Aviseringar
Rensa alla

finns transsexualism i ett genusfritt samhälle


Ämnesstartare

qazedctgb:

tror att många transexuella idag inte bara är missnöjda med sitt juridiska kön utan även hur dom ser ut villket inte skulle ändras även om det inte fanns något genus

Men på dig låter det ju verkligen som att utseendet är det som gör att en man vill bli kvinna och tvärt om. Är inte det egentligen väldigt ytligt? Som jag har uppfattat det är det mer känslan av att man inte tänker som sitt kön och har samma mentalitet som dem som gör att man vill byta kön.


   
SvaraCitera
Amand

Ja, det kommer finnas även i ett genusfritt samhälle, inte för att det någonsin kommer att finnas... Om man nu tänker på sig själv som en man, då kanske man inte "bara" vill ha de manliga formerna, utan även penis och allt det där. Tror visst det att det kan kännas störande för någon som uppfattar sig själv som en man att ha fullt fungerande kvinnliga delar, och detsamma tvärt om. Tror ju att lusten att byta kön har att göra med mer än bara samhällets normer för hur du ska vara, men inte bara hur din kropp fungerar. Det är nog också enklare för en att hitta en partner (missförstå inte nu) om personen i fråga uppfattar sig som heterosexuell man. Den största chansen personen har att gå på då är antigen en öppensinnad heterosexuell kvinna som inte störs av kroppen, öppnesinnad lesbisk kvinna som inte störs av identifikationen, eller en bisexuell kvinna som struntar i båda. Oavsett vilket så kan det ju bli något av en knepig situation när personen väl hittat sin partner med hur andra ser på dem som ett par. Så jo, även i ett genusfritt samhälle skulle där finnas folk som vill byta kön rent kroppsligt.


   
SvaraCitera

Tennsoldaten:

Men på dig låter det ju verkligen som att utseendet är det som gör att en man vill bli kvinna och tvärt om. Är inte det egentligen väldigt ytligt? Som jag har uppfattat det är det mer känslan av att man inte tänker som sitt kön och har samma mentalitet som dem som gör att man vill byta kön.

fast jag tycker det är naivt att tro att det inte har något med yta att göra


   
SvaraCitera

Tror som ögon i en plåthink att det är betydligt djupare än att man inte kan identifiera sig med det egna könet.

Tänker ofta att jag har svårt för att förstå mig på kvinnofolk och känner mig väldigt "manlig" ibland när jag umgås med sådana, men trots detta har jag inte utvecklat någon form av kroppshat eller känt att jag velat vara man.

jag tror snarare att man i ett "könlöst" samhälle som transperson kanske har svårare att identifiera varför man mår dåligt/vad som är fel om det inte finns en så tydlig uppdelning, men att man fortfarande mår lika dåligt.

sen är det ju i och för sig fasligt intressant att just bara är människor (mig veterligen) som kan födas i "fel" kön.


   
SvaraCitera

Nachac:

Finns inte konceptet "man" eller "kvinna" finns det inget att känna sig obekväm i.

Finns inte de socialt konstruerade koncepten av "man" och "kvinna" behöver man inte må dåligt om man är "butch" eller "pojkig" som tjej alternativt "fjollig" eller "kvinnlig" som kille. Då behöver man inte må dåligt över sitt klädes-, kroppspråks- och beteendemässiga könsuttryck utåt.

Däremot kan man fortfarande ha onda känslor över sin fysiska kropp, som inte alls behöver vara relaterade till hur man "får" bete sig i dagens könsmallar, utan bara att man känner sig fruktansvärt malplacerad och obekväm i sin fysiska kropp och med reproduktiva funktioner man känner att man inte borde ha fötts med.

Ciskvinnor och cismän har fortfarande olikartade kroppar; hormonbalansen i kroppen påverkar bl. a. fettprocent och fettfördelning, hudtextur, skelettutformning; en ciskvinnokropp och en cismanskropp ser ut på olika sätt, och känns på olika sätt; ter sig på olika sätt att vara i. Att vara trans behöver inte bara handla om hur man ser ut eller uppfattas av omgivningen. Det rör hur ens kropp känns att vara i. Inte bara huruvida man faller inom ens egna ramar för vad man tycker är estetiskt tilltalande.

Ciskvinnor och cismän har olika reproduktionsorgan och reproduktiva funktioner. Att uppleva det fullkomligt bisarrt att ha en livmoder, och att det inte borde varit avsett att bli så behöver inte vara relevant till genus.

Nachac:

Man känner sig mer hemma i hur det andra könet uppfattas, beter sig och bemötts och upplever eller anser då att för att få den känslan behöver man byta hela paketet, vilket det i dagens samhälle kan ligga något i.

