hasse2323: Man kan visst veta serotoninbrist med ett blodprov,genom att testa 5-HT nivåer, så nu har du lärt dig något. Och som jag tidigare skrivit, har ingen forskning kunnat bevisa att obalans i serotonin systemet orsakar depression. Du kräver källa från folk medan du själv skriver påstående utan källa.
du kan testa serotononnivåer. du kan däremot inte testa återupptaget av serotonin, vilket är desto viktigare. även om du har normala serotoninnivåer i blodet så kan du pga återupptag ha alldeles för låga nivåer i hjärnan, vilket är det som ssri åtgärdar.
hasse2323: Mina argument är inte missvisande utan stryks av studier och forskning. Meningen är såklart inte att avskräcka, men oavsett om man skräcks eller inte, så ska man veta sanningen om riskerna och väga dem med hur man mår, man ska själv då bestämma om det är värt att ta medicinen eller inte, i samråd med läkare.
men det är missvisande, för du postar en helt lösryckt lista på biverkningar som inte anger hur vanligt berörd biverkning faktiskt är. hur vanligt är det att som ung drabbas av en hjärtinfarkt pga ssri? förekommer det överhuvudtaget? är det en så pass stor risk att det är motiverat att skriva det i fetstilt? jag vet inte vad din agenda är, men du hjälper inte folk av att sprida skräckpropaganda.
elverpigen:
att i närmare ett år inte kunna skilja mellan vaket tillstånd och dröm, knappt ha korttidsminne, ha grava koncentrationssvårigheter och oförmåga att förstå och ta in information oavsett om den är sriftlig eller muntlig, ja, jag skyller det helt och hållet på medicineringen. jag vet hur jag fungerar i deprimerat normaltillstånd och det är långt mycket bättre än det jag beskrev.
det är tydligt att du skyller på medicineringen. den delen har jag inte missat. men det är svårt att se trender hos en enda person, och rätt vanskligt att ge andra personer rekommendationer utifrån det.
NEMI:
dopamin och östrogen is the way to go. Det kan iaf inte fungera sämre än SSRI.
det kan det absolut, grejen med ssri är att det dämpar återupptaget och på så vis ökar koncentrationen av det i hjärnan. om man bara tillsätter mer av det så säger man i princip åt kroppen att sluta producera det själv, vilket är jävligt dåligt. och östrogentillskott är kopplat till rätt många biverkningar i sig.
player one: om man bara tillsätter mer av det så säger man i princip åt kroppen att sluta producera det själv, vilket är jävligt dåligt. och östrogentillskott är kopplat till rätt många biverkningar i sig.
Det är naturligtvis skitkorkat att ge om det inte finns ett underskott att behandla, men om man överhuvudtaget ska använda sig av medicinering så tror jag ändå på det. Det enda positiva i längden är ju ändå att hitta en bra terapiform, biverkningarna av sådan är sällan negativa.
NEMI:
Det är naturligtvis skitkorkat att ge om det inte finns ett underskott att behandla, men om man överhuvudtaget ska använda sig av medicinering så tror jag ändå på det. Det enda positiva i längden är ju ändå en bra terapi, biverkningarna av sådan är sällan negativa.
bra terapi? alla behandlingsmetoder är terapier. om du menar samtalsterapi så nej, det är inte alls effektivt mot depressioner.
och även om det finns ett underskott att behandla så är komplettering av hormonet i sig ofta en dum väg att gå, om det finns alternativ (vilket det finns i det här fallet), i och med att kroppen slutar producera eget serotonin rätt snabbt. det kräver väldigt regelbundna tester för att se att nivåerna är rätt, och jag gissar väldigt regelbunden dosering skulle vara nödvändigt. jag vet inte säkert, av den enkla anledningen att det mig veteligen inte är en vedertagen behandlingsmetod för depression.
player one: toder är terapier. om du menar samtalsterapi så nej, det är inte alls effektivt mot depressioner.
ok då fugerade det inte. var nog bara en ilusion.
