Manliga könsroller, pedikyr och relationer är bara några av ämnena som tas upp i Måns Härngrens nya film Allt flyter.
När den arbetslöse och nyskilda Fredrik tillsammans med sitt grabbiga innebandylag förlorar rätten till sin lokal tvingas de gå på jakt efter ny idrottshall. Sökandet går inget vidare och efter en mycket blöt svensexa i badhuset bestämmer de sig för att ge upp innebandyn och istället satsa på konstsim. Med hjälp av Fredriks dotter, som nu bor hos honom någon månad medan mamman fixar med grejer i sitt nya hem i London, blir de sakta men säkert bättre. Och helt plötsligt är de ute på en resa som först för dem till Prideparaden och sedan direkt ned till VM, som Sveriges enda manliga konstsimsgrupp.
Det är med Jonas Inde och Amanda Davin i huvudrollerna som tittaren får följa med i något som liknar en svensk version av Allt eller inget. Men medan Allt eller inget blev en dundersuccé plaskar Allt flyter fortfarande runt i barnbassängen. Det är inte första gången det görs en film med manliga och kvinnliga normer i centrum och Allt flyter följer samma mall som alla andra filmer som finns i ämnet, man börjar på bottnen för att i slutet vinna över alla odds och får sin bekräftelse.
Till en början verkar dialogerna väldigt krystade men det blir bättre genom filmen och ibland är utropen så klockrena att jag bara sitter och skrattar för mig själv. Det är många ämnen i filmen som bara skrapas på ytan. Varför Fredriks och hans dotters relation är så dålig genom hela filmen tills det bara säger poff och så är de bästisar. Eller hur Fredriks alla innebandykompisar accepterar ett byte av sport utan att ifrågasätta någonting. Vid ett tillfälle dyker en polisstyrka upp på mindre än en minut med hundar och allt, hur verkligt är det?
Filmen är otroligt förutsägbar men det är inget man ska hänga upp sig på, vilken film i denna genre är inte det? Från att börja väldigt segt och med stela dialoger utvecklas filmen under sina 98 minuter. Att alla männen får bättre samhörighet och når framgång i bassängen gör de lyckliga, den känslan förs över till tittaren och det skapas en skön stämning i tv-soffan. Skådespelarna gör ett bra jobb och driver med sig själva men lyckas samtidigt hålla kvar allvaret i filmen. Skulle man göra en närmare analys av filmens innehåll skulle man hitta ett annat djup. Filmen berättar inte bara de komiska situationer som uppstår för män i kvinnors värld utan också historien om ett gäng medelålders män som känner att livet står lite still och försöker få ny livsglädje. Om regissören Måns Härngren bytit ut några scener och tagit bort några skämt hade filmen direkt fått ett mycket mörkare innehåll. Nu är det inte så och man får acceptera filmen för vad den är, inget mästerverk men ändå underhållande nog att titta på en seg söndagskväll.
Betyg 3
Sara Lundin:
Med hjälp av Fredriks dotter som nu bor hos honom någon månad medans mamman
dotter, som nu
medan
Sara Lundin:
först för de till
för dem
Mycket välskriven och flytande () recension Sara! Inget magplask () för din del. Du har inte tagit dig vatten över huvudet (). Inga kallsupar () här inte. Ha det fint och simma lugnt ()!
Sara Lundin:
Allt flyter
Sara Lundin:
”Allt flyter”
Hur gör vi här? Ska man använda citattecken eller bara stor bokstav?
André Vifot Haas:
simma lugnt ()!
HA HA, kände på mig att det var upplagt för lite ordvitsar..
Sara Lundin:
Hur gör vi här? Ska man använda citattecken eller bara stor bokstav?
Jag föreslår att du skippar citationstecken och kursiverar titlar istället. Fast jag vet inte om vi bestämt hur vi ska skriva, har vi inte det så borde vi göra det.
Erik Nahlén:
Det är jag som bestämmer här!
André Vifot Haas:
Jag föreslår att du skippar citationstecken och kursiverar titlar istället. Fast jag vet inte om vi bestämt hur vi ska skriva, har vi inte det så borde vi göra det.
Japp, så gör vi. Det blir rörigt med en massa citationstecken överallt annars. Sitter och lär upp en säljare nu så jag korrar detta senare.
Erik Nahlén:
jag korrar detta senare.
Hur gör vi med denna, ska jag låta den simma fritt? (Lägga upp den alltså.)
Usch och fy och blä det var ett dåligt skämt. Förlåt mig.
Sara Lundin:
Usch och fy och blä det var ett dåligt skämt. Förlåt mig.
Sara Lundin:
Filmen är otroligt förutsägbar men det är inget man ska hänga upp sig på. Den 98 minuter långa filmen växer hela tiden och skapas skön stämning i tv-soffan. Skådespelarna gör ett bra jobb och driver med sig själva på en lagom nivå. Det är inte bara fjantkomedi utan det finns ett litet djup också.
Nu är jag väldigt petig och det är väl egentligen inget fel i egentlig mening, men det kan vara bra att tänka på: Det är sådana här rader av meningar man ska försöka undvika i en filmrecension. För det första har du flera meningar i rad utan bisatser (kommateringar osv.), vilket gör det lite hackigt att läsa. För det andra har du fyra meningar fulla med påståenden utan något egentligt exempel. Varför gör skådespelarna ett bra jobb? Varför skapas en bra stämning i tv-soffan? Varför är den förutsägbar? Varför finns det djup? Svara på 1-2 av de här frågorna och meningarna blir plötsligt mycket mer intressanta och levande.
Erik Nahlén:
på 1-2 av de här frågorna och
Jättebra tips!
Jag har ändrat om lite bland raderna och tror det blev bättre. Lyckades få inte ordet "djupdykning"..
Sara Lundin:
Usch och fy och blä det var ett dåligt skämt. Förlåt mig.
Jag ger mig själv gult kort för det skämtet.
Sara Lundin:
Att alla männen får bättre samhörighet och börjar lyckas i bassängen gör de lyckliga, den känslan förs över till tittaren och det skapas en skön stämning i tv-soffan. Skådespelarna gör ett bra jobb och driver med sig själva men lyckas samtidigt hålla kvar allvaret i filmen.
Det är mycket "lyckas" och "lyckliga" i de här två meningarna.
Sara Lundin:
Skulle man göra en djupdykning i filmens innehåll skulle man hitta ett annat djup.
Och här var det också repetitivt - djupdykning och djup.
Nu var de sista styckena mycket bättre
Erik Nahlén:
det också repetitivt - djupdykning och djup.
Done and done!
Uppe
Tråden låst