KingGurka:
Mao, det är olagligt att destillera sprit från 5% till 10%, men inte att jäsa vin till 15%.
Ah, then im with you änna.
Macktorsken:
Hoppas det blir gott, jag skulle niog ha köpt vin sats istället, mer classy
Ah, vinsatser är classy som fan.
Fråga: Hur har ni löst flasksituationen? 23 liter = 46 flaskor. Kör ni på återvunna festisflaskor eller har ni pungat ut med 500 spänn på glasflaskor?
Protip: Använd maltextrakt istället för socker. Blir jävligt mycket bättre. Honung ska visst också vara okej.
Jästen man får i satsen brukar rätt ofta inte må så bra. Jäst ska förvaras svalt, vilket dessa satser oftast inte gör. Finns bättre jäst att köpa på hembryggaraffärer.
Känner man att man vill experimentera mera kan man skita i satserna och köra på bara maltextrakt (eller helmalt) och humle. Brukar bli bättre och skojigare då.
Se för i helvete till att allt är desinficerat. Infektion är inte jätteskoj.
Undrar ni något mer så är det bara att fråga på.
Åtta:
Fråga: Hur har ni löst flasksituationen? 23 liter = 46 flaskor. Kör ni på återvunna festisflaskor eller har ni pungat ut med 500 spänn på glasflaskor?
I början körde vi petflaskor, helt enkelt. Nu har vi börjat lyxa till det; när vi köpt läsk så har vi köpt flaskor (kostar väl runt 4kr/flaskan inkl pant) och när läsken är uppdrucken använder vi dem till ölen. Och rengör mellan ölomgångarna då. Enda större utgiften då är kapsyler, som kostar runt 20 spänn per dunk öl ungefär. Blir runt 65 flaskor på en dunk (man förlorar ju lite i botten som är slemmigt).
iddqd:
Protip: Använd maltextrakt istället för socker. Blir jävligt mycket bättre. Honung ska visst också vara okej.
Det är väl dock fitt-dyrt?
iddqd:
Jästen man får i satsen brukar rätt ofta inte må så bra. Jäst ska förvaras svalt, vilket dessa satser oftast inte gör. Finns bättre jäst att köpa på hembryggaraffärer.
Detta är någon form av torrjäst, trodde inte torrjäst var temperaturkänsligt? Men har ej någon koll alls, kan nog stämma. Vi har en hembryggareaffär här i närheten, ska nog dra dit någon dag.
iddqd:
Känner man att man vill experimentera mera kan man skita i satserna och köra på bara maltextrakt (eller helmalt) och humle. Brukar bli bättre och skojigare då.
Mjo, har funderat på att lära mig mer ordentligt själv (vill kunna göra weissbier) men får bli när man får pengar. Verkar ju inte alls lika billigt.
iddqd:
Se för i helvete till att allt är desinficerat. Infektion är inte jätteskoj.
Du vet att jag gräver i containrar. Är inte så orolig för lite småskit XD Men visst rengör man det hyffsat.
KingGurka:
Det är väl dock fitt-dyrt?
Nja, ett paket S-05 går på runt 25 spänn om jag inte minns helt fel. Vill man ha något mer fancy går det väl på upp till hundra spänn. Sen går jäst att återanvända också, fast det är lite jobbigt och bör inte göras för mycket.
KingGurka:
Detta är någon form av torrjäst, trodde inte torrjäst var temperaturkänsligt? Men har ej någon koll alls, kan nog stämma. Vi har en hembryggareaffär här i närheten, ska nog dra dit någon dag.
Torrjäst är inte lika temperaturkänsligt som flytande, men bör ändå förvaras svalt.
Vad heter affären förresten?
KingGurka:
Mjo, har funderat på att lära mig mer ordentligt själv (vill kunna göra weissbier) men får bli när man får pengar. Verkar ju inte alls lika billigt.
Inte riktigt lika billigt, nej. Maltextrakt är rätt dyrt. Men går man över till heltmaltsbryggning blir det billigare. Kräver utrustning för några hundralappar (eller tusenlappar om man är sjuk i huvudet), men det sparar man in efter några satser. Funderar på att brygga mitt första helmaltsöl om någon månad faktiskt.
KingGurka:
Du vet att jag gräver i containrar. Är inte så orolig för lite småskit XD Men visst rengör man det hyffsat.
Mjo, men det är fortfarande inte skoj att behöva hälla ut 25 liter öl bara för att man var för lat för att desinficera.
Penstrokes:
Ah, vinsatser är classy som fan.
KingGurka:
Du kan dock inte jäsa fram starksprit, så fattar inte vad du menade med "riktig jäst".
Nä, men man destillerar eller?! Då går det ju.
Budolicious:
Bara rent intressemässigt; var går gränsen för att olagligheten när det kommer till att bränna hemma?
Som sagt är all form av bränning olaglig. Men även att tillverka mäsk, då det anses som förberedelse till hembränning. Kryddar och klarnar du däremot mäsken är det annorlunda.
Blev nyligen klar med en sats Rulles 7-dagars. Tappade dock på essenspåsen, men det smakade inte fy skam för det. Jo, om man jämför med riktigt vin kanske. Men inte om man jämför med pris och energi som vi lade ner på det. Funkar utmärkt som matlagningsvin också, mycket bättre än "husets vita", "vinersättning för matlagning". Blir nog till att sätta en sats kir eller något finare (än rulles 7-dagars) nu innan jul. Ska försöka mig på öl och cider någon gång också. Det är lite roligt, sånthär. 🙂
Hur blir kolsyran med ölsatserna? Farsan gjorde det när jag var liten men det slutade inte så bra tror jag, det slutade med att han byggde en bar vars innanmäte såg ut som ett rymdskepp för att kolsyra skiten har jag för mig.
Dan_the_ironman:
Hur blir kolsyran med ölsatserna? Farsan gjorde det när jag var liten men det slutade inte så bra tror jag, det slutade med att han byggde en bar vars innanmäte såg ut som ett rymdskepp för att kolsyra skiten har jag för mig.
Beror på. Den jäser ju två gånger, först på tunnan och sen på flaskan; när man tappar upp ölen på flaska så tillsätter man lite mer socker. Om man nu vill ha mer kolsyra så tillsätter man ju bara mer socker.
Eftersom vi oftast höftat har vi fått väldigt varierande mängder; 2,5 tsk och 3,5 tsk socker ger väldigt olika effekt. Vissa flaskor sprutar ner hela rummet och andra är som att öppna en petflaska cola för andra dagen i rad.
Låter lite jobbigt om jag ska vara ärlig :$
Men men, vore ju inte fel att testa på, har knappast något annat intresse så... ;p
Ska testa detta någon dag när jag har tråkigt! ska spara ditt lilla recept
God jul och sup lungt
Farsan har hållit på och bryggt vin så länge jag kan minnas och han gör det dessutom jävligt bra. Både på rena druvsafter som på egna bär som äpplen, päron, plommon osv. Så visst kan man göra supergott vin på både köpt druvsaft som på egna bär.
Nackdelen för att det ska bli riktigt gott är att det helst ska lagras på flaska i en sval källare några månader > några år.
Han har även gjort öl men kvaliteten på det har väl varit lite skiftande. I synnerhet skummet på ölet.
stoner:
några månader > några år
sry för OfT... men är bara tvungen. några månader är inte mer än några år... 😛