Aviseringar
Rensa alla

FAQ: Tatuering och piercing


Ämnesstartare

FAQ
Tatuering och piercing

När du skall tatuera eller pierca dig så är det förstårligt att du har frågor du vill ha svar på. Nedan följer de vanligaste frågorna – och svaren. Det för att du skall slippa skapa en egen tråd om det. Kolla gärna i denna tråd innan du skapar en tråd.

PIERCING:

Åldersgräns; Sverige har inga som helst lagar vad det gäller åldersgränser för piercing, därför får minderåriga pierca sig. Men man kan ha som tumregel att ingen under 15 år kan pierca sig hos en "seriös" piercare. Är man över 15 men under 18 brukar piercaren kräva målsmans närvaro alternativt underskrift.

Smärta; Ja – det gör ont. Vissa mer än andra. Vissa personer är mer känsliga än andra, så det finns inte riktigt något sätt att avgöra hur mycket det kommer kännas att pierca just dig. Men hursom – kan du hantera en riktig jobbig smärta i 30 sekunder? De flesta piercingar tar inte ens så långt tid, och de flesta piercing gör inte så ont. Ja, de gör ont. Men det är över så fort, och du har inte mycket tid att tänka på smärtan. Vissa kan få dina ögon att tåras, men jag har i alla fall aldrig hört talas om någon som dött av det. Ärligt talat, om du verkligen är så rädd för smärtan, så borde du förmodligen inte skaffa en piercing.

Placering: Det här är helt upp till dig själv. Inget kan göra det valet åt dig. Du borde dock ta reda på de regler som gäller på till exempel ditt jobb, det kan vara jobbigt att offra pengar och tid för att direkt vara tvungen att ta ut piercingen igen. Men hursom så är det din kropp och ditt val. Ingen annan kan avgöra det åt dig.

Pris: Det finns många olika faktorer som avgör priset för en piercing. Typen och placeringen kommer att avgöra. Det bästa du kan göra är att ringa till din piercare, eller att gå till studion och kolla på prislistan. Priserna varierar från studio till studio, och ingen kan ge dig något exakt svar. Men generellt kan man säga att till exempel en navelpiercing kostar runt 400-500kr, bröstvårtan ca 500-600kr och intimpiercing ca 600-700kr. Öron, näsa och andra vanligare ställen någon hundralapp billigare, det vill säga runt 300kr. I dessa priser ingår det oftast en mindre så kallad standardring.

Pierca själv:Nej, gör det inte är mitt svar. En professionell piercare vet hur man gör och riskerar inte att göra misstag som kan bli till stora konsekvenser. Oftast så vill man pierca sig själv på grund av en utav två orsaker, antingen för att man tror det blir billigare, eller på grund av att man inte har åldern inne.

Angående priset så blir det oftast inte billigare om man skall räkna in kostnaden för allt material du måste inhandla. Och angående åldern så är det oftast, om inte alltid, värt att vänta tills man har åldern inne. Du riskerar att skada dig själv.

Rengöring: Tvätta dina händer noggrant innan du rör piercingen. Ta bort eventuella skorpor, förhårdnader etc. från smycke och hål, med ljummet vatten och tex. tops. Tvätta sen piercingen med en steril lösning alternativt tvål, även delen av smycket som sitter i hålet.

Undvik helst bastu, solarium och simbassänger de två första veckorna. Sen får du prova dig fram och se hur din piercing reagerar, märker du att den blir irriterad av något så sluta med det.
Undvik också parfymerade tvålar och schampo, speciellt för navelpiercing. Tighta byxor, skärp och annat som skapar tryck mot naveln undviks den första tiden.
Om problem uppstår, kontakta din piercare, de svarar gärna på alla frågor du har.

Migrering: Ibland så börjar en piercing att migrera (det vill säga att den börjar vandra, det är kroppen som stöter bort piercingen), det smartaste man kan göra, och det som rekommenderas, är att ta ut piercingen, vänta tills det läkt och ta om den. Ju längre man väntar, desto mer ärrvävnad uppstår och det blir då svårare att ta om hålen.

