Aviseringar
Rensa alla

Första utkast på modmanualen – kom med feedback!


Ämnesstartare

Okej, här kommer ett första utkast på den där modmanualen som jag dragit ut på alldeles för länge nu. Den är inte klar (vissa delar, som exempelvis sajtens värdegrund, håller jag fortfarande på med) men tänker ändå att jag fått ner tillräckligt mycket för att ni ska kunna få kika och komma med feedback. 

Syftet med manualen är dels att den ska fungera som en introduktion för nya moderatorer och dels som ett underlag som vi kan luta oss mot för att känna oss säkrare i våra roller. Jag vet att det är mycket text, men tänker att det är bättre att vara grundlig än att missa en massa (har säkert missat en hel del som det är ändå).

Jag vill höra PRECIS vad ni tycker och tänker om allt från låsningsmeddelanden till taggtillägg – ni har garanterat massvis med vettiga åsikter och förslag på förbättringar. Vill att alla åtminstone skriver något de tycker är bra/dåligt/oklart/etc! 
Glad


Så modererar vi Ungdomar.se

Våra regler
Som moderator är det viktigt att känna till våra regler och medlemsvillkor. Du behöver inte kunna varenda stavelse utantill, men du ska åtminstone ha ett bra hum om dem. Läs därför igenom dem då och då för att hålla dig uppdaterad om vad som gäller. Reglerna gäller givetvis även dig som är moderator. 

Din roll som moderator
Som moderator är din främsta uppgift att se till att medlemmarna på sajten följer våra uppsatta regler samt agera när någon bryter mot dem. I din moderatorroll är du också en representant för Ungdomar.se och det är därför viktigt att du själv föregår med gott exempel och ser till att nya medlemmar känner sig välkomnade på sajten. Tänk alltså på att inte vara dryg mot nya medlemmar som ställer dumma frågor, vi har alla varit nya en gång i tiden. Du behöver inte vara någon ängel, självklart har du rätt att tramsa runt ibland precis som alla andra, men det kan vara bra att tänka till en eller ett par gånger innan du kastar dig in potentiellt känsliga diskussioner.

Även som moderator händer det att man brusar upp, blir emotionellt engagerad i en viss diskussion eller begår misstag. Och det är okej, som moderator är det inte meningen att man ska vara helt fläckfri. Men när du hamnar i en sådan situation är det bra att ta ett steg tillbaka och kanske låta någon annan moderera just den tråden så att du inte råkar radera inlägg som är av motsatt åsikt men som inte nödvändigtvis bryter mot reglerna. En av de viktigaste grejerna är att vi inom moderatorkåren kan vara öppna mot varandra, både när man tar bra såväl som mindre bra beslut.

Lösenord och säkerhet
Som moderator är det extra viktigt att du har ett säkert lösenord. Vi vill ju inte att Ganon eller någon annan ful filur ska få kontroll över ditt konto. Använd minst 12 tecken, små och stora bokstäver, siffror och specialtecken. Använd helst inte samma lösenord på UM som på någon annan sajt och var också noggrann med att inte skriva ut din mejladress på din profilsida (det har hänt att mods fått sitt UM-konto kapat via sin mejl).

Har du fått ditt konto hackat, eller misstänker att någon obehörig har tillgång till det, kontakta genast André.

Sekretess
Som moderator har du via adminsystemet tillgång till användarnas e-post samt ip-nummer. Dessa får du under inga omständigheter avslöja för utomstående (undantag är Polisen vid fall av självmordstrådar, se punkt X). Om du ändå gör detta kommer du att bli av med din moderatorstatus.

Så funkar modereringssystemet
Vårt modereringssystem är under uppbyggnad och det finns fortfarande en hel del funktioner som inte är på plats. I forumet hittar du en snabbguide till modereringssystemet så som det funkar idag.

Vid eventuella frågor, skriv i tråden. Vi vill att alla diskussioner sker öppet eftersom det kanske är så att det är fler som undrar över samma sak.

Att moderera forumet

De olika trådtyperna

Snacktrådar
Snacktrådar är helt vanliga forumtrådar. Inläggen visas i kronologisk ordning efter varandra. Inga konstigheter. Dessa trådar kan användas för såväl djupa politiska diskussioner som flamsiga forumlekar. Modereringen av dessa består huvudsakligen av att radera inlägg (offtopic, spam, personangrepp), samt låsa och radera trådar. Ibland kan det också vara bra att markera sin närvaro genom att skriva offentliga tillsägelser direkt i forumet, som exempelvis “Sluta spamma, annars kommer ditt konto att låsas”.

Polls
Polls modereras på precis samma sätt som snacktrådar.

