Aviseringar
Rensa alla

Festlig artikel om energidryck


Ämnesstartare

Här kommer slutligen en artikel om energidrycken. Skrev den, insåg sedan att den påminde lite grann om en forskningsrapport för thoraxklinkiken på Karolinska, så jag körde in lite "fräsiga ord" för att "kidsen ska digga detta fett". Enjoy [party]
--------------------------------------------------

ENERGIDRYCKEN – Din vän i en trött vardag eller en potentiell riskfaktor?

För inte alltför länge sedan började lärare och föräldrar förena sig i oro för sina barn i yngre tonåren. Att en näringsrik lunch ersattes med en burk energidryck blev vanligare, och det här tyckte man såklart inte såg särskilt bra ut. Sedan dess har de flesta större livsmedelsbutiker och kiosker i landet på frivillig basis infört åldersgränser för att få handla energidryck. De flesta sätter gränsen vid 15 år, andra slår på stort och vill att man rentav ska vara 18 år och myndig för att få sig en syntetisk kick. Finns det fog för det här? Är energidryck – likt tobak – en riskvara som unga ska hindras från att köpa?

Först måste vi undersöka vad energidryck egentligen är, och hur den påverkar kroppen. Mycket talar för att den påstådda förhöjda koncentrationsförmågan beror på en vidunderlig häxblandning av bland annat koffein, taurin och enorma mängder socker. En burk energidryck innehåller som regel ungefär tre gånger så mycket koffein som Coca-Cola. Så hur verkar koffein rent fysiskt? Dess huvuduppgift är att blockera receptorer i det centrala nervsystemet som minskar kroppens vakenhet. Det här leder till ett förhöjt blodtryck, skjutsar dessutom på urinen lite extra och gör oss lite mer vakna i största allmänhet. Är man van vid regelbundna, dagliga doser av koffein får man milda abstinensbesvär om denna dos tvärt upphör. Som obotlig kaffepimplare kan jag som exempel nämna att hela förmiddagen är förstörd om jag inte får mitt morgonkaffe. Däremot är koffein inte vanebildande och kräver högre dos för att verka, såsom nikotinet i tobak exempelvis. Energidryck innehåller som sagt dock inte bara koffein, utan även taurin. Taurin är en syra som finns naturligt i kroppen, och arbetar med att kontrollera muskelsammandragningar bland annat i hjärtat. I energidryck framställer man syntetiskt taurin och när vi dricker energidryck får vi i oss mer av den här syran än vad som brukligt är. Det är denna överdosering av taurin som man misstänker kan ha föranlett ett antal dödsfall världen över, när energidryck tas tillsammans med alkohol. Läkartidningen rapporterar om i synnerhet yngre människor som av oklar anledning fallit ihop döda efter festkvällar eller intensiva pluggveckor. Man har konstaterat att de varken dog av alkohol- eller annan drogförgiftning, men man har heller inte kunnat bekräfta sambandet mellan taurin- och alkoholintag, men det finns i skrivande stund en del forskning som pekar på att sambandet finns.