Denna tes gör det mycket underligt, om inte oförklarligt, att det finns "butchiga" transkvinnor och "fjolliga" transmän. Att det finns transkvinnor med traditionellt manliga intressen, och transmän med traditionellt kvinnliga. Att det finns transpersoner som inte är hetero. Och de finns. [crazy]

Däremot är det klart att transpersoner som vill genomgå könskorrigeringar av praktiska skäl antar en mer extrem könsroll eftersom det i många länder finns ett explicit krav på att man under en viss tidslängd ska ha levt som det könet man transitionerar till under enligt olika uttrycksrelaterade könsnormer (typ kläder) för att man ska få behandling.

Transpersoner anses heller knappast som legitima kvinnor/män av alla, eller ens av folk i gemen (gissning). Ett exempel på hur transpersoner kan bemötas i samhället är denna artikel. Det går tydligen inte att våldta transkvinnor, enligt denna domare. Transkvinnor är "egentligen män", enligt denna domare.

Många människor köper inte/uppfattar inte transpersoner som "riktiga kvinnor" eller "riktiga män" när de får reda på att personen är trans. Att transitionera uppfyller därmed inte det du skriver om. Och transpersoner fattar detta, de vet detta. Transpersoner behöver inte vara dumma i huvudet. Tycker att din tes dumförklarar transpersoner.

Och transkvinnor och transmän blir ju fruktansvärt stigmatiserade, i synnerhet de som inte fullständigt passerar som en cis[kvinna/man] i slumpmässiga-snubben-på gatans-i-gemens ögon (t. ex. om de genomgår transition med hormonterapi eller är pre-hormonterapi eller vadsom). De löper statistiskt en mycket, mycket större risk att bli misshandlade, våldtagna, mördade. De ses ned på som ickemänniskor av många. Deras könsidentiteter och könstillhörigheter invalideras hela tiden av massor av människor.

Innan man börjar genomgå hormonterapi och öppet leva som transsexuell gör man rimligen en (undermedveten eller medveten) konsekvensanalys om man tycker att det är värt att utsättas för allt detta oerhörda stigma för att känna sig mindre obekväm, eller om man ska fortsätta låtsas att ens identitet stämmer med ens kropp och könet man fått tillskrivet sig.

Om transpersoner är förmögna till denna konvekvensanalys (inte är dumma i huvudet) borde de välja att inte transitionera, eftersom det är mindre stigmatiserat att bara vara en snubbe som är avvikande från mansnormen, eller att för den delen bara vara transvestit, än att vara transsexuell.

Dock finns det trots detta transsexuella! Om din tes stämmer torde alla transexuella alltså vara (1) oförmögna till konsekvensanalys (dumma) eller (2) helt enkelt gärna bli stigmatiserade och diskriminerade. Det sistnämnda alternativet av de två emotsäger också din tes eftersom din tes utgår från att de vill undvika stigma för avvikelse från könsnormerna (typ). Din tes implicerar därmed att transpersoner alla är oförmögna till konsekvensanalys ("transpersoner är dumma i huvudet").

Beträffande huruvida transpersoner i gemen skulle vara dumma/korkade/ointelligenta kan jag inte hänvisa till studier eller något sådant blajs. Kan blott anekdotiskt bevisföra med att jag personligen stött på ett gott antal intelligenta och resonabla transpersoner. [crazy]

Nachac:

Ställer mig skeptisk till att man skulle kunna känna "nee, jag borde nog snarare ha det andra könsorganet."

Ha i åtanke att en cisperson (du, till exempel, om du är cisperson) kan ha svårt att "förstå" hur en transperson kan tänkas känna sig eftersom cispersoner aldrig varit trans och haft detta problem.

Du kan få mer insikt i hur transpersoner känner genom att t. ex. läsa personliga bloggar av transpersoner och därmed sätta dig in i hur transpersoner kan känna mer. Jag gjorde detta. Jag menar inte detta som i att typ direkt invalidera det du säger med "du vet ingenting!11" nu, menar att det har varit berikande för mig att ta del av sådant och att du kan göra detsamma om du vill få mer insikt i hur transpersoner kan känna.

Amand:

öppnesinnad lesbisk kvinna som inte störs av identifikationen

Fast jag tror inte att så många transpersoner skulle vilja ha en partner som inte såg deras könsidentitet som illegitim.

Det skulle nog för många kännas respektlöst och otrevligt att veta att ens partner tyckte man man "egentligen var en tjej" när man själv ser på sig som en man, och fått kämpa hela livet för att få sin identitet godkänd av t. ex. vården, familj och vänner (att de t. ex. går med på att referera till en som "hen"), osv... Jag skulle inte uppleva det särskilt stöttande eller respektfullt mot mig om det var jag, i alla fall.

Amand:

hur andra ser på dem som ett par.

Ofta detta spelar så jävla stor roll...

Blivande_japan:

jag tror snarare att man i ett "könlöst" samhälle som transperson kanske har svårare att identifiera varför man mår dåligt/vad som är fel om det inte finns en så tydlig uppdelning, men att man fortfarande mår lika dåligt.

