I samtalet om en hållbar utveckling så snackar man mer och mer om en cirkulär ekonomi eller en delningsekonomi. Den cirkulära ekonomin (CE) är motsatsen till den linjära ekonomin (som bäst beskrivs som att en resurs eller råvara förädlas till en produkt som sedan slängs när den kommit till slutet på sin livslängd). Inom CE försöker man istället få produkter att cirkulera längre och i bästa fall återvinnas helt och hållet när den inte kan användas mer. Ett exempel är ett klädesplagg som först köps i affär, sedan säljs på second hand som sedan bryts ner till textilfibrer (som kan användas till t.ex. bilstoppning). En plastmugg gjord av komposterbar biologisk plast är också mer cirkulär än vanlig plastmugg.
Inom CE vill man också dela på så mycket resurser och produkter som möjligt för att de ska användas mer effektivt. En borrmaskin används t.ex. bara några minuter totalt under hela sin livslängd – visst är det smartare att dela på den? Ett bra exempel här är tvättstugan, där flera hushåll delar på samma tvättmaskin, eller AirBnB där man kan hyra ut hela sin lägenhet när man själv inte är där. Ju mindre resurser man använder, desto bättre - helt enkelt. Spotify och Netflix är andra exempel som gjort att vi inte behöver producera CD-skivor och DVD:er längre.
Jag gjorde en tråd för en vecka sen för att kolla om ni var villiga att dela på saker istället för att äga själva men reagerade på att vissa tyckte att det här bara var en fråga för miljömuppiga storstadsmänniskor. Stämmer det? Vad har ni för tankar kring cirkulär ekonomi? Har ni hört begreppet innan? Är det en bra eller dålig sak? Jag vill bara höra era resonemang. Så kör 😀
Inte min kopp te. Säger ej att det är dåligt dock.
Fast serverhallar drar extremt mycket el..
Fungerar säkert på platser med mängder av folk på begränsad yta - en stad.
Vi som lever lite på landsbygden är vana att äga egna saker samt att det lär vara omständigt att åka runt bland grannarna flera kilometer för att låna borrmaskinen. (Kollektivtrafik existerar knappt förövrigt, mycket dåligt)
Gruvansson:
Fungerar säkert på platser med mängder av folk på begränsad yta - en stad.Vi som lever lite på landsbygden är vana att äga egna saker samt att det lär vara omständigt att åka runt bland grannarna flera kilometer för att låna borrmaskinen. (Kollektivtrafik existerar knappt förövrigt, mycket dåligt)
Bor man på landet och inte har verktyg att ta hand om sitt hem kanske man borde flytta (bor på landet med).
Jag hade vägrat att låna andras grejer i storstäder också.
Biblioteket är ju bland det finaste vi har, tycker absolut att det konceptet borde appliceras på fler saker. Att kunna vid behov låna bil, elverktyg och allt annat som man antingen inte har råd eller plats med tycker jag låter som något som egentligen borde vara självklart.
SvenskWithAttitude:
Bor man på landet och inte har verktyg att ta hand om sitt hem kanske man borde flytta (bor på landet med).
Lite det jag menar
Lucella: Jag gjorde en tråd för en vecka sen för att kolla om ni var villiga att dela på saker istället för att äga själva men reagerade på att vissa tyckte att det här bara var en fråga för miljömuppiga storstadsmänniskor. Stämmer det?
Med all respekt, ja 🙂
Anser förövrigt inte att termen storstadsmänniskor är applicerbar på stockholmare. Wannabe-människor ligger närmre det korrekta.
Att dela på saker i högre utsträckning = resurseffektivisering = både ekonomisk och ekologiskt sunt. Det kanske inte skapar lika mycket värde och profit, men va gö väl de... plus det Edinburgh skrev såklart...
Kommer vara onödigt i det långa loppet med ny teknik som tex billiga 3D skrivare.
TheUltimateMale: Kommer vara onödigt med ny teknik som tex 3D skrivare i ditt hem.
Ja, alla ska skriva ut en massa meningslösa plastprylar hemma. Det är framtiden det.
ekivok ekvilibrist: Det kanske inte skapar lika mycket värde och profit, men va gö väl de...
Den triggern