Aviseringar
Rensa alla

Fattiga länder och socialismen genom tiderna


mariel
Ämnesstartare

Varför är det ofta så att fattiga länder lätt dras mot socialismen? Ideologin står ju bl a för jämlikhet och ett samhälle utan klasskillnader, men vad är det egentligen som lockar fattiga länder i kris till ett socialistiskt styre? Är det de politiska ledarnas ständiga löften om förbättring och jämlikhet? Historian har ju visat åtskilliga gånger att detta stämmer. T ex Ryssland, Kina, Kambodja osv.
Jag har även för mig att stora delar av Afrika under kalla kriget var influerade av socialismen, finns det något som tyder på detta i så fall?

Tack på förhand.


   
Citera

först måste vi reda ut begreppen: socialism innebär demokratiskt styrd produktion, det behöver inte betyda något mer än så. den jämlikhet och det samhälle utan klasskillnader du pratar om är kommunism, som är socialistiskt. all socialism är dock inte kommunism.

det går att jämföra med kapitalistiska samhällen, de kan vara allt från fascistiska till demokratiska (i viss mån då).

när det gäller fattiga länders dragning till socialism så är det inte särskilt konstigt, ju större den exploaterade arbetarmassan är desto fler är det som vill förändra samhället till ett där de har makt över produktionen och möjlighet att förbättra sin levnadssituation.


   
SvaraCitera
mariel
Ämnesstartare

Tack för ditt svar! Råkar du veta något om huruvida de afrikanska länderna var influerade av Sovjetunionen och kommunismen på 1970-talet och under kalla kriget?


   
SvaraCitera

under 70-talet vet jag inte, men många av de tidiga socialistiska organisationerna i afrika var understödda av både kina och sovjet.


   
SvaraCitera

De flesta drog väl mot maoismen under 60- och 70-talet. Vilket dels har sin grund i att maoismen pratar mer om böndernas frigörelse. Vilket fick rot i u-länder där det knappt fanns några industrier med arbetare. Utan den stora befolkningen var bönder. Lägg till kamp mot kolonialism, något som maoismen bildades ur och har en teori som är välanpassad till den situationen. Sovjet hade ju misslyckats men nya friska fläktar blåste ju från Kina och det var ju det som var på tapeten och 'det nya', även här i Sverige där vi hade en rad maoistiska partier och grupper som hade sin grund i FNL-rörelsen.


   
SvaraCitera