Aviseringar
Rensa alla

Bevisa att jag inte är Gud


leafar:

Hur tolkar du påståendet: "Jag tror inte på Gud"?

Hur tolkar du påståendet "Jag tror på Gud?" Det är i sig inte laddat med specifika värderingar, förutsett att man inte är Lambda89 och traumatiserats under sin uppväxt, men det är en annan sak. Det är först när man gör religion av sin uppfattning, teistisk eller ateistisk, som man börjar klä påståendet med djupare innebörd.

Lambda89:

ett logiskt bevis för Gud

Det har jag inte försökt bevisa, och tänker aldrig göra. Varför skulle jag? Min poäng är bara att understryka att ateismen är lika mycket ett religiöst antagande, per definition, som teismen. Jag citerade Marcus Tullius Cicero, förespråkare för den äldsta skolan för att förklara begreppet religion. Han dog minst trettio år innan Jesus sägs ha fötts, så hans uppfattningar borde ha varit tämligen opåverkade av kristendomen. Den andra skolan, att begreppet religion har med ett specifikt förbund till gud att göra, spreds av sydeuropeiska munkar flera hundra år senare.

nrg89:

kan inte ha blivit tillsagd av ateismen att beslagta kyrkor och moskéer

Men det är oväsentligt. Du tror inte på Allah, Muhammed, Shiva eller Jesus heller, alltså kan ingen ha blivit tillsagd av någon av dem att döda, eller hur? Ändå gör man det, uppenbarligen. På samma sätt kan man motivera sina gärningar med ateismen, att religion är något ondskefullt som ska utrotas. Vissa här har åsikter som snuddar vid den uppfattningen, så, jag har bevisligen rätt.

nrg89:

den här åsikten är dålig, är det vi som är dåliga, inte ateismen

Så kan en hindu ursäkta sin religion också, vad nytt?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

herr_nilsson:

Min poäng är bara att understryka att ateismen är lika mycket ett religiöst antagande, per definition

Enligt 1 skola då ...


   
SvaraCitera
leafar

herr_nilsson:

Hur tolkar du påståendet "Jag tror på Gud?

Men vi pratar inte om påståendet "Jag tror på Gud", vi pratar om religion som är så mycket mer än påståendet att man tror på Gud.

Ateism är INGENTING mer än påståendet att man inte tror på Gud.


   
SvaraCitera
nrg89

herr_nilsson:

Men det är oväsentligt. Du tror inte på Allah, Muhammed, Shiva eller Jesus heller, alltså kan ingen ha blivit tillsagd av någon av dem att döda, eller hur?

Nej, men de tror att de läser deras lära eller hör den från lärda präster, och den uppmanar faktiskt folk till saker och ting. Om de är goda eller inte är utanför debatten, vad vi vet är att de blir uppmanade till saker och ting, att de faktiskt får höra råd om hur man skall leva och vilka värderingar man skall ha. Ateismen har inte det, vi tror bara att det inte finns någon Gud. Allting annat är andra ideologier, så som kommunism, kapitalism, fascism och liknande. De påstår en massa saker om hur saker och ting skall värderas.


   
SvaraCitera

Tråden låst på grund av inaktivitet


   
SvaraCitera