Aviseringar
Rensa alla

BLANDAT: Politik for dummies


Ämnesstartare

Jag valde de partierna som är stört och som känns mest aktuella. Valde också de frågor som jag tycker är de viktigaste för ungdomar, om du kommer på någon fråga som du anser viktig och bör vara med här, säg till! (Behöver också lite hjälp med den första frågan, eftersom jag inte riktigt kan så mycket om skillnaden mellan höger och vänster.)
-------------------------------------------------------------------

Vad är skillnaden mellan höger och vänster, rött och blått?

Högern är moderaterna och kristdemokraterna, dem är de mer konservativa partierna. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är vänstern. Miljöpartiet, Centerpartiet och Folkpartiet är de som ligger ”i mitten”. Vänster till höger-kartan för partierna ser på ett ungefär ut så här: Vänsterpartiet-Socialdemokraterna-Miljöpartiet-Centerpartiet-Folkpartiet-Kristdemokr​​aterna-Moderaterna.

Vad tycker de olika partierna i de frågorna som är viktiga för ungdomarna?

FRA-lagen/Fildelning

Moderaterna: Har inte yttrat sig i frågan.

Socialdemokraterna: Anser att den signalspaningslag som beslutades av den borgliga majoriteten i riksdagen är ett hot mot integriteten. Därför vill de riva upp FRA-lagen. De vill ha en utredning med uppgift att bedöma behöver av en ny lag utifrån hänsyn till integritet, effektivitet och proportionalitet med öppenhet, insyn och tid för debatt. Målet ska vara att finna en lösning som tillgodoser behovet av underrättelsetjänst och medborgarnas rätt till integritet och rättssäkerhet.

Miljöpartiet: Tycker att teknikutvecklingen ger många fördelar. Nya band får nya möjligheter att hitta en publik vid sidan av de stora bolagens smala distribution. Kultur från hela världen är tillgänglig. De tycker att det är en våldsam överdrift att tro att fildelning är en kris för musik- och filmbranschen. De tycker att det är fel att kriminalisera de människor som laddar ner filer från internet. De anser att den tekniska utvecklingen har ändrat förutsättningar för vissa branscher och skapat nya möjligheter och det kan vi leva med och glädja oss över.

Piratpartiet: Tycker att FRA-lagen är integritetskränkande och anser att den tekniska utvecklingen har gjort det möjligt att sprida alla former av kultur över hela världen till nästan ingen kostnad. De välkomnar fildelning. All icke-kommersiell inhämtning och spridning av kultur ska uppmuntras. De vill ändra lagstiftningen så att det görs klart att den endast reglerar användning och kopiering av verk i kommersiella sammanhang. Att dela med sig av kopior, sprida eller använda andras verk, ska aldrig vara förbjudet, så länge det sker på ideell basis utan vinstmotiv.

Utbildning

Moderaterna: Tycker att en bra skola är en förutsättning för att värna vårt samhälle och för att kunna ge alla människor, oavsett bakgrund, möjlighet att utveckla sina färdigheter. Lärarna har också en viktigt del i skolan. Lärarnas kompetens är den viktigaste faktorn för goda kunskapsresultat, därför vill moderaterna satsa extra mycket på lärarna och deras utbildning. Moderaterna vill också införa en ny gymnasieskola, där det kommer att finnas speciella varianter på utbildningen.

Socialdemokraterna: Tycker att alltför många barn och ungdomar går igenom grundskolan och gymnasiet utan att klara av kärnämnena. Därför vill de rikta insatser till de skolor och elever som har det tuffast, bland annat genom att anställa resurspersoner i olika skolor. De vill även att fler ungdomar ska gå vidare till högskolan och vill därför bygga ut högskolan med 17 500 nya platser.

Miljöpartiet: Tycker att man ska avskaffa timplanen som reglerar exakt hur många timmar man ska ha i varje ämne. Vissa människor behöver behöver mer tid för att klara målen i matematik, andra för att klara målen i svenska. Utan en timplan får lärare och elever bättre förutsättningar att lägga upp undervisningen så att den passar varje elev. De vill även att kommunala skolor ska få ha egna ämnen, till exempel undervisning i latin eller eurytmi.

HBT, Homosexuella, Bisexuella och Transpersoner.

Moderaterna: Tycker att alla ska ha rätt till respekt för sin person och sina känslor, oavsett sina sexuella läggning eller kön. Därför tycker de att det är viktigt att alla ska vara lika inför lagen och ha samma rättigheter. De vill att registrerade partnerskap och samkönade äktenskap ska erkännas i hela EU. De stod också bakom lagarna som möjliggjorde för lesbiska par att insemineras och att homosexuella par får prövas som adoptivföräldrar.

Socialdemokraterna: Tycker att alla människor har lika rätt och värde. De tycker att människor som får välja samlevnadsform inte ska riskera att diskrimineras och känna utanförskap. De gjorde bland annat så att alla par får samma möjligheter att ingå äktenskap, deras sexuella läggning spelar ingen roll. De vill att HBT-personers rättigheter ska stärkas ännu mer i Sverige.

