dags att hämta upp den yngsta igen och tillbringa resten av dagen med henne. Det blir utflykter, klipp och klistra och lunch den tiden. Klockan 4 kommer de andra hem och då läser de läxor och äter kvällsmat. Sen badar hon alla och lägger dem klockan 7.
– Jag lagar alltså lite mat och sånt också och tvättar rätt mycket. I stort sätt så är det helt enkelt en till vuxen som hjälper till hemma. Som en till förälder.

Amanda har alltid älskat barn och att ta hand om folk. Redan som liten längtade hon efter att bli mamma och det här är enligt henne själv den bästa övningen för att bli en bra mamma. Något mer som hon ville bli bättre på är engelska. Ett av hennes stora intressen är musik och hon skriver också mycket egen musik.
– Jag vill göra texter på engelska och då vill jag att de ska bli på korrekt och bra engelska säger hon.

Hon ville också göra något helt nytt. Uppleva ett nytt land, nytt språk, nya vänner, nytt hus.
– Allt är nytt och jag tror jag helt enkelt ville börja ett nytt kapitel av mitt liv!

Det stora musikintresset gör att hon konstant letar efter nya ställen att sjunga på. Hon är med i sin värdfamiljs kyrka i Fulham och är med i en julkör som de satt ihop. Efter jul tror hon att hon kommer börja sjunga i kyrkans lovsångsteam. På helgerna går hon ut ibland för att dansa och träffa andra au pairer.
– Jag har till och med hunnit med en date säger hon med ett skratt.

Amanda beskriver det som ett vanligt liv hemma fast ändå totalt olikt det liv hon hade förr. Hon träffar nya människor hela tiden och många av dem är au pairer.
– Det är nästan som om man känt alla au pairer sen innan för att man har samma jobb. Man tillhör liksom en enda stor familj. Sen shoppar jag galet mycket också. Lite för mycket kanske, men när man har en ledig tid i London blir det gärna att man köper saker...

Är det som du förväntade dig då?
– Oj vilken svår fråga. Jag tror inte jag hade förväntningar som i att tänka hur saker och ting skulle bli. Jag var mest väldigt taggad på att åka. Men jag tror att det varje dag händer något oväntat. Här om dagen till exempel blev treåringen magsjuk för första gången. I en affär. Oväntat, men nu vet jag i alla fall hur man styr upp en sån situation. Tror det är få jobb som man lär sig så mycket av som detta!

Hon tycker också att hon har lärt sig mer engelska och mer om England så som traditioner, mat och inredning. Men framförallt har hon lärt sig hur man uppfostrar barn och hur engelsmän uppfostrar sina barn.

Vad är det bästa med att vara au pair?
– Barnen helt klart! De ger en så sjukt mycket kärlek hela tiden. Sen att jag lär mig så mycket, men självklart också att jag får bo i London.

Och det sämsta?
– Det är när de söta barnen inte är så söta längre och vägrar lyssna. Eller när man får lite för mycket jobb på nacken. Men oftast är mitt jobb bara positivt.

Det märks att Amanda trivs väldigt bra med sitt nya liv, men hon berättar också att hon ibland bara vill hem. Hon understryker att man inte ska tro att det är en dans på rosor att flytta till ett annat land och starta ett nytt liv, även fast det är väldigt kul. Hon menar att man kommer sakna tryggheten i att veta hur allt funkar, i allt från hemmiljön till mataffären. Att man dessutom kommer sakna de där hemma.

– Jag saknar min familj så jag tror jag ska dö ibland. Mina föräldrar är mina bästa vänner, så jag hade gärna haft dem boende här med. Och mina bröder saknar jag galet mycket, men jag vet att de finns hemma och jag pratar med dem nästan varje dag på skype. Jag tror att det är viktigt att veta att det kommer komma tillfällen då du bara vill hem och krama din familj. Om du inte ställer dig in i den tanken kan nog chocken bli så stor när ett sånt tillfälle kommer att du verkligen åker hem. Mina dagar går upp och ner, men jag har aldrig ångrat att jag är här.

Jag passar på att fråga henne vad hon har för råd till andra som vill vara au pair. Hon påpekar då att det är viktigt att ha förberett sig väl, främst genom att prata mycket med den familj du ska till så att du verkligen ser om ni passar ihop. Hon säger också att det är viktigt att vara tydlig från början med vad dina arbetsuppgifter är så att du inte står där med mer än du klarar av och trodde du skulle göra. Ett annat tips hon delar med sig av är att titta lite hur det ser ut där du ska bo och vad det finns att göra där. Du kan också förbereda dig genom att gå med i olika au pair- grupper på facebook. Läs au pair bloggar för att få massor av inspiration, tips och idéer. Om du vill veta mer om hur Amandas jobb och liv ser ut kan du läsa hennes blogg, satusnova.blogspot.com.

