read it one more time
Att det finns så många knepiga ord i en enda text om en världstäckande händelse. Min näsa var säkert nedstucken i ordlistan i timtal under kvällen jag försökte läsa artiklar om finanskrisen. Artiklarna i tidningarna om den ekonomiska katastrofen är inte fullt så lätta att tolka om man inte gått igenom någon slags kurs eller, enligt mig, är släkt med Einstein. Därför ska jag göra ett tappert försök att förklara vad som egentligen har hänt, utan krångliga akademiska ord, bara så pass att man förstår utan att behöva ha en ordlista till hands.
De äldre verkar veta vad konsekvenserna av finanskrisen innebär, de har ju trots allt redan varit med om det i början av 90-talet när arbetslöshet spreds brett under tre år. De flesta av oss var ganska små då och har inte ett enda minne av några ekonomiska svårigheter i hemmet (att man inte fick den leksaken man ville på Toys'R'Us räknas inte). Vi var med all säkerhet upptagna med att busa och halvt slå ihjäl oss i klätterställningar och lekar, för att sedan resa sig och göra om allt igen.
Jag har ett minne av en tid då pappa alltid var hemma. Jag minns det starkt för han gjorde alltid pannkakor som han kastade skyhögt i luften samtidigt som han gjorde flygplansljud som fick mig att skratta. Det var bästa stunden på dagen som liten. Det jag inte minns är att pappa var hemma i cirka 3 år. Anledningen till att han helt plötsligt var hemma så mycket slog mig inte som barn, men pappa hade ingen annanstans att vara. Han hade jobb på ABB när finanskrisen slog till 1991. ABB var tvungna att avskeda många arbetare. Även på arbetsmarknaden finns det en så kallad ”djungelns lag” som träder fram under sådana här tider. Den som är sist in, åker först ut. Så alla som inte jobbat under en betydligt lång tid eller hade en högre ”rang” blev av med jobbet.
Men det passerade och Sverige återgick till det välstånd samhället har idag. Det finns arbeten för de som är klara med sin utbildning och nödvändigheter är rimligt dyra för att vi ska kunna röra oss fritt och samtidigt ha en bra relation till våra räkningar och utgifter. Men det välståndet håller nu på att mer eller mindre rasa samman.
För att förstå konsekvenserna av finanskrisen måste man först förstå grunderna till problemet. Så håll i hatten så ska jag försöka guida er.
Alla har någon gång i sina dar' sett filmer där den hetsiga börsen iscensätts. Hundratals karlar viftar med lappar som galna. Skriker på valfritt språk ”KÖP! KÖP!” eller ”SÄLJ! SÄLJ!” framför en enorm tavla med digitala siffror. Det är här allt sker.
Man kan köpa aktier, vilket är andelar i till exempel ett företag, vilket medför att man äger en liten del av företaget. För att kunna köpa aktier krävs pengar. Men till skillnad från vår vardag av köp framträder inte dessa pengar i material utan som siffror på papper. Det kan lätt jämföras med kreditkort. Man ser aldrig pengarna utan man handlar på kortet och får sedan en räkning på summan man är skyldig i slutet av månaden. På finansmarknaden gör de likadant men med betydligt större siffror som ofta är banklån. Pengarna behöver inte betalas tillbaka till banken inom en snar framtid och betalas då i en klumpsumma. Hela finansmarknaden är beroende av att köpare/säljare tar lån.
Vi tar ett exempel, ett påhittat företag kallat LYCKOPILLRET lånar en stor summa pengar av banken. Banken får då ett så kallat värdpapper på summan LYCKOPILLRET lånat. Värdepappret är bankens garanti att de kommer få tillbaka de pengar de lånat ut. Pengarna, eller värdpapperen, kan användas till olika ändamål. Ett företag kallat STAR köper en andel eller produkt av LYCKOPILLRET. LYCKOPILLRET får i sin tur ett värdepapper av STAR, precis som banken fick, av den summan som STAR är skyldig. Företaget PRICKEN ger STAR värdepapper när de är i affärer. Värdepapperet är värt pengar, enligt den skuldsiffran som finns nedskrivet på det (idag sker allt med datorer men jag fick IG i datakunskap så vi gör det här the old fashion way).
