El Bulli är världens mest kända restaurang. Här inne serveras inte mat, utan konstverk, smakupplevelser och gastronomisk magi. Som de renaste ortodoxer lever de och lär efter Jacques Maximins mantra ”Kreativitet är att inte kopiera” – fast inom matlagning istället för tro. För att kunna genomföra denna aforism stängs därför restaurangen ned i sex månader varje år då kockarna istället tillbringar sin tid med att utvinna helt nya smaker, hittills okända för någon gom. Det handlar om att upptäcka nya tillagningssätt för traditionella råvaror såväl som att våga använda sig av helt nya.
Som frontman står den trestjärninge kocken Ferran Adrià, som anses vara en av världens allra främsta kockar. Han styr sitt kök och sin personal med järnhand. När han är missnöjd låter han dem veta det med besked och när han är nöjd kan han på sin höjd rycka lite med mungipan. Inte mer. Men det räcker på något vis för de strävsamma kockarna som har gått in i sina roller under Adrià som om han vore deras far snarare än chef. De är som små hundar som ivrigt springer runt deras husses ben i hopp om att bli den mest omtyckta knähunden.
Filmen El Bulli skildrar väl hur restauranglivet ser ut. Pressen, de stora kraven på att framsälla replikor av ett omöjligt grundrecept och framförallt: Den sanna skaparglädjen. Att brinna inför det man gör. Maten är aldrig halvdan och skulle aldrig tillåtas vara av Adrià. Det handlar kort sagt om att vara bäst och mest unik med sina smaker. Silver är en färg. Guld en medalj. Och detta har restaurangen tagit till sig.
Men trots att kameran både fångar upp det hårda livet som stjärnkock, Adriàs skyhöga krav och den sensationella matlagningskonsten så blir det lite långdraget. Det är inte mycket konversation eller tal i dokumentären och istället förlitar sig regissören på den spännande symmetrin: idé – tillagning – avsmakning. Och visst. Det är spännande till en början att se hur de vakuumförpackar champinjoner för att framställa juice av dem eller hur de höjer matens smakmässiga värde genom att tillsätta is vid servering. Men det funkar inte i längden.
Trots att matlagning faktiskt är ett av mina största intressen känner till och med jag hur ögonlocken ibland stannar till lite för länge i en blinkning och hur jag kan komma på mig själv med att sitta och fundera på något helt orelaterat. Kort sagt: filmen fångar inte upp tittaren från början till slut, trots att kreationerna är helt makalösa. Eftersom filmen inte innehar några som helst intervjuer är det lätt att man ibland tappar tråden och därmed är lätt förvirrad de närmaste minuterna efter det, såvida man själv inte håller på med molekylär gastronomi till vardags. Och allvarligt talat: Hur många som ser denna dokumentär har en flytande kvävemaskin i skafferiet?
Dokumentären är misslyckad, tyvärr, men istället är det en fantastisk porträttering av mästerkocken Ferran Adrià! Han verkade till en början ganska passiv och negativt inställd till sina anställdas kreationer, men med tiden lär man sig se hur han skapar i huvudet, utan att tillföra fysiska reaktioner i sitt hopkok. Ett geni som tillreder mat, men i huvudet. Och kanske är det också ett tecken på att han verkligen följer tankekornet ”Kreativitet är att inte kopiera”, för hur många kan laga fantastisk mat, med pannbenet som kokkärl?
El Bulli inspirerar till kreativare matlagning men någon spännande dokumentär, det är den inte. För matlagningsfantaster som jag är den ett måste, men för de som vill tillbringa en stund med en intressant dokumentär rekommenderar jag helt klart att se något annat.
Marielle Hagblad:
sentens
Konstigt ordval, skriv hellre "devis" eller "motto".
Marielle Hagblad:
De lever och lär efter Jacques Maximins sentens ”Kreativitet är att inte kopiera” som de renaste ortodoxer – fast inom matlagning istället för tro.
Jag föreslår:
Som de renaste ortodoxer lever de och lär efter Jacques Maximins devis ”Kreativitet är att inte kopiera” – fast inom matlagning istället för tro.
Marielle Hagblad:
För att kunna genomföra denna aforism
aforism -> mantra
Marielle Hagblad:
kockarna istället spenderar sin tid
Bra komma ihåg-knep: Man spenderar pengar och tillbringar tid.
Marielle Hagblad:
Det handlar såväl som att
stryk "som"
Marielle Hagblad:
med en järnhand.
med järnhand.
Marielle Hagblad:
kan han på sin topp rycka lite med
på sin höjd
Marielle Hagblad:
far mer än chef.
Föreslår: snarare än chef.
Marielle Hagblad:
De vill imponera på honom mer än något annat.
Överflödig mening.
Marielle Hagblad:
Maten är aldrig halvdann och skulle
halvdan (väl?)
Marielle Hagblad:
Trots att kameran både
Men trots
Marielle Hagblad:
att lyssna till
stryk
Marielle Hagblad:
att se hur de vakumförpackar
vakuum
Marielle Hagblad:
Kort sagt: Filmen fångar inte
Kort sagt: filmen
Marielle Hagblad:
har en flytande kväve – maskin i skafferiet?
kvävemaskin
Marielle Hagblad:
För matlagningsfantaster som mig själv
För matlagningsfantaster som jag (tror jag?)
Marielle Hagblad:
ha sig en stund
Lite knepigt ordval. Hellre "tillbringa en stund" eller liknande.
Bra!
Marielle Hagblad:
istället för tro För att
punkt efter "tro".
Marielle Hagblad:
Det handlar såväl att upptäcka nya tillagningssätt för traditionella råvaror som att våga använda sig av helt nya.
Det handlar om att upptäcka nya tillagningssätt för traditionella råvaror såväl som att...
Marielle Hagblad:
et handlar kort sagt om att var bäst och mest unik med sina smaker
vara
Marielle Hagblad:
El Bulli inspirerar till kreativare matlagning, men någon spännande dokumentär, det är den inte.
bort med första kommat
Marielle Hagblad:
men för dem som vill tillbringa en stund med en intressesant dokumentär, rekommenderar
de som + intressant + bort med andra kommat
Jösses vilken välskriven recension, Marielle! Massa fina, snirkliga formuleringar. Kul också att se en liten annan, "seriösare", stil av ditt skrivande. På sina platser känns det som att jag läser i ett stort kulturmagasin!
Uppe!
Tråden låst