Så mycket slängs det bara i Göteborg årligen. Mängden förvånade mig inte lika mycket som det faktum att det är hushållen står för det mesta av detta. Jag har alltid trott att det är skolor och restauranger som står för det mesta av matslängandet. Men det som förvånade mig mest är att varje hushåll slänger mat för 5 000 kr om året. 5 000!!! Nu gissar jag på att detta är hushåll med två vuxna och två barn.
Bland annat så nämnde man som två utav bovarna i dramat att folk är alldeles för strikta med bäst före-datum samt att man köper för mycket och oavsiktligt blir saker längst bak i kylen bort tills det är för sent.
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2341694-tiotusentals-ton-mat-rakt-ner-i-soporna
Som det står har man nu startat sidan slutasläng.nu (innan någon säger "man kan inte ha åäö i adresser så testa först att skriva in slutasläng.nu eller www.slutasläng.nu åtminstone...) för att minska både på matsvinnet, men även mängden sopor.
Min avsikt med tråden är i första hand att göra alla uppmärksamma på matsvinnet, och vissa kanske rent av kan minska matsvinnet i det egna hushållet och få lite slantar över på det.
Bäst före-datum är bullshit ofta, luktar det bra och ser och smakar bra så är det bra.
Tycker det borde införas som standard i hyreslägenheter att man har en ordentlig frys och inte bara en "halv" under kylskåpet. Hade hjälpt mig att minska på svinnet då min frys ofta är full med matlådor och råvaror redan så kan inte alltid frysa in det jag vill.
GraGo: Bäst före-datum är bullshit ofta, luktar det bra och ser och smakar bra så är det bra.
Precis detta sa man i det reportage jag tittade på. Och instämmer fullständigt. Speciellt om man inte ens öppnat det.
Götet sucks
Ägg kan hålla i en månad efter utgångsdatumet om de står i kylen.
Geigerzähler:
Ägg kan hålla i en månad efter utgångsdatumet om de står i kylen.
Är'e sant?
Geigerzähler:
Ägg kan hålla i en månad efter utgångsdatumet om de står i kylen.
Håller inte ägg i ungefär 3 månader?
Geigerzähler:
Ja.Kanske om de står i kylen i butiken också.
Man lär sig något nytt var dag minsann!
Det var länge sen man började tillåta åäö i .se
Viktig fråga! Bara på mitt extrajobb på caféet slänger vi hutlösa mängder bröd, bullar, tårtor och bakelser varje vecka. I början hade jag jättesvårt för det och jag tog hem, gav bort osv. Nu för tiden orkar jag sällan det och kan lätt hiva iväg tårtor som egentligen är helt ätbara. Brukar dock oftast gegga lite med dem först pga kul och känns midre hemskt att slänga en trasig tårta
Men det är ju helt stört vad mycket som slängs.. Var fjärde kasse som man bär hem, säger "de" väl att man slänger. Jag är dock uppväxt med att man sparar alla rester, även om det är lite och att en alltid kan smaka och lukta istället för att titta på datumet. Ett bra tips är väl också att sänka temperaturen i kylskåpet. 8 grader har väl alltid varit standard men har hört att en lätt kan ha 4-5 grader och att maten håller sig mycket bättre då.
jag får ångest när jag slänger mat. slänger bara om det mögligt.
i gbg går det fan att överleva på endast containermat om man skulle villja, oftast är det bara bäst före datumet som gått ut när det slängs. mkt Prima varor som endast slukas av sopbilarna.