Frågetrådar
Frågetrådar är till för direkta frågor, där det finns ett svar som är mer “rätt” än ett annat. I frågetrådar finns möjlighet att rösta upp/ner ett svar och det går även att kommentera ett svar med exempelvis kompletterande frågor. Dessa trådar är inte meningen att användas för längre diskussioner eller chattande – om du märker att någon gör detta så radera inlägget/kommentarerna. Även rena tramsinlägg, eller inlägg som enbart består av smileys och dylikt, kan raderas.

Om du anser att tråden inte passar som en frågetråd, exempelvis om den har mer av en diskussionskaraktär, kan du låsa den med följande motivering:

Den här tråden lämpar sig inte riktigt som en frågetråd. Skapa en vanlig snacktråd istället och fortsätt diskussionen där. Tråd låst!

Låsa trådar
Låsa en tråd kan du göra av flera olika anledningar. Exempelvis om en diskussion gått överstyr och vi inte vill riskera att det spårar ut ännu mer, om en liknande tråd redan finns i ämnet eller om du på annat sätt känner att tråden inte längre är aktuellt för diskussioner men det ändå finns ett mervärde i att den finns kvar på sajten och är sökbar.

När du låser en tråd är det viktigt att du är tydlig med varför du gör detta. Annars är det lätt hänt att vi får förvirrade medlemmar och en moderatorkår som uppfattas som ignorant. Skriv därför ett tydligt låsningsmeddelande innan du trycker på “lås tråd” – att bara posta en gäspande smiley eller liknande är INTE okej.

Radera trådar
Ibland händer det att det skapas trådar som på ett eller annat sätt inte hör hemma på Ungdomar.se. Det kan vara trådar där användaren söker sexuell kontakt eller rena spamtrådar. Dessa trådar ska förstås raderas.

I vissa fall, som när det rör sig om kontaktannonser med sexuellt innehåll eller trådar där det tipsas om droger, är det självklart att tråden ska raderas omedelbart. I andra lägen kan det vara lite knepigare att veta om man ska radera eller om det räcker med en låsning. Men ställ dig följande frågor:

1. Tillför tråden något till forumet? (Om svaret är nej: radera.)
2. Kan andra medlemmar ta illa upp eller rentav skada av den? (Om svaret är ja: radera.)

Skulle du välja att radera tråden och därefter ångrar dig är det inte farligare än att du enkelt kan återställa den igen genom att klicka på kugghjulet i första posten.

När en medlem får sin tråd raderad skickas det ut ett meddelande om att hens tråd har raderats, men det står inte vilken moderator som har raderat tråden.

Att moderera medlemmar

Tillsägelser
Ibland, när ett övertramp inte är särskilt grovt (exempelvis oskyldigt offtopic), kan det räcka med en vänlig tillsägelse direkt i forumet. Det är bra eftersom att även andra medlemmar då ser att det inte är okej att flamsa loss för mycket.

Du kan också skicka ett PM om tillsägelsen kanske är av en mer personlig karaktär. Om du har skickat en tillsägelse till en medlem, var vänlig skriv ner detta i  Samlingstråden för tillsägelser så att alla andra mods har koll.

Att låsa en användare
När en användare betett sig särskilt illa åt, ignorerat tillsägelser eller upprepade gånger brutit mot någon av våra regler är det aktuellt att låsa hens konto. Hur lång låsning som är lämpligt varierar såklart från fall till fall, men för att underlätta lite för dig har vi tagit fram ett par riktlinjer:

Låsning i 30 minuter:
– Medlemmar som spammar, chattar och/eller går offtopic i flera trådar. Lås då med meddelande i stil med: Nu har du spammat/chattat/etc. lite väl mycket. Ditt konto har låsts i 30 minuter så att du kan ta några djupa andetag och komma tillbaka lite lugnare.

Låsning 1 dag:
– Medlemmar som spammar och går offtopic i flera trådar, även efter en initial 30-minuterslåsning.
– Medlemmar som begår personangrepp riktade mot andra medlemmar.

Låsning 3 dagar:
– Medlemmar som begår grova personangrepp (exempelvis rasistiska uttalanden) samt direkta hot riktade mot andra medlemmar.
– Medlemmar som sedan tidigare har låsts för regelöverträdelser.

Låsning 1 vecka:
– Medlemmar som begår extra grova personangrepp samt direkta hot riktade mot andra medlemmar.
– Medlemmar som tipsar andra om diverse sätt att skada sig själv på (exempelvis genom att skära sig, svälta sig etc.)
– Medlemmar som sedan tidigare låsts för flera regelöverträdelser. Låsning i 1 vecka kan ses som en sista varning innan permbann – skriv då en slutrad i låsningsmeddelandet i stil med: Om du fortsätter att bryta mot reglerna kommer ditt konto att stängas av permanent.