NEMI:
ok då fugerade det inte.
du är fri att kolla på statistiken. kan leta upp relevanta studier om intresse finnes.
player one: du kan testa serotononnivåer. du kan däremot inte testa återupptaget av serotonin, vilket är desto viktigare. även om du har normala serotoninnivåer i blodet så kan du pga återupptag ha alldeles för låga nivåer i hjärnan, vilket är det som ssri åtgärdar.
Exakt!!! Det hela med SSRI medel började när en studie/studier visade att de flesta som lider av depression hade låga serotonin nivåer i blodet. Men eftersom man inte kan ta reda på serotonin-nivåerna i hjärnan så så finns det ingen som helst bevis att SSRI skulle hjälpa vid depression. Har man tillräckliga nivåer serotonin i hjärnan och tar SSRI finns det risk för serotonin syndrome, en biverkning som kan vara livshotande och ge permanenta skador.
player one: men det är missvisande, för du postar en helt lösryckt lista på biverkningar som inte anger hur vanligt berörd biverkning faktiskt är. hur vanligt är det att som ung drabbas av en hjärtinfarkt pga ssri? förekommer det överhuvudtaget? är det en så pass stor risk att det är motiverat att skriva det i fetstilt? jag vet inte vad din agenda är, men du hjälper inte folk av att sprida skräckpropaganda.
Jag har aldrig nämn hur vanliga biverkningarna är, men dem finns, och som sagt så ska man inte ta medicin i onödan. Hjärtinfrakt kan drabba alla människor, unga som gamla, några stroke-fall av SSRI är tillräckligt många för att man ska nämna att medicinen har allvariga biverkningar. http://www.cbsnews.com/news/popular-antidepressants-may-raise-stroke-risk/
Du missar poängen med hela inlägget. I Flera länder är de mycket försiktiga med SSRI och tar alltid blodprover innan utskrift av preparaten. Men här i Sverige får man medicinen utskrift redan vid första läkarbesök med brist av uppföljning. Jag tycker att man ska satsa mer på terapi och försöka ändra patientens livstil, genom att tex träna. Vid träning bildas det mer serotonin i hjärnan(det är serotonin som gör en människa mental trött under träningen)
player one: bra terapi? alla behandlingsmetoder är terapier. om du menar samtalsterapi så nej, det är inte alls effektivt mot depressioner.
Källa tack på terapi är inte effektiv mot depression
hasse2323: Exakt!!! Det hela med SSRI medel började när en studie/studier visade att de flesta som lider av depression hade låga serotonin nivåer i blodet. Men eftersom man inte kan ta reda på serotonin-nivåerna i hjärnan så så finns det ingen som helst bevis att SSRI skulle hjälpa. Har man tillräckliga nivåer serotonin i hjärnan och tar SSRI finns det risk för serotonin syndrome, en biverkning som kan vara livshotande och ge permanenta skador.
det finns gott om bevis som säger att ssri hjälper, det finns det för alla läkemedel på marknaden. både kliniska studier inför lanseringen, som testar mot placebo och är väldigt omfattande, och ännu fler studier som gjorts efter det. om du inte vet hur läkemedelsstudier fungerar och när och varför de görs så har du inga som helst kvalifikationer att uttala dig.
och serotonergt syndrom är väl ett resultat av skyhöga doser. dvs, inte kliniska doser. så vid ordinerad dosering torde det inte vara något problem. har du belägg för att det skulle vara en faktor vid normal dosering av ssri så får du gärna länka.
hasse2323: Du missar poängen med hela inlägget. I Flera länder är de mycket försiktiga med SSRI och tar alltid blodprover innan utskrift av preparaten. Men här i Sverige får man medicinen utskrift redan vid första läkarbesök med brist av uppföljning. Jag tycker att man ska satsa mer på terapi och försöka ändra patientens livstil, genom att tex träna. Vid träning bildas det mer serotonin i hjärnan(det är serotonin som gör en människa mental trött under träningen)
och som sagt är inte blodprov relevant, i och med att det inte säger något om återupptagningen.
ja, träning är skitbra mot depression. samtalsterapi är det inte. och som sagt, sluta använda "terapi" om du åsyftar samtalsterapi, det är inte det som ordet betyder.