Miljöpartiet: Tycker att alla ska behandlas lika i lagen, inför myndigheter, hos sjukvåden, på anställningsintervjun, i skolan, på gatan. De anser att det i berörda högskoleutbildningar ska ingå undervisning i HBT-frågor. De vill at det inom varje landsting ska finnas en barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning med kompetens att stödja och hjälpa unga homo- och bisexuella och transpersoner. De vill stärka de könskorrigerade transsexuellas rättigheter, de vill ändra på namnlagen så personen kan byta förnamn till det namn man själv väljer, namnlagens syfte är inte att hindra människor från att ta vilka förnamn de önskar. De vill även stärka rättigheterna för att alla, oavsett sexualitet ska få bli föräldrar. HBT-personer och heterosexuella ska behandlas likvärdigt i hela vårdprocessen.


   
Citera

Angelica Capitao:

dem är de mer konservativa partierna

de är

Angelica Capitao:

med uppgift att bedöma behöver av en

bedöma behovet

Angelica Capitao:

Lärarna har också en viktigt del i skolan

Jag tycker att du ska stryka "också" här, eftersom du ju inte skrivit innan om något annat som är en viktig del av skolan.

Angelica Capitao:

Vissa människor behöver behöver mer

människor behöver mer

Angelica Capitao:

eurytmi

Vad är det? (hoppas att jag inte låter allt för obildad som inte vet det [crazy])

Det här var bra och tydlig information. Bra jobbat! [y]


   
SvaraCitera

Svinbra Angelica [bigsmile] Som Amy sa var det väldigt tydlig och relevant information som togs upp, jag är imponerad av att du pallat leta fram all den här faktan!

Eftersom du som du säger bara tar upp åsikterna hos vissa stora partier i frågorna, så kanske det vore bra med någon slags redogörelse över alla partiernas (alltså de 7) hjärtefrågor inför valet? Inget superlångt nödvändigtvis, bara typ "Socialdemokraterna tillhör vänstern, och deras viktigaste fråga är att minska arbetslösheten" eller något sånt om alla partier. Det skulle i alla fall jag gärna läsa [bigsmile] Annars hittade jag inga fler korrgrejer än de Amy tog upp, och jag tycker frågorna du tagit upp var riktigt bra [bigsmile] Way to go!!


   
SvaraCitera

Lite synpunkter.
1. Som du säger måste första stycket utvecklas mycket mer. Du kan lägga till lite bilder och sådant så att man ser var partierna ligger i höger- och vänsterkant. Du kan även ta upp lite historia, varför heter det rött och blått, hur såg det ut i Sverige förr och så vidare.

2. Alla partier måste med, du kan inte bara ta tre stycken. Dock var ämnena bra och du är inne på rätt spår här.

3. Vissa meningar verkar nästan kopierade från partiernas hemsida. Skriv mer med ditt eget språk!


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Din grundidé med olika frågor och så är alldeles utmärkt men utförandet behöver, som Erik påpekar, utvecklas mycket mer.

Om du känner att det är svårt att hitta info om höger/vänster så tror jag att en möjlighet är att kontakta regeringskansliet och fråga om de har någon bra förklaring. Eller någon politikvetare på typ Lunds universitet . Texten blir dessutom mer "faktatung" om man skulle ha med något citat från sakkunniga.

Alla partier måste, som Erik säger, finnas med. Kanske ska man då korta ner deras åsikter till kanske två meningar för att det inte ska bli alldeles för mycket. Och som Erik sa så försök skriva det så enkelt som möjligt - kanske måste man då ta kontakt med partierna, deras åsikter brukar ju som regel vara ganska svårförståeliga i skrift. Likadant här är det bra med raka citat från exempelvis pressekreterare eller liknande.

Det finns som sagt en del att slipa på. Men det är ju därför vi är ute i god tid med texten, det är ju en artikel som det kommer (och ska) ta lite tid att få klar. [smile]

Du är i alla fall på helt rätt väg! [y]


   
SvaraCitera

Jag vill ha klart de flesta texter om politiken i mitten av april eftersom vi ska ha en kampanjsida/flik uppe i maj.

Jag har kontaktat representanter från alla partier som vi kan låta svara på de här tre grundfrågorna.

Finns det fler frågor som rör ungdomar?

Det du kan koncentrera dig på nu är
1. (Objektiva) sammanfattningar av de olika partierna
2. Vad är rött och vad är blått, och vad som är extremvarianterna av de båda (kommunism, kapitalism).
3. Lite historia bakom politiken, exempelvis hattar och mössor.
4. Kanske lite roliga Youtube-klipp som handlar om politk (spanskt slagsmål i riksdagen?).

Tanken är alltså att det här ska bli EN RAD olika artiklar, så några andra skribenter kanske också kan hugga i. Ta hjälp av André och dela upp arbetet och säg till vad du kan ta själv.


   
SvaraCitera