Permanent låsning:
– Medlemmar som söker sexuellt kontakt med minderåriga
– Medlemmar som postar/sprider grovt pornografiskt, rasistiskt samt annat stötande material
– Medlemmar som upprepade gånger har låsts för regelöverträdelser och tidigare fått varningar om permbann.

Är du osäker på vilken låsningslängd som känns lämpligt, fråga i forumet. Kom ihåg att om du ångrar din låsning går det alltid att ändra den i efterhand.

Svar på de vanligaste modereringsfrågorna

Vad ska jag göra om en användare ber att få en tråd raderad?
Normalläget är att vi inte tar bort material på användares begäran, det som skrivs i forumet tillhör forumet. Men självklart finns det tillfällen då det kan vara läge att göra undantag. Exempelvis i fall där tråden är av extremt personlig karaktär och det kan skada trådskaparen på något sätt att den ligger kvar. Om en användare ber dig att få en tråd raderad, fråga alltid efter anledning till detta.

Är du osäker på om trådarna bör tas bort eller inte, skapa en moderatortråd och fråga. Är det många inlägg och/eller trådar som ska raderas kan du kontakta André eftersom att vi då måste gå via databasen.

Vad ska jag göra om jag upptäcker att en användare söker sexuell kontakt med minderåriga?
Upptäcker du, eller får du in en anmälning, om någon medlem som söker sexuell kontakt med minderåriga (eller annat liknande beteende), rapportera detta genast till André. Han har kontakt med Rikskriminalpolisens groomingutredare och vidarebefordrar våra eventuella misstankar till dem.

Är det okej att lägga till och ta bort taggar i trådar?
Japp. Genom att klicka på "redigera" i en tråd kan du ta bort felaktiga och olämpliga taggar. Du kan också lägga till taggar till en tråd, men tänk på att vara extra varsam då det rör känsliga ämnen.

Lägg exempelvis under inga omständigheter till taggen "Ätstörningar" i ett inlägg om vikt, eller “Borderline” i ett inlägg om humörsvängningar, så länge inte användaren tydligt skriver ut att hen lider av detta. Vi är inte läkare och ska inte sätta diagnoser på folk!

Att lägga till taggen "Skola" på ett inlägg om matteläxa är förstås helt okej.

Har fått PM från en medlem som känner sig orättvist modererad, vad ska jag göra?
Som moderator får du tyvärr vara beredd på att få PM från medlemmar som har fått sitt inlägg, sin tråd eller sitt konto låst eller raderat. Ibland uttrycker de sig städat, men oftast beter de sig som ohyfsade slynglar.

När du får ett sådant PM, oavsett om det är konstruktivt eller skitnödigt, besvara det alltid vänligt och sakligt. Förklara varför du modererade som du gjorde och att du följer våra riktlinjer som appliceras lika på alla medlemmar. Hänvisa till support@ungdomar.se om de har ytterligare frågor.

Får du fler upprörda mail: ta ingen fight, det resulterar bara i att du tappar energi. En del har gjort det till sin grej att argumentera och klaga och de kommer inte att tröttna bara för att du har starkare argument. Hänvisa i så fall åter till support@ungdomar.se och ignorera sedan personen.

Känner du dig osäker på vad exakt du ska svara på ett PM från en medlem, skapa en moderatortråd och fråga de andra om råd!

Vad ska jag göra när någon skapar en undersökningstråd?
Våra medlemmars säkerhet och integritet står alltid i främsta rummet. Därför måste undersökningar och enkäter som handlar om sex, psykisk hälsa, alkohol och droger och andra potentiellt känsliga ämnen först godkännas av André innan de läggs upp i forumet. Om något skapar en sådan tråd utan att den först blivit godkänd vill vi att trådens innehåll redigeras och att den låses med följande motivering:

Den här typen av undersökningar måste först godkännas av admin innan de läggs ut i forumet. Skicka ett mail till info@ungdomar.se där du tydligt uppger studiens syfte, var den kommer att publiceras samt kontaktinformation till eventuell arbetssgivare/handledare.

Tråd låst.

Vad ska jag göra när någon skapar en reklamtråd?
Redigera bort alla eventuella reklamlänkar från rubrik och inlägget, och lås med följande motivering:

Det är inte tillåtet att göra reklam på Ungdomar.se utan tillåtelse. Är du intresserad av att annonsera, skicka ett mejl till info@ungdomar.se.

Tråd låst.

Hur ska jag göra om en användare avslöjar en annan användares identitet?
På Ungdomar.se har alla medlemmar rätt att vara anonyma, så vida de inte själv väljer att berätta sin identitet. Trådar som är till för att luska ut andra användares identiteter, eller om detta avslöjas på något annat sätt, raderas därför omedelbart. Skicka gärna också en vänlig tillsägelse till personen.

