Aviseringar
Rensa alla

Film: Recension: Män som hatar kvinnor


Ämnesstartare

Svensk film har i mina ögon aldrig varit något man ropat högt över. Men efter två långa timmar i biomörkret har jag fått nytt hopp för svensk filmindustri. Den första filmatiseringen av den döde Stieg Larssons Millennie-serie är nu ute på vita duken, och det här, det är faktiskt spänning med stort S.

Journalisten Mikael Blomkvist har, när vi för första gången möter honom, nyligen dömts i domstol då han på sannolika skäl gjort sig skyldig till förtal. Mikael, som är chefredaktör på tidningen Millennium, väljer att i samband med åtalet och domen dra sig tillbaka för att inte dra tidningen med sig i fallet.

I samband med att Blomkvist gör ett uppehåll från tidningen kontaktas han av industrimagnaten Henrik Vanger som vill att Blomkvist ska skriva familjens släktkrönika. Vanger-släkten är en känd och etablerad släkt med högresta finanser – men bortom den förmögna ytan gömmer sig hemligheter som Blomkvist snabbt blir insatt i. Henrik Vanger har en önskan om att Blomkvist i samband med krönikan också ska göra en djupare studie angående ett märkligt försvinnande.

Sommaren 1966 försvinner Henrik Vangers brorsdotter Harriet. Henrik som är mycket förtjust i flickan berörs särskilt av kidnappningen, då han inte själv har några egna barn. Henrik får efter Harriets försvinnande varje år på sin födelsedag en exotisk blomma. Ganska snabbt höjer han misstankarna om att det är Harriets mördare som försöker spela honom ett spratt. Henrik är ute efter sanningen och behöver Mikaels hjälp.

Tillsammans med Lisbeth Salander, den omyndigförklarade datahackern med en mörk och tragisk historia, kastar sig Blomkvist in i denna tillspetsade värld av överklassens lögner och svek för att lösa gåtan kring den bortrövade Harriet. Ihop utgör de ett enastående team, och deras intensiva jakt på sanningen gör att de lyckas överlista en hel del sluga typer på vägen.

Stieg Larssons Millennie-serie har hyllats och proffsen inom kriminaldeckare har talat om böckerna som de i särklass mest spektakulära just nu och Per Planhammar, från Göteborgsposten, pratar om ”… det mest gastkramande och välskrivna man kan läsa för tillfället; en roman av hög internationell kvalitet i genren.”

Då jag inte är någon bokmal gjorde jag ändå ett försök att ta mig igenom boken – men gav upp efter knappt halva resan. Min vision var att hinna läsa boken före jag såg filmen, på grund av att filmatiseringen ofta bara skrapar på ytan av det som formuleras i en bok. Väldiga detaljbeskrivningar är inget man borde räkna med när det blir film av en bok, men trots att jag inte orkade ta mig igenom boken var filmen inte ett misstag. Denna verkade istället som en morot då jag nu har fått ny energi till att läsa om Mikael Blomkvist.

Kriminologi och mord har alltid intresserat mig, och att sitta med filten upp över ögonen och känna adrenalinet pumpa är vad jag föredrar. Liksom böckerna hyllats anser jag att filmatiseringen är bland det bästa som gjorts i svensk filmindustri. Det kan tyckas att Wallander och Beck hittills löst de mest formidabla morden, men som inbiten Wallanderfanatiker har jag fått nytt hopp.

Entusiastiskt väntar jag på nästa film och hoppas att även denna blir lika detaljrik, uppslukande och hiskelig som den första. Filmatiseringen av Män som hatar kvinnor är definitivt en film för internationell marknad, och liksom Stieg Larsson makalösa skicklighet har regissören Niels Arden Oplev gjort ett fantastiskt arbete. Valet av skådespelare anser jag också vara bland det bästa, och Mikael Nyqvist i rollen som Mikael Blomkvist är definitiv inget misstag.

Spänt väntar jag på den andra filmen i serien, Flickan som lekte med elden, som beräknas att visas på vita duken i höst. Jag är helt säker på att jag inte är ensam om att sitta på nålar – för detta, detta är riktigt bra!


   
Citera
Ämnesetiketter

Maria Ohlin:

Millennieserie

x2
Millennium-serie

Maria Ohlin:

Journalisten Mikael Blomkvist, när vi för första gången möter honom, har nyligen dömts i domstol

Journalisten Mikael Blomkvist har, när vi för första gången möter honom, nyligen dömts i domstol

Maria Ohlin:

Han som chefredaktör på tidningen Millennium, efter åtalet och domen väljer att dra sig tillbaka för att inte dra tidningen med sig i fallet.

Den här meningen låter lite väl skum - läs igenom så märker du nog vad jag menar.

