Sverige är ett av de länder i Europa där fetman ökar allra mest. Om bara 15 år kommer var fjärde svensk man och var femte kvinna att vara fet, enligt världshälsoorganisationen. Fetma ökar risken för en rad sjukdomar, framförallt hjärt- och kärlsjukdomar.
Diskussion:
Varför ökar fetman i Sverige?
Vad kan detta få för konsekvenser?
Vad bör göras åt problemet?
Invandringen, antar jag.
Finns det några feta här som kan ge sin syn på saken?
Nachac:
Invandringen, antar jag.
deras jävla kebab
Mer kalorisnåla alternativ i livsmedelsbutiker hade kanske varit bra.
fetma ökar pga för högt matintag och stillasittande men i synnerhet för mycket mjöl, socker, mjölkprodukter och vegetabiliska oljor. jag tror att om vi åt mindre av dessa sorters mat skulle aptitregleringen fungera mer stabilt och vi skulle anpassa vårt kaloriintag bättre till energiåtgången varför välfärdens frestelser, som stillasittande och lättillgänglig föda, generellt skulle bli mindre problematiska.
även ökad konsumption av viss psykofarmaka ligger bakom, o en del annat såklart.
vet inte vad som behöver göras egentligen, tror att trenden är på väg att vända om jag ska gissa. punktbeskattning kan funka på kort sikt men till ett alldeles för högt pris i termer av bedövad folklig medvetenhet och autonomi. om något så är det väl i skolan som man ska satsa - kanske genom att förbättra näringsläran och ge en tydligare analys av vilka typer av mat som är ohälsosamma (främst raffinerat spannmål, mjölkprodukter), helt sluta servera pasta och bröd m.m.
hur?
---
jag tror att det största problemet är diverse färdigrätter och halvfabrikat. det svåra är att komma åt dessa på ett effektivt sätt. jag vet inte - spräng findus?
Sluta importera fet mat från USA
mjölkprodukter har vi sett flera rön med, senast för några månader sedan när myten om att det är bra för skelettet ifrågasattes. när det gäller vegetabiliska oljor så kan högt intag fucka balansen mellan omega 6 och omega 3, vilket är hälsovådligt på flera sätt. det finns olika teorier; vissa säger att man ska äta mycket fisk, vissa säger till och med att man ska äta mycket vegetabiliska oljor. jag tror att man ska minimera oljorna, men att fisk inte är så viktigt. om omega 6/3 ration är bra så kan kroppen syntetisera adekvata nivåer av EPA och DHA.
snabbgoogling http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909
gemensamt för raffinerat spannmål och mjölkprodukter är att de är evolutionärt väldigt nya födoämnen med en mycket speciell näringssammansättning som vi inte klarar av lika bra som kött, grönsaker, nötter, frukt etc - de kräver en specialisering vi inte har uppnått. detta är såklart delvis spekulativt.
läser mycket om näringslära men tyvärr så brukar jag inte memorera alla resonemang utan prioriterar resultatet och kunskapen för min egen del.
Problemet är ju att vi badar i mat, mat har aldrig varit lättare att få tag på. Det finns alltid till hands utan att vi behöver anstränga oss det minsta.
Finns ingen bra lösning på detta problemet. Man kan inte banka i folk självdisciplin och besinning.
läste wikströms artikel och nej nej nej vi ska _inte_ beskatta tjocka wtf
fetma är väl t stor del genetiskt
Attitydinkontinent:
läste wikströms artikel och nej nej nej vi ska _inte_ beskatta tjocka wtf
Det kan väl ändå inte stämma? Att tjockisar ska få betala extra skatt?
Attitydinkontinent:
fetma är väl t stor del genetiskt
Du menar att det är förändringar i våra gener som gör att denna explotionsartade ökning har skett de senaste årtiondena?