[y] Fast man skulle nog inte behöva må "lika dåligt" om det i detta genusfria samhälle även inte fanns ett lika stort stigma kring könsambivalenta kroppar (fysiska drag) och kroppslig könsobinaritet (beträffande fysiska drag) som i dagens samhälle.

Blivande_japan:

sen är det ju i och för sig fasligt intressant att just bara är människor (mig veterligen) som kan födas i "fel" kön.

Vet vi om det är så? Kanske sker sådant hos andra djur. Kanske inte. Vi har ju rätt svårt att få sådant förmedlat till oss av dem, hur fan ska vi veta.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

finns transsexualism i ett genusfritt samhälle?
svar: nej.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Själv tror jag varken att kön eller transsexualitet är "sociala konstruktioner". Förstår inte hur någon kan göra det. Transsexualitet är ett av de oändligt många bevisen på att kön existerar...

lost_in_space:

svar: nej.

Givande inlägg.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Ögon i en plåthink:

Ciskvinnor och cismän har olika reproduktionsorgan och reproduktiva funktioner. Att uppleva det fullkomligt bisarrt att ha en livmoder, och att det inte borde varit avsett att bli så

Detta kan man rimligen inte uppleva utan att känna till hur motsatsen skulle vara. Kvinnor och män som biologiska grupper skiljer sig vitt åt från början och fettfördelning, matspjälkning, muskelmassa och allt som hör dit varierar avsevärt. Att känna sig obekväm i den kropp man har blivit tilldelad är inte endast transpersoner förunnat och att ge dem någon sorts förtur med en närmast religiös förklaring ter sig inte riktigt vettigt.

Ögon i en plåthink:

Denna tes gör det mycket underligt, om inte oförklarligt, att det finns "butchiga" transkvinnor och "fjolliga" transmän. Att det finns transkvinnor med traditionellt manliga intressen, och transmän med traditionellt kvinnliga. Att det finns transpersoner som inte är hetero. Och de finns. [crazy]

Det gör det inte, bara för att man inte känner sig bekvämt i sitt genus innebär inte det att man behöver byta till den stereotypa bilden av det andra.

Ögon i en plåthink:

Att transitionera uppfyller därmed inte det du skriver om. Och transpersoner fattar detta, de vet detta. Transpersoner behöver inte vara dumma i huvudet. Tycker att din tes dumförklarar transpersoner.

Dels behöver man inte gå med en skylt att man är trans och dels gäller genus lika mycket en själv som det sociala.

Ögon i en plåthink:

De ses ned på som ickemänniskor av många. Deras könsidentiteter och könstillhörigheter invalideras hela tiden av massor av människor.

Ögon i en plåthink:

Om transpersoner är förmögna till denna konvekvensanalys (inte är dumma i huvudet) borde de välja att inte transitionera

Va? Alla som på något sätt avviker blir stigmatiserade och sanktionerade av omgivningen och då kanske det vore "smartare" att följa normen, men alla är inte beredda att kompromissa bort sin identitet. Att bara vara transvestit medför inte det andra könets hormoner, hormoner som man upplever formar en till den person man vill, eller upplever sig egentligen, vara.

Ögon i en plåthink:

Din tes implicerar därmed att transpersoner alla är oförmögna till konsekvensanalys ("transpersoner är dumma i huvudet").

Vad sägs om "nej"?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Föds du med penis så är du en man.
Föds du med en vagina är du en kvinna. Transsexualism är bara en rolig idé någon kom på först, sedan blev det något otroligt seriöst. Jag undrar hur transsexuella kan bygga upp hela sin identitet på ett skoj som är i samma klass som Bellmanhistorier.


   
SvaraCitera

Ögon i en plåthink:

Fast man skulle nog inte behöva må "lika dåligt" om det i detta genusfria samhälle även inte fanns ett lika stort stigma kring könsambivalenta kroppar (fysiska drag) och kroppslig könsobinaritet (beträffande fysiska drag) som i dagens samhälle.

Det är nog inte säkert, människor har en benägenhet att kunna fästa sig vid saker och förstora dem, även om samhället är genusfritt tror jag känslorna kan vara lika starka och jobbiga hos en transperson.

Ögon i en plåthink:

Vet vi om det är så? Kanske sker sådant hos andra djur. Kanske inte. Vi har ju rätt svårt att få sådant förmedlat till oss av dem, hur fan ska vi veta.

Förvisso, samtidigt känns det som något man behöver lite högre intelligens för att uppleva det, det är väl inte en drift som att äta eller sova.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Fabregas:

Givande inlägg.

[y] man ska vara kortfattad!


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

bra jobbat allihopa en vacker dag ska jag läsa det också det kommer nog bli intressant


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

jag menar inte att sätta punkt ni kan fortsätta, det är bra.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

finns det idioter i alla generationer - ja


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Fy helvete vilken politisk korrekt rubrik. Jag tänker inte ens ge mig in i diskussionen, det vore under min egen värdighet. Men fortsätt ni..


   
SvaraCitera