Tycker att man ska kolla på dessa dokumentärer:
https://www.artimus.se/whocaresinsweden/sv/whocaresinsweden.php
ja
enda som hjälper är att prata
hasse2323:
Källa tack på terapi är inte effektiv mot depression
http://ajp.psychiatryonline.org/article.aspx?articleid=99805
studien avser depression hos unga och jämför fluoxetin men kbt och kombinationsterapier (både fluoxetin och kbt), och syftet med studien är att jämföra kostnadseffektiviteten, men om vi faktorerar bort kostnadseffektiviteten (vilket visserligen är vansinne om vi diskuterar sjukvård på samhällsnivå, men låt gå för det) så kan vi konstatera att hur mycket pengar man än spenderar kommer samtalsterapi inte vara i närheten av lika effektivt som ssri.
du är fri att tolka det på annat vis, men då får du gärna redogöra för hur och varför.
det finns även en svensk metastudie som jag inte hittar för stunden som talar ännu starkare för att samtalsterapi är ineffetivt mot depression. där jämförs även flera olika metoder för samtalsterapi, och den konstaterar dessutom att det inte finns någon statistisk relevant skillnad mellan olika samtalsterapiformer, vilket väl säger en hel del om dess effektivitet.
player one: studien avser depression hos unga och jämför fluoxetin men kbt och kombinationsterapier (både fluoxetin och kbt), och syftet med studien är att jämföra kostnadseffektiviteten, men om vi faktorerar bort kostnadseffektiviteten (vilket visserligen är vansinne om vi diskuterar sjukvård på samhällsnivå, men låt gå för det) så kan vi konstatera att hur mycket pengar man än spenderar kommer samtalsterapi inte vara i närheten av lika effektivt som ssri.
du är fri att tolka det på annat vis, men då får du gärna redogöra för hur och varför.
det finns även en svensk metastudie som jag inte hittar för stunden som talar ännu starkare för att samtalsterapi är ineffetivt mot depression. där jämförs även flera olika metoder för samtalsterapi, och den konstaterar dessutom att det inte finns någon statistisk relevant skillnad mellan olika samtalsterapiformer, vilket väl säger en hel del om dess effektivitet.
Det finns skillnad mellan att samtalsterapi är inte lika effektiv och att samtalsterapi INTE är effektiv.
SSRI döljer symptomen ganska snabbt,man har fortfarande tankarna men man slutar bry sig, en effekt(eller snarare biverkning) som går bort när man slutar ta medicinen. Med samtalsterapi försöker man istället att stabilisera psyket,genom att tex gförsöka få patienten förstå sina inre konflikter som hon/han har. Beroende på vilken sorts terapi, så kan det ta längre tid(sakta med säkert). Sen är det så ju att inte alla terapeuter lika duktiga, vissa gör sitt jobb väl, och andra inte, men det sköna är att man har alltid rätt att byta terapeut.
Som jag nämnde i tråden så kan man lida av depression av andra medicinska orsaker, d-vitaminbrist och magnesiumbrist är mycket vanliga i Sverige och dessa "sjukdomar" brukar bla orsaka depressioner.
Magnesium som depression:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23950577
D vitamin och depression:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23377209
''One case-control study, ten cross-sectional studies and three cohort studies with a total of 31 424 participants were analysed. Lower vitamin D levels were found in people with depression compared with controls (SMD = 0.60, 95% CI 0.23-0.97) and there was an increased odds ratio of depression for the lowest v. highest vitamin D categories in the cross-sectional studies (OR = 1.31, 95% CI 1.0-1.71). The cohort studies showed a significantly increased hazard ratio of depression for the lowest v. highest vitamin D categories (HR = 2.21, 95% CI 1.40-3.49).''