Aviseringar
Rensa alla

Feminism: Om sex, maktutövning och våld


Ämnesstartare

Hej vänner! 

Den patriarkala ordningen är intakt efter två århundraden av feministisk kamp i västvärlden. Detta är ett misslyckande, vad beror detta misslyckande på? I vår tid är det på modet att individualisera problem, man pekar på essentiella biologiska skillnader mellan könen, eller så säger man att den patriarkala ordningen är en produkt av ett traditionellt värdesystem. En syntes av dessa två förklaringsmodeller ger oss möjlighet att med en bättre maktanalys (som inte är defus eller vidskeplig) se delar av de processer som skapar och håller vid makten den patriarkala ordningen vi har idag. 

En stor faktor är skillnaden i hur kvinnor och män lär sig att förhålla sig till maktutövning och sex. Även om det är sant att män uppfattas och ibland späder på bilden av att de är besatta av sex, så är män tränade att hålla isär sin sexualitet och maktutövning, vilket gör det möjligt för dem att observera makt och kämpa för makt på ett avskiljt sätt. Kvinnor är tränade att göra precis motsatsen, att försöka sätta ett så högt pris på sin undergivelse som möjligt. Makt och sex är intimt sammanlänkat, makt och status är köpt med sex, i det här spelet så uppfattas andra kvinnor mest som konkurrenter för patriarkens favörer och nödvändiga erkännande. Kvinnor måste alltså lära sig hur de ska separera sex från maktutövning, och därmed sluta upp med deras behov att jaga socialt erkännande från män, vilket i sigsjälv är en undergivande handling, när män, för deras del, får deras sociala identitet från andra män och inte från kvinnor, och är därför fria och oberoende av bekräftelse från kvinnor. 

Våld är alltid våld, även om det är praktiserat diskret och/eller indirekt, i hemlighet, eller i andra eller tredje hand. Generalen är exempelvis högt involverad i våld, även ifall det är en fotsoldat som han aldrig har träffat som fysiskt gör sitt bästa att döda en av sina bröder som olyckligtvist är i en annan arme. För att inte tala om fruarna för båda generalerna och deras underofficerare som lyssnar hemma på radion. Kvinnorna som sitter och entusiastiskt hurrar på deras män, och skulle vägra att låta dom återvända hem om de inte har gjort sitt bästa på slagfälten, och helst har fullständigt segrat i det blodiga kriget. Makt hierarkier är fortfarande baserade på våld, eller hot om våld och alltid med en hövding i dess center. Våld är i slutändan varken en kvinnligt eller manligt karaktärsdrag, det är helt enkelt en nödvändighet. 

Vad är era tankar om feminism i relation till maktutövning, sex och våld?


   
Citera
Ämnesstartare

håller inte med om den generella bilden av sexuell maktutövning hos män respektive kvinnor


   
SvaraCitera
Exner

Håller inte med om din raljerande ton, problembeskrivning eller slutsatser.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

och jag är trött på att diskutera feminism här, för att de flesta är trångsynta och drar slutsatser ur en aldrig sinande sjö av döda flugor.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Exner: Håller inte med om din raljerande ton, problembeskrivning eller slutsatser.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

amsi:
håller inte med om den generella bilden av sexuell maktutövning hos män respektive kvinnor

Okej. 🙂

amsi: och jag är trött på att diskutera feminism här, för att de flesta är trångsynta och drar slutsatser ur en aldrig sinande sjö av döda flugor.

Ja, jag ser det som att jag prövar på det omöjliga här. ^^ 


   
SvaraCitera