Utstötning kan ske under allt från loppet av bara några veckor till flera år. Det är heller inte alltid en piercing stöts ut helt heller. Ibland vandrar den bara ut en bit och stannar av sig själv. Vissa piercingar vandrar även inte bara ut heller, utan kan även vandra åt sidan osv.

Övrigt: Vid piercing i munnen bör man undvika varma drycker, kryddstark mat, tobak & alkohol samt skölja munnen med särskild lösning ett par gånger dagligen i två veckor. Man skall även undvika kyssar och (att ge) oralsex.

Man skall helst undvika alkohol i 2-3 veckor efter en piercing då kroppen prioriterar vad den läker, och en piercing kommer inte i första hand.

Blod, blånad eller svullnad runt piercingen är normalt. En ny piercing är känslig vid beröring och kan både klia och svida i flera dagar. Ur piercingen avsöndras under läkningstiden sårvätska, m.a.o. klar, vit eller ljusgul vätska, som torkar fast i smycket.

TATUERING:

Smärta; Smärta är väldigt individuellt och varierar från person till person. En del tål smärta bättre än andra. Generellt kan man säga att där det finns mer nerver gör det ondare. Att göra en tatuering direkt mot ben där det inte finns så mycket kött och underhudsfett gör inte nödvändigtvis ondare men det vibrerar mera. Tatuerarens handlag kan också inverka, hur hårt han eller hon trycker med tatueringsmaskinen. Hur maskinen är inställd påverkar också. En del tatuerare låter maskinen slå fortare och hårdare.

Placering: Exakt samma sak gäller placering av tatuering som för piercing, ingen kan bestämma åt dig, du behöver själv bestämma dig för vad du trivs med och anser är snyggt.

Åldersgräns: Det finns ingen bestämd åldersgräns för tatueringar i Sverige, men de flesta seriösa tatuerare tatuerar inge under 18 år. Detta av flera anledningar, en tatuering kommer att sitta för evigt. Laserborttagning är både dyrt och smärtsamt. Kroppen växer och då kommer tatueringen att töjas ut, därför har 18 blivit satt som standardgräns för då är kroppen vanligtvis färdigväxt. Och då en tatuering sitter för evigt så är det något som man skall tänka noga på innan man gör det, en person under 18 kan mycket väl komma att ångra sitt val senare och det undviker man genom att sätta 18 som åldersgräns.

Renlighet under tatueringstillfället: Är du orolig över renligheten så kan du först och främst fråga om tatueraren har en autoklav. Be om att få se ett aktuellt sporprov om du så önskar. Detta garanterar rena och sterila verktyg.

Se även till att alla instrument är "inplastade" och att allt som kommer i kontakt med din hud är sterilt. Känner du dig ännu orolig så kan du be tatueraren att förklara vad de gör för att bibehålla renligheten på topp så slipper du oroa dig.

Allergi mot färgen: Vissa har en extrem skräck för att vara allergisk mot tatueringsfärgen, din oro kan lätt lindras. Be tatueraren göra ett så kallat skrapprov på din hud. Då irriterar man huden lite samt doppar lite färg på den. Har inga reaktioner uppkommit inom 1 dygn så borde inga komplikationer uppstå. Men reaktioner kan uppkomma flera år efter tatueringstillfället.

Den vanligaste färgen man är allergisk mot är röd. Skulle reaktion uppstå så kan du äta receptfria tabletter som innehåller Antihistaminer t ex Clarityn

Pris: Gode gud, ingen kan svara på vad din tatuering kommer att kosta förutom din egen tatuerare. Bespara oss alla tiden och problemet med denna återkommande fråga. Åk istället till din tatuerare och be om en offert. Alla har olika pris. En del tar betalt per timma, andra beroende på vad för motiv det är. Sen påverkar färg, placering med mera. Dock har de flesta tatuerare ett minimipris på omkring 500kr oavsett hur liten tatueringen är.

Tatueringsvård: Observera att eftervården är enormt viktig för hur din tatuering läker och hur det slutliga resultatet blir! Följ först och främst tatuerarens råd då han/hon vet bäst hur hans/hennes verk ska vårdas. Har du inte fått några specifika tips att följa så funkar denna lilla guide.

