Aviseringar
Rensa alla

Det är något konstigt med friheten....


Ämnesstartare

isola:

Jojo, förstår ju begreppet och det funkar bra i genom tex strejker, men förstår inte hur ett helt samhälle friktionsfritt skulle kunna fungera på det sättet. Även om det som sagt är en fin tanke!

Flera miljoner människor var med och skapade tillsammans ett sådant samhälle på 30-talet, i de befriade delarna av Spanien under spanska inbördeskriget. Man skötte produktionen och fördelningen genom basdemokratiska syndikalistiska fackföreningar, helt utan pengar på vissa ställen. Produktionen kollektiviserades och ställdes under arbetarnas kontroll.

Inget samhälle sker ju friktionsfritt och samhället utvecklas ju hela tiden. Detta är inte nån slags perfekt utopi där ingenting går fel, utan detta samhället kommer ju säkert också ha en hel del grejer som man förbättrar på vägen. Men det är ju långt mycket bättre och naturligare än dagens samhälle på alla tänkbara vis skulle jag vilja påstå.

isola:

Men om man bara ska få saker som man har behov av så skulle man ju inte få mycket, egentligen.

Vad man har behov av beslutas gemensamt. Men ett samhälles uppgift ska ju vara att tillfredsställa medlemmarnas behov. Det handlar ju inte bara om naturliga behov som mat och bostad utan även om socialt skapade behov. Man kan få både jättemycket och jättelite beroende på vilka behov människor har i det samhället.

isola:

Och det skulle ju vara ett ypperligt tillfälle att hämnas och mobba på någon att tillsammans rösta för att den inte ska få det den vill ha. Det skulle ju kunna funka om det fanns någon som översåg allt iof.

Ja, eller att inte göra det. Jag ser inte riktigt att det kommer vara något enormt utbrett som människor kommer att känna ett behov av att göra. Man är ju inte konkurrerande individer i tävling med varandra på samma sätt som idag, så hierarkisering och mobbing kommer ju inte alls ha samma grund som i ett hierarkiskt samhälle.

Måste säga att jag hela tiden får intrycket av att du letar efter fel i det jag skriver, snarare än att läsa det. Du anmärker på konstiga detaljer och små icke-problem hela tiden. Är det liksom lönt att vi fortsätter diskussionen eller har du bestämt dig för att det inte kommer att fungera? [crazy]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Rödingajäveln:

Men ett samhälles uppgift ska ju vara att tillfredsställa medlemmarnas behov. Det handlar ju inte bara om naturliga behov som mat och bostad utan även om socialt skapade behov. Man kan få både jättemycket och jättelite beroende på vilka behov människor har i det samhället.

Det är det där som jag hänger upp mig på och tror att andra också gör; att andra ska få vara med och bestämma vad jag behöver och ska få.

Rödingajäveln:

åste säga att jag hela tiden får intrycket av att du letar efter fel i det jag skriver, snarare än att läsa det. Du anmärker på konstiga detaljer och små icke-problem hela tiden. Är det liksom lönt att vi fortsä

Men jag tycker att det är intressant, så du får inte ta det så!

Rödingajäveln:

så hierarkisering och mobbing kommer ju inte alls ha samma grund som i ett hierarkiskt samhälle.

Vi kommer nog alltid att vara hierarkiska och vilja hävda oss, men visst skulle det minska om man tog bort många element där man skulle konkurrera annars.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

isola:

Det är det där som jag hänger upp mig på och tror att andra också gör; att andra ska få vara med och bestämma vad jag behöver och ska få.

Alltså det kommer ju inte vara att man har en lista med typ 1 ägg, 1 liter mjölk, osv. om dagen. Snarare att folk får beställa vad de vill men om nån lägger nån helt bisarr berställning kommer det att kunna stoppas. Resurserna ska liksom räcka långsiktigt och till alla, vissa individer ska inte kunna roffa åt sig det som tillhör alla. Man tar inte bort människors valfrihet, man ger snarare alla samma möjlighet till valfrihet vilket ju inte alls är hur det fungerar idag.

isola:

Vi kommer nog alltid att vara hierarkiska och vilja hävda oss, men visst skulle det minska om man tog bort många element där man skulle konkurrera annars.

Möjligt, jag tror inte det är nån självklarhet. Men det är ju ändå en stor skillnad på formella hierarkier och informella. Informella hierarkier bygger ju ofta på att en person har förtroende i gruppen, medan formella kan upprätthållas utan stöd och förtroende i allmänheten. Ingen tycker t.ex. om chefen på mitt jobb och har förtroende för denne, men hen är ändå chef.

Jag tror att hierarkier skapas av konkurrens, ett samhälle utan konkurrens tror jag kommer att eliminera både formella och informella hierarkier till stor del.


   
SvaraCitera