Aviseringar
Rensa alla

FILM: Recension: Home


Ämnesstartare

Jag har svårt att fatta mig kort när det är mycket fakta som man får höra. Så denna recensionen känns överdrivet lång och kan säkert skippa flera bitar eller förkortas här och var.

-------------------------------------------------------

”Att dela med sig är allt.” Detta är ett av citaten man kan få fram i början av dokumentären ”Home”. En dokumentär som vi får resa jorden runt med med hjälp av många vackra inslag naturen, djuren och människorna som finns däremellan. Temat genom hela dokumentären är att vi människor exploaterar jordens resurser, betydligt mer än vad vi egentligen behöver.

Idag lever var fjärde person som man gjorde för 6000 år sedan, nämligen i samklang med naturen. Det är därifrån man får det man behöver. Inga fabriker eller industrier behövs för att man ska klara sig där man är. En av fyra innebär alltså ungefär 1,4 miljarder människor, det är mer än hela befolkningen som finns i välfärdsstaterna.

En av de första behoven vi som människor har när vi vaknar till en ny dag är att få i oss mat. Förr kunde man svälta ihjäl för att mat inte alltid fanns att få tag på. Sedan 10 000 år tillbaka har jordbruket utvecklats och man började få överskott av det som odlades, vilket innebar att man hade mat för dagen. I takt med detta så har städer och civilisationer växt fram. Hälften av jordens befolkning är jordbrukare, men bara en fjärdedel av dem har tillgång till maskiner.
Problemet idag skulle egentligen in behöva vara hungersnöd för många människor, för i Västvärlden så har vi mer än vi behöver, vad gör vi av detta egentligen?

Det händer saker hela tiden och utvecklingen fortsätter att gå framåt.
”På femtio år har jorden förändrats mer än under tidigare generationer.” Med tanke på all industri, nyttjande av tillgångar som vi har jorden runt så förändras även klimatet. Detta har fått konsekvenser som syns olika mycket beroende på var vi kollar. Nord- och Sydpolen har isar som har blivit tunnare. På 40 år har tjockleken minskat med 40% vilket gjort att solens strålar som förr reflekterades tillbaka ut numera går igenom isen och värmer upp vattnet. Detta gör att isarna smälter och havsnivån stiger.

Då det krävs ett stort antal liter vatten för 1kg potatis eller 1kg ris (och då finns det massvis med annat som vi utelämnar såsom klädindustrin m.m) så har det i utvecklingsländerna gjort att floderna man fått vattnet ifrån minskat för varje år. Man nämnder dock i början av filmen att vattenmassorna alltid är detsamma men senare så försvinner det med tanke på att man behöver vattna, vilket för mig är lite dubbelmoraliskt.
Tills år 2025 så kommer vattenbrist drabba två miljarder människor. Redan idag lever var sjätte människa i områden där det saknas tillgång till vatten, el och rengöring. Dessa områden är oftast dessutom farliga att bo på. 5000 dör varje dag då vattnet är smutsigt och en miljard lever utan rent dricksvatten.

Dokumentären nämner även hur fisket ser ut, att förbrukningen ökat men fiskarna brutalt minskat. Att 90% av all transport av varor går via havet och detta kräver stora och kraftiga båtar som blir större och större då efterfrågan blir större. Medeltemperaturen har de senaste 15 åren varit högre än vad man tidigare uppmätt (men det har visats diagram där temperaturen har varit högt över det vanliga och lågt under från tid till tid så detta är inget nytt egentligen).

Det kommer en hel del väldigt dystra sanningar och siffror genom hela dokumentären. Några av de största är att 20% av jordens befolkningen nyttjar 80% av tillgångarna och att det går 12 gånger mer pengar till militära insatser än än vad man ger för att hjälpa utvecklingsländer.

De sista fem minuterna kommer det ljusare fakta. Länder som enats om att skydda vissa vattenområden, vindkraftverk och andra förnybara källor som man satsar på istället för olja. Skogar och natur som skyddas från förstörelse. Länder som satsar mer pengar på förnybara resurser (där Sverige nämndes) och att man har kraften att påverka själv. Så människan är inte bara dumma och exploaterar utan man har insett att om man inte gör något nu så kan framtiden se väldigt mörk ut.