Men sen då, när man väl är på plats?
– Se till att göra saker på fritiden så fort du börjar jobba. Det är viktigt att du startar ett eget liv och inte bara hjälper någon annan med sitt. Hitta en kör, en dansgrupp eller bara någon att äta lunch med. Fixa ett gymkort! När jag har en timme över går jag till gymmet och lyssnar på musik och tränar. Ett perfekt sätt att bara få vara själv och rensa skallen.
Jag tycker att om du känner att du vill jobba som au pair ska du göra det. Strunta i om du är orolig, det kommer lösa sig. Jag var nervös över engelskan, men den rullade på som bara den efter bara några veckor. Jag älskar mitt jobb och tror att man måste pröva det för att förstå glädjen i det jag gör. Varje gång jag ser Big Ben eller sitter på Oxfordstreet och äter lunch är jag lika förundrad över att jag faktiskt bor här. Älskar den känslan och det kommer du också göra om du så hamnar i London, Stockholm eller Paris. Våga chansa!


   
Citera

Väldigt bra innehåll (bra frågor, bra svar). Men intervjun är ganska tråkigt presenterad. Fråga-svar-fråga-svar blir sällan särskilt intressant. Föreslår att du skriver om det till en mer berättande text och lyfter fram typ tre direkta frågor. Hur låter det? [smile]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

André Vifot Haas:

Fråga-svar-fråga-svar blir sällan särskilt intressant.

Jo jag vet. Brukar därför heller aldrig göra så här. Men det här är en mailintervju och då känns det liksom lite onaturligt att ha massa berättande text. När det liksom inte finns nåt mer runt att berätta (typ pauser och grejer som händer i själva intervjun) och hon ändå formulerar sig så pass bra som hon gör. Och jag har redan grävt runt massa i hennes svar, flyttat runt och lagt till frågor som egentlige inte fanns där hon hade svaren och sånt där. Men ja, jag ska fundera på vad jag kan göra för att liva upp den.


   
SvaraCitera

Amy Karlsson:

Men det här är en mailintervju och då känns det liksom lite onaturligt att ha massa berättande text

Inte alls. Det beror helt på hur du använder dig av materialet. Vad jag menar är att du kan göra det mycket mer flytande och levande genom att väva in hennes svar i texten. Typ så här:

Amy Karlsson:

Amandas värdfamilj bor i Fulham.
– Kanske ett av de familjekäraste ställena i London. Väldigt tryggt och bra område. Det är samma sorts människor som bor här så det kryllar av au pairer säger hon.

Amandas värdfamilj bor i Fulham. Kanske ett av de familjekäraste ställena i London, enligt Amanda själv. Ett väldigt tryggt och bra område - som dessutom kryllar av au pairer.

Amy Karlsson:

Hur kommer det sig att du ville vara au pair?
– Jag har alltid älskat barn och att ta hand om folk. Jag har längtat efter att bli mamma sen jag var liten, det här är bästa övningen för att bli en bra mamma. Sen vill jag också bli bättre på engelska såklart. Jag skriver mycket egen musik och vill göra texter på engelska och då vill jag att de ska bli på korrekt och bra engelska. En annan anledning till att jag åkte var för att jag ville göra något helt nytt. Ett nytt land, nytt språk, nya vänner, nytt hus. Allt är nytt och jag tror jag helt enkelt ville börja ett nytt kapitel av mitt liv.

Den främsta orsaken till att Amanda gav sig iväg på au pair-äventyret är att hon alltid har älskat barn och att ta hand om folk. Hon har längtat efter att bli mamma sen hon var liten, och att vara au pair anser hon vara den bästa övningen för att bli en bra mamma.
- Sen vill jag också bli bättre på engelska såklart, lägger Amanda till. Jag skriver mycket egen musik och vill göra texter på engelska och då vill jag att de ska bli på korrekt och bra engelska. En annan anledning till att jag åkte var för att jag ville göra något helt nytt. Ett nytt land, nytt språk, nya vänner, nytt hus. Allt är nytt och jag tror jag helt enkelt ville börja ett nytt kapitel av mitt liv.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

André Vifot Haas:

Vad jag menar

Det förstod jag. Du och jag har bara lite olika syn på vad onaturligt innebär [crazy]


   
SvaraCitera

Amy Karlsson:

Det förstod jag. Du och jag har bara lite olika syn på vad onaturligt innebär

Fast här handlar det om vad läsaren känner, och inte om vad du tycker känns naturligt eller onaturligt. Ditt syfte bör alltid vara att göra det så bekvämt som möjligt för läsaren och skriva för denne. Och läsaren har ju ingen aning om hur du har genomfört intervjun. [smile]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

André Vifot Haas:

Fast här handlar det om vad läsaren känner, och inte om vad du tycker känns naturligt eller onaturligt. Ditt syfte bör alltid vara att göra det så bekvämt som möjligt för läsaren och skriva för denne.