På detta sätt sprids värdepappren, som egentligen är en nertecknad skuld. Värdepapperet som STAR använder i sina affärer istället för pengar, gör att LYCKOPILLRET är skyldig banken eller annat företag den skuldsumman som STAR har gentemot dem. Samma sak gäller företaget STAR, de skulder som PRICKEN har är STAR skyldig att betala enligt värdepappret. Såhär fortsätter det runt och runt. På finansmarknaden finns inga riktiga pengar, bara värdepapper. Skulder som skickas vidare i affärer mellan all världens företag.
Om banken som LYCKOPILLRET lånade av vill ha tillbaka sin skuld på grund av ekonomiska svårigheter och för att kunna ge sina kunder pengar i handen (sådana kunder som du och jag) måste LYCKOPILLRET betala tillbaka omgående. Nu gäller det att hänga med i svängarna: LYCKOPILLRET kräver då sin skuld av STAR för att kunna betala banken, STAR i sin tur kräver sin skuld av PRICKEN av samma anledning, men PRICKEN har inga pengar till skulden. Det blir som en kedjereaktion och alla i ledet åker ner i konkursträsket. För i grund och botten, så fanns det ju inga pengar från början, bara siffror och lån. När efterfrågan kom rasade allt samman.
Nu när grunderna lagts fram kan jag presentera dagens problem. Det förvånade mig inte ett dugg att det ännu en gång var Amerika som lyckats snubbla över sina egna affärsmetoder. Amerikanska finansörer hade kommit på en metod att tjäna pengar inom bostadslån. Ett företag som jobbade med bostadslån, som vi kan kalla DUMMER, lånade stora summor från banken för att kunna sätta en marknadsidé i verket. Dessa summor lånades ut till tusentals amerikaner som skulle köpa hus av DUMMER:s kollegor men som de egentligen inte skulle haft råd. Dessa amerikanare skulle inte ha kunnat tagit ett vanligt banklån till köpande av hus eftersom de inte tjänade tillräckligt för att kunna betala så pass mycket pengar i månaden på grund av räntan på lånet. Men DUMMER erbjöd lån till husköp med rekordlåg ränta. Ränta är den kostnaden banken tar för lånet av deras pengar som snöras in i den summan man betalar banken varje månad.
Om fastigheterna blir eftertraktade, därmed mer värda, blir automatiskt värdepapprerna ett mindre problem att betala av när man tjänat mer än vad man lånade. DUMMER:s finansidé verkade lovande, de beräknade att huspriserna skulle gå upp allt eftersom fastigheterna blev mer åtråvärda och att nya kunder skulle vara villiga att betala en högre ränta på lånen för fastigheterna. Det kom en bedömning av kreditvärderingsföretag som gav finansidén högsta trovärdighet. Hela finansmarknaden handlar om att bedöma risken av ett köp, med ett sådant utlåtande var det mer än lovande att göra affärer. Alla möjliga företag ville ha en del av kakan och gjorde affärer med DUMMER för att komma över värdepappren (som berättigar dem en del av vinsten men också den möjliga förlusten). DUMMER gjorde även ”värdepapperspaket” som de sålde för höga summor i andras tro om att de skulle tjäna på det i slutändan när idén bröt igenom.
Men något gick snett. Huspriserna höjdes inte, inga högräntekunder och värdepappren blev inte mer värda. Finansidén verkade inte längre lovande utan mer ostadig. Eftertanke växte sakta fram bland de andra företagen ”Tänk om de inte funkar? Hur blir det då med våra pengar?”.
Alla som hade en skuld att hämta krävde den för att inte riskera att gå med förlust. De sålde sina värdepapper till låga summor för att inte vara delaktiga och få riktiga befintliga pengar istället för en skuldgaranti. Detta gjorde att värdet på värdepappren åkte ner i rasande takt när de inte ansågs vara värda hälften av deras tidigare värde. DUMMER gick med förlust. Banker började kräva tillbaka sina lån. Många företag som investerat i DUMMER:s idé saknade nu täckning för att kunna betala tillbaka sina lån, inte minst DUMMER. När bankerna inte får tillbaka sina pengar kan de inte underhålla sina kunder och hotas av konkurs. Precis som ovan kan man se kedjereaktionen. Faller en, faller alla som är inblandade.