Påskön kanske folk känner till p.g.a de stora huvudena som finns på en prydlig rad vid havet. Vad alla kanske inte vet är att människorna som bodde där skövlade skogen som fanns, exploaterade mer än de behövde och till slut fick lida för det genom att det blev revolter, social oro och svält som drog över deras befolkning.
Vad händer egentligen när vi har kommit så långt? Vi får hoppas att människorna världen över inser att vi har det för bra och att det är dags att sänka hastigheten på exploateringen av tillgångarna.

Dokumentären visar dock inte mig något särskilt nytt mer än att siffrorna verkar bli högre för varje gång jag ser en ny liknande dokumentär (och då är denna från 2009 dessutom). Det känns även som att det blir lite för mycket fokus på det negativa som sker, även om det är väldigt sant, men då det finns motargument som vi har sett och hört om så känns det som att man inte satsat så mycket på att ta reda på sådant heller, vilket jag anser är dumt.
Att på fem minuter berätta om hur man som en värld tillsammans ska göra för att rädda sin planet känns lite för lite samtidigt som jag känner att det borde ha varit mer om hur man som enskild ska göra.


   
Citera

Knarko:

fram i början av dokumentären ”Home”

fram i början av dokumentären Home.

Knarko:

En dokumentär som vi får resa jorden runt med med hjälp av många vackra inslag naturen, djuren och människorna som finns däremellan.

Hela meningen är weird. Först å främst så saknar den något, som om den borde sitta ihop med föregående. Sen har du en konstigt repetition av ordet 'med'. Det låter konstigt vid "vackra inslag naturen"? Det är fel form på 'djuren' och 'människorna'. Borde vara 'djur' och 'människor'.

Knarko:

Det är därifrån man får det man behöver.

'De' istället för 'man'.

Knarko:

Inga fabriker eller industrier behövs för att man ska klara sig där man är.

Samma här.

Knarko:

En av fyra innebär alltså ungefär 1,4 miljarder människor, det är mer än hela befolkningen som finns i välfärdsstaterna.

Förstår ej vad du vill förmedla med denna mening. Är det bra eller dåligt?

Knarko:

En av de första behoven vi som människor har

Stryk 'som'.

Knarko:

när vi vaknar till en ny dag

Låter konstigt. Föreslår: Ett grundläggande behov vi människor har varje dag är mat.

Knarko:

Förr kunde man svälta ihjäl för att mat inte alltid fanns att få tag på. Sedan 10 000 år tillbaka har jordbruket utvecklats och man började få överskott av det som odlades, vilket innebar att man hade mat för dagen

'Man' < 'Vi'.

Knarko:

det som odlades

Du hoppar i tid. Odlas.

Knarko:

vilket innebar att man hade mat för dagen.

Ett fult litet 'man' igen.

Knarko:

Problemet idag skulle egentligen in behöva vara hungersnöd för många människor,

in?

Knarko:

Västvärlden så har vi mer än vi behöver,

Utan stort V.

Knarko:

Problemet idag skulle egentligen in behöva vara hungersnöd för många människor, för i Västvärlden så har vi mer än vi behöver, vad gör vi av detta egentligen?

Gör detta till flera meningar.

Knarko:

Med tanke på all industri, nyttjande av tillgångar som vi har jorden runt så förändras även klimatet

Gör kommat till ett 'och'.

Knarko:

syns olika mycket beroende på var vi kollar.

"Kollar" är inget riktigt ord.

Knarko:

Då det krävs ett stort antal liter vatten för 1kg potatis eller 1kg ris

För att koka? Odla? Specificera.

Knarko:

(och då finns det massvis med annat som vi utelämnar såsom klädindustrin m.m)

Känns överflödigt. Skriv då hellre ett 'till exempel' i tidigare mening.

Knarko:

man fått vattnet ifrån minskat för varje år.

Ett 'man' igen.

Knarko:

Man nämnder dock i början av filmen

Dels ett till 'man', dels är nämner felstavat.

Knarko:

Man nämnder dock i början av filmen att vattenmassorna alltid är detsamma men senare så försvinner det med tanke på att man behöver vattna, vilket för mig är lite dubbelmoraliskt.

Va?

Knarko:

Tills år 2025 så

Stryk 'Tills' och 'så'.

Knarko:

Redan idag lever var sjätte människa i områden där det saknas tillgång till vatten

Knarko:

en miljard lever utan rent dricksvatten.

Är detta en repetition?