Tvätta tatueringen med oparfymerad tvål morgon och kväll. Smörj med Bepanthensalva 4-5 gånger om dagen tills skorporna försvunnit. Annars är "THC" Tattoo aftercare verkligen att rekommendera! http://www.tattooaftercare.co.uk

När du duschar så kan du lätt ”gnida” tatueringen med tvål och på så vis hjälpa skorporna att lossna lättare. Viktigt att inte göra detta för hårt, du skall hjälpa ”färdiga” skorpar att lossna, inte tvinga bort dem.

Under läkningstiden ska du undvika att bada i vatten och bastu. Utsätt inte heller tatueringen för solljus under läkningstiden. Vill du vårda din tatuering ännu mer så kan du smörja in den med solskyddsfaktor 15 under sommarperioder.

Bedövning: I dagsläget får endast lokalbedövning göras av läkare och sjuksköterskor. Så du kan inte använda bedövning när du tatuerar dig.

Övrigt: Ibland kan små finn-liknande prickar uppstå runt/i tatueringen, detta händer när man använder till exempel Helosan som täpper till porerna och inte låter huden andas, det går ganska snabbt över. Bytt till vaselin eller någon av salvorna som rekommenderas ovan.

Om det är någon fråga ni anser borde finnas med i faq: n så skriv en rad så skall jag lägga till det om det är av allmänintresse.


   
Citera

Bra trådar, men jag fattar inte hur du orkade [y]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Kablash__:

Bra trådar, men jag fattar inte hur du orkade [y]

Bara denna jag skrivit, den andra är kopierad rakt av från Wikipedia. Och jag tycker tatueringar och piercingar är intressanta samt håller på med ett arbete i arbetsmiljö och säkerhet om just tatueringar så kom ganska naturligt och förhoppningsvis hjälper det någon.

Men tack så mycket


   
SvaraCitera
Akari

Bra. :] jag vill pierca mig i underläppen ._.


   
SvaraCitera

vet du någon utbildning till piercare? [smile]


   
SvaraCitera

eyliiin:

vet du någon utbildning till piercare? [smile]

Det finns inte, du får helt enkelt bli lärling hos en piercare isåfall, vilket är rätt svårt oftast.


   
SvaraCitera

massgrav_:

Det finns inte, du får helt enkelt bli lärling hos en piercare isåfall, vilket är rätt svårt oftast.

ok ok, vet du någon som tar in lärling?


   
SvaraCitera

eyliiin:

ok ok, vet du någon som tar in lärling?

Du får väl fråga dina lokala piercingstudior, men jag tror knappast att dom tar in dig som är 15-16 och som inte är piercad eller gaddad.


   
SvaraCitera

massgrav_:

Det finns inte

finns i tyskland och england.

massgrav_:

som inte är piercad eller gaddad.

varför skulle det vara krav för att få bli lärling ?


   
SvaraCitera

massgrav_:

Du får väl fråga dina lokala piercingstudior, men jag tror knappast att dom tar in dig som är 15-16 och som inte är piercad eller gaddad.

Jag är piercad på 4 ställen om det var det du mena. Sen så är jag 17. Så jag får väl vänta ett år?


   
SvaraCitera

Stargazer:

varför skulle det vara krav för att få bli lärling ?

Säger väl sig själv?.. Hur många tatuerare tror du tar in folk som aldrig varit under nålen själva? [bigsmile]

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -

eyliiin:

Jag är piercad på 4 ställen om det var det du mena. Sen så är jag 17. Så jag får väl vänta ett år?

Tja, du får väl gå och fråga helt enkelt, men jag tvivlar på att du skulle få plats som lärling.


   
SvaraCitera

Jillie Kaaret:

Tatueringsvård:

Hur försiktig måste man vara när man duschar.. ? Jag läste att man inte ska rikta strålen direkt mot tatueringen och att man helst inte ska blöta upp den liksom.. Måste man alltså vänta tills den är läkt för att kunna duscha normalt igen ?

Vart kan man köpa bepanten ? Apoteket ?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

MiniAugust:

Vart kan man köpa bepanten ? Apoteket ?

Ja, precis Apoteket
Dock så brukar de flesta säga att helosan går precis lika bra, dock håller inte jag med, helosan är en fettig salva och kan ha motsatt verkan och inte låta huden andas. Men det är helt upp till en själv, jag använder en blandning av dessa två tillsammans med vaselin, beroende på vad som känns bäst för tillfället.