Det finns mycket som inte går ihop särskilt väl med alkohol, däribland lugnande tabletter, antidepressiv medicin och – sägs det – stora mängder grädde. Så om jag bara sveper energidryck rakt av utan att blanda med alkohol, kan det vara fara för livet ändå, undrar du. Det finns åtminstone ingen forskning som pekar på att så är fallet. Läkare och livsmedelsrådgivare avråder emellertid gravida, barn under 16 år och folk som är känsliga för koffein från att dricka energidryck. De säger också att maximalt två burkar dagligen bör konsumeras. Det är sannolikt att detta ligger till grund för de frivilligt införda åldersgränserna som livsmedelsbutikerna kör med. Dessa rekommendationer står även på de flesta burkar energidryck som saluförs i Sverige idag. En varm sommardag förra året, när jag nötte Call of Duty som allra mest köpte jag ett par Rockstar-burkar, och med en liten pojkes nyfikenhet frågade jag mig: ”Det står att man ska ta max två. Så vad händer om jag tar tre?”. Sagt och gjort: jag klämde en och en halv liter energidricka på ett fåtal minuter. Med denna hands-on experience kan jag bekräfta att, nej, jag avled inte av hjärtsvikt. Däremot var det en förhållandevis obehaglig upplevelse. Jag kände mig orolig rent allmänt, hade lite lätt hjärtklappning och något slags diffus huvudvärk. Och så blev jag oproportionerligt peppad inför varje match i Call of Duty. Summan av kardemumman i detta korta experiment är väl att två burkar hade räckt gott och väl åt mig, antagligen. Då det finns människor som dricker betydligt fler än tre burkar om dagen, betvivlar jag med denna hands-on-kunskap att det är så bra för dem.

Hur ser det ut rent lagligt för energidryckerna idag? Det har förekommit sporadiska förbud mot bland annat Redbull i både Danmark och Frankrike efter uppdagade dödsfall vid extrem konsumtion. I Sverige finns i dagsläget inga planer på förbud – konstigt vore det ju annars kan jag tycka – men det finns en motion till riksdagen som föreslår lagstadgad 15-årsgräns på alla typer av energidryck. Hur det går med den saken återstår att se. Under tiden får helt enkelt sunt förnuft styra i vår konsumtion av energidryck. Precis som det finns folk med notoriskt dåligt ölsinne, och de som kräks av en snusprilla på tom mage så finns det naturligtvis folk som blir lite skumma i huvudet om de tar en burk energidryck för mycket. Vet man med sig detta är det kanske idé att tänka sig för innan man ger sig på att dygna sig igenom ett Sagan om Ringen-maraton med hjälp av en platta Jolt och dillchips.


   
Citera
Ämnesetiketter

Anders Sjölin:

De flesta sätter gränsen vid 15 år, andra slår på stort och vill att man rentav ska vara 18 år och myndig för att få sig en syntetisk kick.

snygg formulering [y]

Anders Sjölin:

Det här leder till ett förhöjt blodtryck, skjutsar på urinen lite extra och gör oss lite mer vakna i största allmänhet.

Blir lite lustigt här, med tanke på att de sista sakerna du nämner inte passar ihop med början där du skriver "leder". Kanske kan du ändra till typ "Det här leder till ett förhöjt blodtryck och skjutasr dessutom på urinen lite extra och gör oss lite mer vakna i största allmänhet" eller nåt sånt.

Anders Sjölin:

tvärt upphör.

här känner jag av den där forskningsrapporten du nämnde [crazy]

Anders Sjölin:

brukligt är.

du kör såna här meningsbyggnader på flera ställen och jag vet inte om det bara är jag, men jag tycer det blir ett mycket mer lättflytande språk om du ändrar till "är brukligt"

Anders Sjölin:

stora mängder grädde.

haha, intressant [bigsmile]

Anders Sjölin:

efter uppdagade dödsfall efter extrem konsumtion.

inte särskilt snyggt med två "efter" så nära inpå varandra, kanske ändra det ena till "vid"?!

Bitvis känns den rätt forskarrapportig och alltså väldigt formell, men samtidigt gillar jag din text grymt mycket. Du har en skön stil och får med mycket vettigt. Ditt avslut är lätt värt två [y] [y]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Fixa Amys korr så kikar jag sen! [smile]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Anders Sjölin:

ändå? undrar du

komma efter frågetecknet

Anders Sjölin:

fler än tre burkar om dagligen

dagen

Som du själv säger är det lite akademiskt språk emellanåt. Kika över följande och försök använda lite piggare ordval:

Anders Sjölin:

yran än vad som brukligt är

Anders Sjölin:

misstänker kan ha föranlett

Anders Sjölin:

Med denna ögonvittnesrapport kan jag

Anders Sjölin:

Sensmoralen i denna undersökning

Anders Sjölin:

efter uppdagade dödsfall

I övrigt ser det sjuuuukt bra ut. En kort intervju med ICA, eller annan matvarukedja (och kanske även en läkare), och du har ett reportage i finaste magasinklass!