När detta inträffar vill ingen investera eller köpa. Alla håller hårt i sina pengar för att inte gå med förlust. Alla plockar ut sina besparingar, fonder och säljer sina aktier för att få pengar i handen istället för siffror. När det inte händer något på marknaden, när ingen tjänar eller gör affärer, blir det tvärnit i världen.
Det, ladies and gentlemen, är en finanskris.
Lisa Bryntesson:
Min näsan
Min näsa
Lisa Bryntesson:
t spreds sig brett
Spred sig brett (eller spreds brett)
Lisa Bryntesson:
flugplans ljud
Flygplansljud
Lisa Bryntesson:
låtsas pengar.
Låtsaspengar
Lisa Bryntesson:
r bank chefer
Bankchefer
Lisa Bryntesson:
kronor
Bestäm dig om du ska skriva "kr" eller "kronor"
Djungelns lag snarare än "djungels lag" också.
Det var det jag hittade nu iaf.
Bra text annars! Minst sagt aktuellt ämne 🙂
Lisa Bryntesson:
och förhoppningsvis kan undvika BRAINERROR.
Den där bisatsen blir lite överflödig. Jag tycker att du kan antingen ta bort den eller sätta den inom parentes.
Lisa Bryntesson:
Toys´r´us räknas inte
Toys 'R' Us
Lisa Bryntesson:
han kastade skyhögt i luften och samtidigt som han
stryk "och"
Lisa Bryntesson:
att pappa var hemma i ca 3 år
cirka
Lisa Bryntesson:
ABB var tvungen att
tvugna
Lisa Bryntesson:
Men det passerade och Sverige återgick till det välstånd samhället har idag.
Gör ett extra "enterslag" innan den meningen så att den blir ett eget stycke.
Lisa Bryntesson:
klara med sin utbildning, nödvändigheter
"och" istället för kommatecken
Lisa Bryntesson:
För att förstå konsekvenserna av finanskrisen måste man först förstå grunderna till problemet. Så håll i hatten så ska jag försöka guida er.
Gör aldrig bara ett enterslag. Antingen hela stycken (två enterslag) eller bara ett mellanslag.
Lisa Bryntesson:
Alla har i någon gång sina dar sett filmer
Alla har någon gång i sina dar'
Lisa Bryntesson:
vilket är andelar i t ex ett företag
till exempel
Lisa Bryntesson:
Men till skillnad från våran vardag av köp
vår (våran är talspråk)
Lisa Bryntesson:
Hela finansmarknaden är beroende av att köpare/säljare tar lån.
Samma här och på alla andra ställen med löshängande meningar. Två enterslag efteråt.
Lisa Bryntesson:
Pengarna, eller värdpappren, kan användas till olika ändamål.
värdepapperen
Lisa Bryntesson:
ger STAR värdepapper när de är i affärer .
Är ett litet mellanslag innan punkten.
Lisa Bryntesson:
Värdepappret är värt pengar, enligt den siffran som finns nedskrivet på det (Idag sker allt med datorer men jag fick IG i datakunskap så vi gör det här the old fashion way).
Värdepapperet
litet "i" i "idag"
Lisa Bryntesson:
På finansmarknaden finns inga riktigt pengar, bara värdepapper.
riktiga
Lisa Bryntesson:
vill ha tillbaka sin skuld pågrund av ekonomiska svårigheter
på grund av
Lisa Bryntesson:
Men om banken som LYCKOPILLRET
Den här meningen blir konstig eftersom du börjar med en negation (men om) och sedan kommer inget avslut.
Lisa Bryntesson:
Det blir som en kedjereaktion och alla i ledet åker ner i konkurs träsket. För i grund och botten, så fanns det ju inga pengar från början, bara siffror och lån. När efterfrågan kom rasa allt samman.
konkursträsket
rasade
Lisa Bryntesson:
Ränta är den kostnaden banken tar för lånet av
Ränta är den kostnad eller Ränta är kostnaden
Lisa Bryntesson:
DUMMER:s finans idé verkade lovande, de beräknade
finansidé
Lisa Bryntesson:
att betala högre räntan på lånen för fastigheterna.