Maria Ohlin:

Vangarsläkten

Vanger-släkten

Maria Ohlin:

Henrik Vangar har en önskan

Henrik Vagner

Maria Ohlin:

och behöver Mikael Blomkvists hjälp.

Det räcker med antingen Mikaels eller Blomkvists hjälp.

Maria Ohlin:

Ihop utgör det ett enastående team

utgör de

Maria Ohlin:

krim- deckare

kriminaldeckare

Maria Ohlin:

Wallander, och Beck hittills löst de mest formidabla morden, men som inbiten Wallanderfanatiker har jag fått nytt hopp.

Wallander och Beck hittills löst de mest formidabla morden, men som inbiten Wallanderfanatiker har jag fått nytt hopp.

Maria Ohlin:

väntar jag mig nästa film

x2
väntar jag på nästa film

Maria Ohlin:

hisskelig som den första blev.

hiskelig och du kan även ta bort ordet blev - det är överflödigt.

Maria Ohlin:

Män som hatar kvinnor -filmatiseringen

Filmatiseringen av Män som hatar kvinnor

Maria Ohlin:

flickan som lekte med elden

Versal begynnelsebokstav - Flickan som lekte med elden


   
SvaraCitera

Maria Ohlin:

nytt hopp om svensk filmindustri

hopp för

Maria Ohlin:

Denne verkade

Denna

Maria Ohlin:

skicklighet, har regissören Niels Arden Oplev

bort med kommat

Maria Ohlin:

beräknas av vara på vita duken

att vara på

Finfin recension Maria! Bra flyt och struktur! [smile]


   
SvaraCitera

Maria Ohlin:

Mikael som är chefredaktör på tidningen Millennium, väljer att i samband med åtalet och domen, dra sig tillbaka för att inte dra tidningen med sig i fallet.

Mikael, som är chefredaktör på tidningen Millennium, väljer att i samband med åtalet och domen dra sig tillbaka för att inte dra tidningen med sig i fallet.

Maria Ohlin:

Vanger-släkten är en känd, och etablerad släkt med högresta finanser – men bortom den förmögna ytan gömmer sig hemligheter som Blomkvist snabbt blir insatt i.

Vanger-släkten är en känd och etablerad släkt med högresta finanser – men bortom den förmögna ytan gömmer sig hemligheter som Blomkvist snabbt blir insatt i.

Maria Ohlin:

Ganska så snabbt höjer han misstankarna om

Ta bort "så".

Maria Ohlin:

har hyllats, och proffsen inom kriminaldeckare har talat om böckerna som de i särklass mest spektakulära just nu och Per Planhammar, från Göteborgsposten pratar om ”… det mest gastkramande och välskrivna man kan läsa för tillfället; en roman av hög internationell kvalitet i genren.”

Stieg Larssons Millennie-serie har hyllats och proffsen inom kriminaldeckare har talat om böckerna som de i särklass mest spektakulära just nu. Per Planhammar, från Göteborgsposten, pratar om ”… det mest gastkramande och välskrivna man kan läsa för tillfället; en roman av hög internationell kvalitet i genren.”

Maria Ohlin:

Min vision var att hinna läsa boken före jag såg filmen, eftersom att filmatiseringen ofta bara skrapar på ytan av det som formuleras i en bok.

Min vision var att hinna läsa boken innan jag såg filmen, på grund av att filmatiseringen ofta bara skrapar på ytan av det som formuleras i en bok.

Maria Ohlin:

Spänt väntar jag på nästa film. Den andra i serien; Flickan som lekte med elden, som beräknas att vara på vita duken i höst.

Spänt väntar jag på den andra filmen i serien, Flickan som lekte med elden, som beräknas att visas på vita duken i höst.

Du kan jobba lite med dina kommateringar, men annars var det som André säger väldigt bra och den hade ett fint flyt.


   
SvaraCitera

Vi kör den här på fredag dårå. Har du lärt dig att lägga upp i adminsystemet än?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Nej, det har jag inte.


   
SvaraCitera

Maria Ohlin:

Nej, det har jag inte.

Du går in på Texter i menyn och klickar på "Ny artikel". Där är det bara att fylla i allt som står där och skicka in. Om du är osäker på något klickar du bara på de där små frågetecknen så kommer det upp en förklaring. Jag kollar igenom allt innan jag publicerar och ser att allt ser fint ut.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Erik Nahlén:

Du går in på Texter i menyn och klickar på "Ny artikel". Där är det bara att fylla i allt som står där och skicka in. Om du är osäker på något klickar du bara på de där små frågetecknen så kommer det upp en förklaring. Jag kollar igenom allt innan jag publicerar och ser att allt ser fint ut.

Okeej! Jag tittar på det direkt då.


   
SvaraCitera

Uppe


   
SvaraCitera

Tråden låst


   
SvaraCitera