Knarko:

Dokumentären nämner även hur fisket ser ut, att förbrukningen ökat men fiskarna brutalt minskat.

Byt ut kommat mot en punkt. Föreslår: Dokumentären nämner även hur fisket ser ut. Förbrukningen har ökat, men mängden fisk minskat.

Knarko:

Medeltemperaturen har de senaste 15 åren varit högre än vad man tidigare uppmätt (men det har visats diagram där temperaturen har varit högt över det vanliga och lågt under från tid till tid så detta är inget nytt egentligen).

Du säger emot dig själv här, eller missförstår jag?

Knarko:

det går 12 gånger mer pengar till militära insatser

Skriv ut 'tolv' istället för siffrorna.

Knarko:

militära insatser än än

Dubbelt 'än'.

Knarko:

Det kommer en hel del väldigt dystra sanningar och siffror genom hela dokumentären. Några av de största är att 20% av jordens befolkningen nyttjar 80% av tillgångarna och att det går 12 gånger mer pengar till militära insatser än än vad man ger för att hjälpa utvecklingsländer.

Stycket känns tunt med två meningar. Kan du komplettera med en till som rundar av stycket kanske?

Knarko:

Länder som enats om att skydda vissa vattenområden, vindkraftverk och andra förnybara källor som man satsar på istället för olja. Skogar och natur som skyddas från förstörelse. Länder som satsar mer pengar på förnybara resurser (där Sverige nämndes) och att man har kraften att påverka själv.

Repetition av att länder satsar på förnybara resurser.

Knarko:

Så människan är inte bara dumma

'dum'.

Knarko:

exploaterar utan man har insett

Stryk 'man'.

Knarko:

om man inte gör något nu så kan framtiden se väldigt mörk ut.

Ett 'man' igen.

Knarko:

Påskön kanske folk känner till p.g.a

Rikta texten mot den enskilde läsaren med att skriva 'du' istället för 'folk. Sedan ändrar du 'p.g.a' och skriver ut det fulla 'på grund av'.

Knarko:

Vad alla kanske inte vet är att människorna som bodde där skövlade skogen som fanns, exploaterade mer än de behövde och till slut fick lida för det genom att det blev revolter, social oro och svält som drog över deras befolkning.

Meningen låter konstig mot slutet.

Knarko:

Vi får hoppas att människorna världen över inser att vi

'människorna' < 'människor'.
'vi' < 'de'.

Knarko:

(och då är denna från 2009 dessutom).

Stryk.

Knarko:

Det känns även som att det blir lite för mycket fokus på det negativa som sker, även om det är väldigt sant, men då det finns motargument som vi har sett och hört om så känns det som att man inte satsat så mycket på att ta reda på sådant heller, vilket jag anser är dumt.

Dela upp i två meningar.

Knarko:

exploateringen

Kolla om du kan finna synonymer för detta ord. Du använder det extremt många gånger genom hela texten.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Fixa Marielles korr så kikar jag sen!


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Marielle Hagblad:

Knarko: Redan idag lever var sjätte människa i områden där det saknas tillgång till vatten
Knarko: en miljard lever utan rent dricksvatten.
Är detta en repetition?

Nej egentligen inte fast det kan tolkas som det.
Som jag förstod det så är det 1/6 som inte har tillgång till vatten och att en miljard, som är ungefär 1/6 förvisso, har vatten men att det inte är rent. Men det kan väl vara så att det första menas som att det ej är rent vatten snarare än att de inte har tillgång alls...

Marielle Hagblad:

Knarko: Medeltemperaturen har de senaste 15 åren varit högre än vad man tidigare uppmätt (men det har visats diagram där temperaturen har varit högt över det vanliga och lågt under från tid till tid så detta är inget nytt egentligen).
Du säger emot dig själv här, eller missförstår jag?

Du missförstår 🙂
I filmen säger de det om 15 graderna, men jag minns att jag sett diagram och bilder på hur det sett ut i historien när det kommer till temperaturen och det har gått upp och ner. Jag blandar in lite annat än det som finns i filmen för att ge en lite annan bild om saken. Kanske borde låta bli det?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Sådär:

------------------------------------------------------

”Att dela med sig är allt.” Detta är ett av citaten man kan få fram i början av dokumentären Home. I den här dokumentären som vi får resa jorden runt med hjälp av många vackra bilder av natur, djur och människor. Temat genom hela dokumentären är att vi människor exploaterar jordens resurser, betydligt mer än vad vi egentligen behöver.