"att betala högre ränta" eller "att betala den högre räntan"
Lisa Bryntesson:
Det kom en bedömning av kreditvärderings företag som gav finansidéen högsta trovärdighet.
kreditvärderingsföretag
finansidén
Lisa Bryntesson:
värdepappren (som berättigar dom en del av vinsten men också den möjliga förlusten).
dem
Lisa Bryntesson:
DUMMER gjorde även ”värdepapper paket” som de sålde för höga summor i andras tro om att de skulle tjäna på det i slutändan när idéen bröt igenom.
värdepapperspaket
idén (på alla ställen)
Lisa Bryntesson:
Alla plockar ut sina besparingar och fonder för att deras värde inte ska dras med ner. Säljer sina aktier för att få så mycket pengar som möjligt istället för siffror.
slå ihop till två meningar
Lisa Bryntesson:
Det, ladys and gentlemen, är en finanskris.
ladies
Lisa Bryntesson:
T ex Volvo som avskeddat de största antalet anställda i Sverige under denna kris. Ingen vill köpa bilarna, förut sålde de som smör i solen.
till exempel
smör i solsken
Lisa Bryntesson:
Någonstanns plockade Emil upp ryktet att priserna gått upp 40% på två veckor.
Någonstans
40 %
Lisa Bryntesson:
När Emil kommit hem till Sverige inför julen hade han gått back med ca 10 000kronor från egen kassa. Han kan nu pågrund av finanskrisen inte fortsätta sin utbildning utan får vänta tills krisen lagt sig som kan ta år.
cirka 10 000 kronor
på grund av
tills krisen lagt sig, vilket kan ta flera år.
Lisa Bryntesson:
Marknaden. En enda stor sandlåda där slipsnissarna leker med låtsas pengar.
Marknaden, en enda stor sandlåda där slipsnissarna leker med låtsaspengar.
Lisa Bryntesson:
Våra löner sänks och vi måste omvärdera våran ekonomi hemma för att kunna leva som tidigare.
vår
Lisa Bryntesson:
Men under tiden får bank chefer och högt uppsatta slipsnissar samma höga lön som tidigare, trots att det
bankchefer
Bra och pedagogisk text Lisa.
Den är dock jäkligt lång, så du skulle kunna dela upp den på två.
I den första delen kan du skriva allt det här med vad det är och så vidare, och i den andra delen kan du berätta om din kompis, samt dina personliga åsikter i slutet där du berättar att du känner dig som en spelpjäs och så.
Vad tror du om det?
ja de låter bra. bryter första delen efter "det, ladies and gentlemen, är en finanskris". det är ju teorin så att säga, sen kommer de med mer personlighet i sig, känsla eller vad man vill kalla det.
har gjort alla ändringar (lite ringrostig känner jag). nu behöver jag guidas vad som händer här näst.
Lisa Bryntesson:
nu behöver jag guidas vad som händer här näst.
Du ändrar orginalinlägget så vi kan se att inget mer slunkit igenom. Det gör du genom att trycka på pluset under texten och väljer ändra. Där ändrar du texten alternativt klistrar in det uppdaterade texten.
Det är första steget.
nu är den ändrad. första delen. nu då?
Lisa Bryntesson:
nu är den ändrad. första delen. nu då?
Bra jobbat. Skapa en ny tråd där du klistrar in den andra delen.
Lisa Bryntesson:
Dessa artiklar i tidningarna om denna ekonomiska katastrof är inte
dessa och denna är inte nödvändigt. Funkar bra med. Artiklarna i tidningarna om den ekonomiska katastrofen är inte ... eller liknande.
Lisa Bryntesson:
och lekar. För att sedan
Komma istället för punkt
Lisa Bryntesson:
igen.
Jag har
Indrag eller blankrad, rekommenderar blankrad. Tryck alltså två gånger på enter istället för en gång. Det gäller inte bara här utan överallt där detta fenomen förekommer.