När sa jag något om vad jag ska eller inte ska göra med skiten?!


   
SvaraCitera

Amy Karlsson:

När sa jag något om vad jag ska eller inte ska göra med skiten?!

Ouch! [surprised]

Jag vet inte om du uppfattade var jag sa på mötet, men berättade att jag tänkte tjonga ut en temasida imorrn med ny header och en samlingssida för alla språkresetexter (precis som när vi haft jobbtema och sånt där tidigare). Så om du kan få klar texten ikväll så vore det galant! Det är ju inte särskilt mycket som behöver fixas. [smile]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

André Vifot Haas:

Ouch!

Ojdå. Ett tips för att slippa mina aggrisioner (som verkar titta fram på dig här hela tiden) är att du byter presentationsbild. Du ser på något sätt så arg ut och det gör mig på något sätt så arg [blush].

André Vifot Haas:

om du uppfattade

några lösryckta ord om det kom fram till mig.

André Vifot Haas:

Så om du kan få klar texten ikväll så vore det galant! Det är ju inte särskilt mycket som behöver fixas

Jag har en till deadline ikväll, och jag prioriterar den först. Men när den är klar kan jag försöka.


   
SvaraCitera

Amy Karlsson:

aui pair

... au pair?

Jag tycker faktiskt att det funkar med fråga-svar-fråga-svar. Då blir hennes svar liksom koncentrerade och det är hennes egna ord, liksom. liksom.

Amy Karlsson:

Ett tips för att slippa mina aggrisioner (som verkar titta fram på dig här hela tiden) är att du byter presentationsbild. Du ser på något sätt så arg ut och det gör mig på något sätt så arg .

Ha. Ha. JA.


   
SvaraCitera

Amy Karlsson:

Ojdå. Ett tips för att slippa mina aggrisioner (som verkar titta fram på dig här hela tiden) är att du byter presentationsbild. Du ser på något sätt så arg ut och det gör mig på något sätt så arg .

Haha. Håll ut, du ska snart få se på förändring! [wink]

Amy Karlsson:

Jag har en till deadline ikväll, och jag prioriterar den först. Men när den är klar kan jag försöka.

[y]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Jessica Ly:

... au pair?

Haha. Ojdå. Nu står det rätt iaf.

Jessica Ly:

Ha. Ha. JA.

[bigsmile]

André Vifot Haas:

Haha. Håll ut, du ska snart få se på förändring!

Underbart [bigsmile]

Nu har jag gjort om texten. Jag har fortfarande kvar en hel del av hennes ord, som ju fungerade så bra Jessica, men nu finns oxå en del annan text.

Dock blev det lite frampressat och det är därför mycket möjligt att en del småfel slunkit in.


   
SvaraCitera

Amy Karlsson:

en pojke på 7år oc

7 år

Amy Karlsson:

– Det skiljer bara 10 månader mellan tjejerna så de beter sig ganska mycket som tvillingar.

, säger Amanda.

Amy Karlsson:

menar att au pair- job

au pair-jobb

Amy Karlsson:

Det blir utflykter, klipp och klistra

klipp-och-klistra

Amy Karlsson:

– Jag vill göra texter på engelska och då vill jag att de ska bli på korrekt och bra engelska säger hon.

, säger hon.

Amy Karlsson:

nya vänner, nytt hus.

Föreslår att du sätter kolon istället för punkt

Amy Karlsson:

hunnit med en date säger hon med ett skratt.

, säger hon

Amy Karlsson:

olika au pair- grupper på facebook

au pair-grupper

Amy Karlsson:

Läs au pair blogga

au pair-bloggar

Sedärja. Nu blev det en betydligt roligare text! Kan tänka mig att den är ruskigt intressant och nyttig för alla som är intresserade av att ge sig ut på ett au pair-äventyr. Bra jobbat, Amy! [y]

Har du möjligtvis några bilder?


   
SvaraCitera

Såg nu att du lagt upp en bild i systemet. UTMÄRKT!

Jag tar mig friheten att ändra efter min korr samt tjonga in några allmänna Londonbilder. Sen får du halshugga i mig i efterhand ... [smile]


   
SvaraCitera

Amy Karlsson:

Ett tips för att slippa mina aggrisioner (som verkar titta fram på dig här hela tiden) är att du byter presentationsbild. Du ser på något sätt så arg ut och det gör mig på något sätt så arg

http://ungdomar.se/blogg.php?user_id=191306&blogg_id=183643


   
SvaraCitera