Idag lever var fjärde person som man gjorde för 6000 år sedan, nämligen i samklang med naturen. Det är därifrån de får det de behöver. Inga fabriker eller industrier behövs för att de ska klara sig där de är.

Ett grundläggande behov vi människor har varje dag är mat. Förr kunde vi svälta ihjäl för att mat inte alltid fanns att få tag på. Sedan 10 000 år tillbaka har jordbruket utvecklats och de började få överskott av det som odlas, vilket innebar att de hade mat för dagen. I takt med detta så har städer och civilisationer växt fram. Hälften av jordens befolkning är jordbrukare, men bara en fjärdedel av dem har tillgång till maskiner.
Problemet idag skulle egentligen inte behöva vara hungersnöd för många människor. I västvärlden så har vi mer än vi behöver, vad gör vi av detta överskottet egentligen?

Det händer saker hela tiden och utvecklingen fortsätter att gå framåt.
”På femtio år har jorden förändrats mer än under tidigare generationer.” Med tanke på all industri och nyttjande av tillgångar som vi har jorden runt så förändras även klimatet. Detta har fått konsekvenser som syns olika mycket beroende på var vi tittar. Nord- och Sydpolen har isar som har blivit tunnare. På 40 år har tjockleken minskat med 40% vilket gjort att solens strålar som förr reflekterades tillbaka ut numera går igenom isen och värmer upp vattnet. Detta gör att isarna smälter och havsnivån stiger.

Då det krävs ett stort antal liter vatten för att odla ett kilo potatis eller ett kilo ris så har det i utvecklingsländerna gjort att floderna de fått vattnet ifrån minskat för varje år.
År 2025 kommer vattenbrist drabba två miljarder människor. Redan idag lever var sjätte människa i områden där det saknas tillgång till vatten, el och rengöring. Dessa områden är oftast dessutom farliga att bo på. 5000 dör varje dag då vattnet är såpas smutsigt som det är.

Dokumentären nämner även hur fisket ser ut. Förbrukningen har ökat, men mängden fisk minskat. Att 90% av all transport av varor går via havet och detta kräver stora och kraftiga båtar som blir större och större då efterfrågan blir större. Medeltemperaturen har de senaste 15 åren varit högre än vad man tidigare uppmätt.

Det kommer en hel del väldigt dystra sanningar och siffror genom hela dokumentären. Några av de största är att 20% av jordens befolkningen nyttjar 80% av tillgångarna. Att det går tolv gånger mer pengar till militära insatser än vad man ger för att hjälpa utvecklingsländer.

De sista fem minuterna kommer det ljusare fakta. Länder som enats om att skydda vissa vattenområden, vindkraftverk och andra förnybara källor som man satsar på istället för t.ex kol eller olja. Skogar och natur som skyddas från förstörelse. Så människan är inte bara dum och förbrukar för mycket utan har insett att om de inte gör något nu så kan framtiden se väldigt mörk ut.

Påskön kanske du känner till på grund av de stora huvudena som finns på en prydlig rad vid havet. Vad alla kanske inte vet är att människorna som bodde där skövlade skogen som fanns och förbrukade mer av sin land än vad de behövde. Detta ledde till slut att invånarna gjorde revolt då svält och social oro uppstod bland dem.
Vad händer egentligen när vi har kommit så långt? Vi får hoppas att människor världen över inser att de har det för bra och att det är dags att sänka hastigheten på förbrukningen av tillgångarna.

Dokumentären visar dock inte mig något särskilt nytt mer än att siffrorna verkar bli högre för varje gång jag ser en ny liknande dokumentär. Det blir för mycket fokus på det negativa, även om det stämmer. I och med att det finns motargument mot flera av punkterna som filmen tar upp känns det dumt att man inte mött dessa motargument på något sätt.
Att på fem minuter berätta om hur man som en värld tillsammans ska göra för att rädda sin planet känns lite för lite samtidigt som jag känner att det borde ha varit mer om hur man som enskild ska göra.


   
SvaraCitera

Knarko:

denna dokumentären

jag skulle skriva "denna dokumentär" eller "den här dokumentären"

Knarko:

med med hjälp

stryk ett med.