Lisa Bryntesson:
annanstanns
annanstans
Lisa Bryntesson:
Även på arbetsmarknaden finns det en så kallad ”djungels lag”
Även på arbetsmarknaden finns det som kallas för "djungelns lag"
Lisa Bryntesson:
riktigta
riktiga
Lisa Bryntesson:
gick i förlust
gick med förlust
Lisa Bryntesson:
hårt om sina
hårt i sina
Lisa Bryntesson:
och säljer sina aktier föra att få att pengar i handen istället för siffror
och säljer sina aktier för att få pengar i handen istället för siffror på kontot.
Lisa Bryntesson:
Alla har i någon gång sina dar´ sett filmer där man ser iscensätter den hetsiga börsen.
Varför ´? Och i skall bort, eller snarare byta plats i meningen.
där man ser iscensätter? Du måste nog tänka om där.
Förslag: Alla har någon gång i sina dar sett filmer där de iscensätter den hetsiga börsmarknaden.
Jillie Kaaret:
Lisa Bryntesson: och säljer sina aktier föra att få att pengar i handen istället för siffror
Jillie Kaaret:
och säljer sina aktier för att få pengar i handen istället för siffror på kontot.
det får en helt annan innebörd om man skriver kontot. de finns inget direkt konto. samtliga pengar från alla ligger på börsen i siffror, med någons namn framför ett visst antal.
Jillie Kaaret:
Varför ´? Och i skall bort, eller snarare byta plats i meningen.
tecknet i "dar´" fick jag hänvisning av erik att sätta dit.
Lisa Bryntesson:
det får en helt annan innebörd om man skriver kontot.
Aha okej, då var det bara att ändra så det inte står föra istället.
Lisa Bryntesson:
tecknet i "dar´" fick jag hänvisning av erik att sätta dit.
Aha, då skyller vi på honom om det blir fel
Lisa Bryntesson:
tecknet i "dar´" fick jag hänvisning av erik att sätta dit.
Jillie Kaaret:
Aha, då skyller vi på honom om det blir fel
Nix, jag skrev att du skulle sätta dit ett ' istället för ett ´, tryck alltså en gång utan shift nedtryckt på den där knappen till vänster om enter.
Det där sistnämnda tecknet används bara i engelskan.
Lika här:
Lisa Bryntesson:
(att man inte fick den leksaken man ville på Toys´R´Us räknas inte).
Byt ut ´ mot '.
Lisa Bryntesson:
Alla plockar ut sina besparingar, fonder och säljer sina aktier föra att få att pengar i handen istället för siffror.
för
Lisa Bryntesson:
Det, ladies and gentlemen, är en finanskris.
Om du vill skulle du kunna göra den här till meningen till ett eget stycke så det blir en effektfull avslutning. Så här:
Och det, ladies and gentlemen, är en finanskris.
Annars såg det riktigt fint och städat ut nu, Lisa.
Erik Nahlén:
Nix, jag skrev att du skulle sätta dit ett ' istället för ett ´, tryck alltså en gång utan shift nedtryckt på den där knappen till vänster om enter.
Det där sistnämnda tecknet används bara i engelskan.
aha så pass långt i utveklingen kom jag inte. men nu är det fixat. svårt att se skillnaden på vart tecknen lutar
sådär. nu har jag gjort ändringarna. bara att skumma igenom åter en gång. ^^
Lisa Bryntesson:
fonder och säljer sina aktier för att få att pengar i handen istället för siffror.
Du förstår nog vad jag menar.
Lisa Bryntesson:
gentemot dom.
dem
Lisa Bryntesson:
pågrund av
Ett mellanrum skulle passa bra.
Lisa Bryntesson:
handlar om att bedöma risken av ett köp, med ett sådant utlånande var det mer än lovande att göra affärer.
Skall det vara utlånande här? Efter vad jag läst i meningen och den innan kanske det skall vara utlåtande? Om det är så, ändra. Om inte så är det bara jag som inte riktigt förstår
Lisa Bryntesson:
riktigta
som jag redan sagt till om så ... riktiga.
Lisa Bryntesson:
svårt att se skillnaden på vart tecknen lutar
Ett ganska bra tips är att ta ett vattenpass till hjälp. Slår i stort sett aldrig fel.