Jag är beredd att vänta med att publicera denna för att få in lite intressanta uttalanden. Vad säger du? [smile]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

André Vifot Haas:

Jag är beredd att vänta med att publicera denna för att få in lite intressanta uttalanden. Vad säger du? [smile]

Det fungerar för mig, men då får det bli efter att jag kommit hem från Sicilien, d v s nästnästa vecka [smile]

Har rättat till en del av era synpunkter, men i vanlig ordning har jag bortsett från vissa, där jag inte tycker mig se något problem [bigcheers]


   
SvaraCitera

Anders Sjölin:

Har rättat till en del av era synpunkter, men i vanlig ordning har jag bortsett från vissa, där jag inte tycker mig se något problem

[love]

Jag tar en titt när Erik stänger av sin skräniga smörja och jag kan koncentrera sig [smile]


   
SvaraCitera

Att dricka energidryck med "sunt förnuft" är att avstå. Även om du inte dör, är fåtalet av ämnena i naturliga. De har behandlats med en rad olika kemikalier och gått igenom så många processer att jag är säker på att man lika gärna kan ha "drycken" till insektsgift eller göra rent penslar i.

Vill man ha en kick finns ju det hederliga kaffet eller sockret, eller varför inte RIKTIG MAT, som alla går att få tag på ekologiska alternativ till.

Tycker detta borde framgå. Nu är texten ju nästan lite peppande för läsaren att fortsätta med drycken.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Marielle Hagblad:

Tycker detta borde framgå. Nu är texten ju nästan lite peppande för läsaren att fortsätta med drycken.

Det framgår ju att taurinet i energidryck är framtaget på syntetisk väg. Alla som smakat energidryck kan ju dessutom gå i god för att det inte finns en enda naturlig ingrediens för att få fram den där smaken. Syftet med texten är ju inte att avråda folk från att dricka dem, eftersom några särdeles negativa effekter inte framkommit så länge man inte överdoserar det eller blandar med alkohol. Sensmoralen med texten är ju att det allra mesta, inklusive energidryck, aldrig är klokt att ta i för stor mängd. En burk hitan ditan gör ju dock bevisligen ingen skada, så varför basunera ut ett falskt budskap? [smile]


   
SvaraCitera

Anders Sjölin:

En burk hitan ditan gör ju dock bevisligen ingen skada, så varför basunera ut ett falskt budskap?

Fast detta är ju en sajt om hälsa och välmående. Och texten är pro energidryck.

Vilsna kidz behöver läsa om att äta mat, inte dricka koffein och taurin för att orka dagen.


   
SvaraCitera

Anders Sjölin:

Sensmoralen med texten är ju att det allra mesta, inklusive energidryck, aldrig är klokt att ta i för stor mängd. En burk hitan ditan gör ju dock bevisligen ingen skada, så varför basunera ut ett falskt budskap?

[y]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Marielle Hagblad:

Fast detta är ju en sajt om hälsa och välmående. Och texten är pro energidryck.

Jag tycker den varken är pro eller anti. Jag hittade inga belägg för att normal konsumtion skulle vara hälsovådligt. Sitter man och klämmer burk efter burk av energidricka är det ju inte konstigt att det går åt helvete eftersom blodtrycket blir för högt. Men precis samma effekt får du ju om du dricker kaffe i samma överdrivna mängd. Om man räknar med effekten av att överdosera saker och ting kan man ju i slutändan inte vara pro något överhuvudtaget. Dricker jag tillräckligt mycket vatten dör jag ju av det också, exempelvis.


   
SvaraCitera