Knarko:

Föreslår: Dokumentären

Hihi, du har glömt stryka "föreslår"

Knarko:

mycket utan de har insett att

Lite lustigt med "de" när det är människan du syftar på, som om du inte vore en sådan varelse (men vad vet jag, kanske är du inte det). Tror du kan stryka det rätt av, utan att ersätta det med nåt annat pronomen.

Bra jobbat! Dina åsikter kommer fram tydligt, särskilt i slutet, och det är det viktigaste tycker jag [y]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Amy Karlsson:

[y]

Ändrat [cute]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Först och främst tycker jag att texten är alldeles för hacking. Du försöker spränga in extremt mycket fakta vilket gör att texten spretar åt en massa olika håll och det är svårt att bilda sig en helhetsuppfattning. Fokusera istället på några utvalda teman.

Personligen tycker jag det där med Påskön är jätteintressant och kan få en lite centralare roll. Varför inte inleda med det (och sen återknuta till igen i slutet)? Då kan du fokusera på styckena som handlar om den snabba utvecklingen och den skeva tillgångsfördelningen, (och strunta i det där med fisket exempelvis).

Vad sägs? [smile]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

André Vifot Haas:

Först och främst tycker jag att texten är alldeles för hacking

Jo håller med, men kändes för mig viktigt att ta med så mycket som möjligt men blir ju bara pannkaka av alltihopa 😛

André Vifot Haas:

Personligen tycker jag det där med Påskön är jätteintressant och kan få en lite centralare roll.

Fick en idé nu när du skriver detta så ska skriva om det [y]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Knarko:

men kändes för mig viktigt att ta med så mycket som möjligt men blir ju bara pannkaka av alltihopa 😛

Det blir lätt så när man försöker få in för mycket info.

Knarko:

Fick en idé nu när du skriver detta så ska skriva om det

Gött! Blir nog bra det här. [y]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

André Vifot Haas:

hej

Påhitt här i första stycket men jag tycker det var lite fint skrivet, men ni får bestämma [party]

------------------------------------------------

På Påskön hade Rapa nui-folket avverkat bit efter bit av sitt land. Skogar, betesmarker och jordbruksland var borta och de hade nu hamnat där de förmodligen aldrig trodde att de skulle hamna. De var ett folk som höll på att dö av svält. Ett folk som revolterade och gjorde vad som krävdes för att överleva. En dag var de borta.

När våra tillgångar tar slut så har vi inte så mycket kvar att leva av. Vi är framme i 2000-talet och exploaterar mer naturtillgångar, så som mark, skog, mineraler, fisk, än vi någonsin har gjort tidigare.På 50 år har vi gjort mer skada än vad alla tidigare generationer tillsammans har gjort. Ska detta sluta som för folket på Påskön? Att det blir revolter och folk slår ihjäl varandra för att överleva och inte svälta ihjäl? Jag hoppas att det inte kommer att gå så långt.

Dokumentären Home visar oss att vi har en planet full av vacker natur och många tillgångar. Problemet är att dessa förr eller senare kommer att ta slut om vi inte förvaltar dem på rätt sätt. Jordbruk sysselsätter idag hälften av jordens befolkning. Bara en av fyra lantbrukare har maskiner till hjälp och kan utföra sitt jordbruk på ett effektivt sätt. Många kämpar för att fortsätta med jordbruket. Utan det blir det ingen mat på bordet för familjen. Maten vi i västvärlden får kommer i överflöd. Vi får mer än vad vi behöver medan det i andra delar av världen finns en miljard människor som svälter ihjäl. Skulle vi inte kunna ransonera maten bättre?

Global uppvärmning och växthuseffekten. Plingar det någon klocka i era öron när jag skriver dessa ord? Då det släpps ut en hel del koldioxid av en hel del olika anledningar så har det lett till att medeltemperaturen i världen har höjts. Vattentemperaturerna har stigit vilket resulterat i att isarna på Nord- och Sydpolen smälter. Ju mer de smälter desto mer höjs vattennivån, vilket inte är bra för lågliggande öar och länder som snabbt skulle kunna dränkas.
Inte nog med att vattnet stiger, bristen på rent vatten i utvecklingsländerna är stor. År 2025 kommer två miljarder människor vara drabbade av vattenbrist.