MiniAugust:

Hur försiktig måste man vara när man duschar.. ?

Korta duschar med så lite vatten som möjligt på tatueringen är bäst. Detta främst under de två första veckorna, efter de kan du börja duscha som vanligt.
Att inte rikta strålen direkt mot tatueringen låter väldigt klokt. Att lägga till angående duschning är också att när du torkar dig se till att du inte "våldsamt" torkar av stället utan mer baddar där tatueringen sitter, annars kan du få färgen att lossna för tidigt.


   
SvaraCitera

Jillie Kaaret:

Dock så brukar de flesta säga att helosan går precis lika bra, dock håller inte jag med, helosan är en fettig salva och kan ha motsatt verkan och inte låta huden andas.

Just att den inte låter huden andas har jag inte hört förut, men det låter inte nyttigt.. Jag körde på Helosan eftersom jag visste vilket det var och tatueraren sa att vilket som gick bra.. Men jag ska testa med den andra också.. Det är väl ingen fara i att byta ?..

Jillie Kaaret:

Men det är helt upp till en själv, jag använder en blandning av dessa två tillsammans med vaselin, beroende på vad som känns bäst för tillfället.

Har du haft många tatueringar ? [cute] Jag antar att man liksom lär sig vad som funkar..

Jillie Kaaret:

Korta duschar med så lite vatten som möjligt på tatueringen är bäst. Detta främst under de två första veckorna, efter de kan du börja duscha som vanligt.

Ah, okej.. Jobbigt, men nödvändigt [smile]

Jillie Kaaret:

Att inte rikta strålen direkt mot tatueringen låter väldigt klokt. Att lägga till angående duschning är också att när du torkar dig se till att du inte "våldsamt" torkar av stället utan mer baddar där tatueringen sitter, annars kan du få färgen att lossna för tidigt.

Jaa.. Det har jag tänkt på.. Tar morgontvättningen av tatueringen efter jag duschat, det kommer ju ändå lite vattenstänk på den[rolleyes] Och baddar försiktigt med en annan och ren handduk..

men alltså.. man pratar ju om sårskorpor.. Well.. Jag tycker inte det är så tydligt.. Alltså, jag känner ju att det är en upphöjning när jag tvättar den.. men det ser ändå inte ut som en sårskorpa typ.. [rolleyes] eller vad det nu är..


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

MiniAugust:

Just att den inte låter huden andas har jag inte hört förut, men det låter inte nyttigt..

Då 90% av tatuerarna i Sverige rekomenderar helosan tvivlar jag på att det är så pass farligt som jag får det att låta. Jag kanske bara är helosan-motståndare [crazy]

MiniAugust:

Det är väl ingen fara i att byta ?..

Absolut inte

MiniAugust:

Har du haft många tatueringar ?

Jadu, de flesta sitter faktisk fortfarande kvar [wink] Men jag har en del, 4 stjärnor, ett par vingar, pi, fi ... Och där slutar för tillfället min lista, men den kommer bli grymt mycket längre 😀

MiniAugust:

men alltså.. man pratar ju om sårskorpor.. Well.. Jag tycker inte det är så tydligt..

Att få sårskorpor är inget alla råkar ut för, håller du tatueringen insmord och flexibel så kan du undvika det.

Sårskorpor uppstår när tatueringen torkar ut, och på så sätt "stelnar" huden som en del av vårt immunförsvar, det som lätt händer då är att man antingen krattar bort dem (vi vet alla hur otroligt jobbigt det är att inte klia bort vanliga sårskorpor) eller att man råkar sätta på sig en tröja eller dylikt för snabbt och på så sätt får med sig en del av sårskorpan. Då kan för mycket av färgen lossna (det finns ju alltid överflödig färg, och den skall lossna men inte för snabbt och inte i för stora massor) och resultera i att färgen inte fastnar i huden under, det kan bildas ärr och andra saker du absolut inte vill ha i din nya fina tatuering.

Hoppas du förstod vad jag menade nu och att det blev lite klarare av mitt gigantiskt långa inlägg.


   
SvaraCitera