Men vad gör det när vi i västvärlden tjänar mer och mer pengar? När vi som redan har det bra ställt får det ännu bättre? Tydligen bryr vi oss inte, eftersom gapet mellan rika och fattiga nu är större än det varit tidigare. Vi suktar efter mer och mer, vilket leder till att vi får det. Fabriker startas, miljön och människorna förstörs, men vi får det vi vill ha tag på lyckligt ovetandes om att människa och natur far illa.

Home lär oss att det är viktigt att dela med sig. Att inte vara självisk och bara tänka på sitt eget bästa under sitt korta liv, utan tänka långsiktigt på våra barn, barnbarn och deras barn. Vi lever i en vacker värld som vi förstör. En värld som vi snart bara kan njuta av på bild och film om vi inte sluter samman och agerar.

Trots att Home i större delen av filmen tar upp allt det dåliga vi gör så kommer det faktiskt fem minuter mot slutet som berättar att vi människor inte är helt dumma. Vi satsar på att skydda natur. På att satsa mer på förnyelsebara källor istället för kol och olja. Vi som individer har kraften att förändra. Du är den som är herre i ditt liv och du är en del av en värld som behöver din och alla andras hjälp för att kunna läka.

Dokumentären visar mig inte något nytt mer än att siffrorna verkar bli högre och högre för varje gång jag ser en ny liknande dokumentär. ]i]Home fokuserar för mycket på det negativa, även om det är sant och viktigt. Inga motargument tas upp, vilket man borde ha satsat mer på.

Den viktigaste detaljen kvarstår dock. Vill vi hamna där Påsköns invånare hamnade eller vill vi vara en del av den/dem generation(er) som förvaltar vår planet på rätt sätt? Som delar med oss och tänker mer på vad vi köper. Eller vill vi fortsätta i samma takt som vi gjort hittills och till slut stå där vid kanten helt ensamma?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Knarko:

Påhitt här i första stycket men jag tycker det var lite fint skrivet, men ni får bestämma

Hah. Snyggt, men du får nog hålla dig till fakta - i alla fall när det handlar om ett så här viktigt ämne. Däremot tycker jag själva upplägget på texten är riktigt bra. En del konstiga meningsbyggnader och syftningsfel, men det ska vi nog kunna reda ut! [smile]

Knarko:

tillgångar, mark, skog, fisk m.m

mark, skog, fisk är ju en del av tillgångarna...

Knarko:

varandra för att överleva för att inte svälta ihjäl?

för att överleva och inte svälta ihjäl?

Knarko:

full med vacker natur och många

full av

Knarko:

Jordbruk sysselsätter hälften av jordens befolkning.

sysselsätter idag

Knarko:

Kunde man inte ha ransonerat maten bättre?

Hmm. Skriv typ: "Skulle vi inte kunna ransonera maten bättre?"

Knarko:

isarna i Nord- och Sydpolen smälter.

på Nord- och Sydpolen

Knarko:

bra för öar och länder som snabbt

lågliggande öar

Knarko:

Men vad gör detta när människor i västvärlden tjänar mer och mer pengar på det? När gapet mellan rika och fattiga är större än det har varit tidigare när vi som har det bra ställt kan få det vi vill ha?

Det här låter lite konstigt. Skulle förslå något i still med:

Men vad gör det när vi i västvärlden tjänar mer och mer pengar? När vi som redan har det bra ställt får det ännu bättre? Tydligen bryr vi oss inte, eftersom gapet mellan rika och fattiga nu är större än det varit tidigare.

Knarko:

men vi får det vi vill ha tag på lyckligt ovetandes.

lägg till VAD det är vi är lyckligt ovetandes om.

Knarko:

sitt egna bästa under sitt korta liv,

eget bästa

Knarko:

En värld som vi snart bara kan se på bild och film om vi inte gör något snart

Föreslår:

En värld som vi snart bara kan njuta av på bild och film om vi inte sluter samman och agerar.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

André Vifot Haas:

mark, skog, fisk är ju en del av tillgångarna...

tänkte på mineraler på tillgångar där främst men även något annat jag inte minns namnet på nu o.O
Gör om det till tillgångar helt enkelt 😛


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Knarko:

Gör om det till tillgångar helt enkelt 😛

Eller skriv: "naturtillgångar så som mark, skog, mineraler fisk och så vidare.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

André Vifot Haas:

.

Ändrat.
Det som står i första stycket stämmer med filmen bara det att jag la till den ensamma personen i slutet men ändrade det lite.


   
SvaraCitera