En journalist har kontaktat mig angående UM, vad ska jag göra?
Blir du kontaktad av en journalist som vill ställa frågor om sajten, hänvisa alltid till info@ungdomar.se eller direkt till André.

Vad gör jag om en användare skriver att hen tänker ta livet av sig?
Det händer ibland, tack och lov mycket sällan, att en användare skriver i forumet att hen tänker ta livet av sig. I dessa fall är det viktigt att vi agerar så snabbt vi bara kan, oavsett om inlägget verkar seriöst eller inte.

Gå först in i admin och sök efter användaren. Kolla upp e-mailadress samt IP-nummer.

Ring polisen på 114 14, uppge att du är moderator på Ungdomar.se (en av Sveriges största sajter för unga mellan 14-24 år) och förklara ingående vad ärendet gäller. Uppge trådens innehåll, personens användarnamn, mailadress och eventuellt IP. Fråga också om mailadress dit du kan skicka över en länk till tråden.

Om du av någon anledning inte känner för att själv ringa så försök att kontakta någon annan moderator eller admin.

Efter det att du har ringt polisen, håll noga uppkik över tråden och ta bort alla inlägg som på något sätt klankar ner på trådskaparen eller uppmuntrar hen att genomföra sitt självmordsförsök. PM:a skarpa tillsägelser till personer som skriver inläggen, typ:

På Ungdomar.se är det INTE okej att uppmuntra folk till att begå självmord eller skada sig själv, oavsett om trådskaparen verkar seriös eller inte. Fortsätter du med detta kommer ditt konto att låsas.

Har du inte möjlighet att övervaka tråden, och ingen annan admin är kontaktbar, lås den då med ett låsningsmeddelande i stil med [här ska jag stämma av med några “experter” och se vad de har för råd]:


   
Citera
time
 time

Jättebra info. Vad duktig du är! 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

timeisrunningout:
Jättebra info. Vad duktig du är! 

Äsch. Rodnar
Vad tycker du om låsningslängder etc? Känns de rimliga?


   
SvaraCitera
time
 time

André Vifot Haas:

Äsch. Rodnar
Vad tycker du om låsningslängder etc? Känns de rimliga?

Ja, det gör det nog, men den här endagslåsningen för PA - ska den tillämpas vid varje övertramp, eller bara om användaren i fråga redan brutit mot mindre regler?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Så, nu är jag hemma och kan ge feedback.

Tycker allt ser kanon ut, känns som att det är lättare att ta vissa beslut nu. Men några frågor dök upp,

André Vifot Haas: När en medlem får sin tråd raderad skickas det ut ett meddelande om att hens tråd har raderats, men det står inte vilken moderator som har raderat tråden.

Ibland känner jag att jag vill låsa trådar, istället för att radera, för att just kunna skriva ett förklarande inlägg till varför tråden blev låst. Det är synd att den möjligheten inte finns när man raderar. Tråden raderas men TS vet inte varför, känns lite opedagogiskt. 

André Vifot Haas: exempelvis rasistiska uttalanden

Vad innebär detta? När går det för långt? Jag har vid flera tillfällen stött på medlemmar här med, enligt mig, rasistiska åsikter, men ska man inte få framföra dem alls? Eller är det bara när det blir personangrepp som det inte är ok? 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Sen får man ibland försöka se mellan fingrarna. Man behöver inte hugga till direkt hela tiden (har jag lärt mig den hårda vägen).
Sen behöver man inte alltid låsa från steg 1 (30min) och uppåt utan man kan låsa en vecka direkt om det behövs. Eller går jag utanför dina ramar nu André?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

timeisrunningout:

Ja, det gör det nog, men den här endagslåsningen för PA - ska den tillämpas vid varje övertramp, eller bara om användaren i fråga redan brutit mot mindre regler?

Spontant tänker jag att det beror lite på hur grov den är, men vad som anses som grovt är något vi behöver diskutera.

Fingerprints: Ibland känner jag att jag vill låsa trådar, istället för att radera, för att just kunna skriva ett förklarande inlägg till varför tråden blev låst. Det är synd att den möjligheten inte finns när man raderar. Tråden raderas men TS vet inte varför, känns lite opedagogiskt.

Håller med dig. Det är absolut något vi borde se till att fixa. Alla dessa "Varför i helvete raderade ni min tråd"-trådar minskar förhoppningsvis då.

Fingerprints: André Vifot Haas: exempelvis rasistiska uttalanden
Vad innebär detta? När går det för långt? Jag har vid flera tillfällen stött på medlemmar här med, enligt mig, rasistiska åsikter, men ska man inte få framföra dem alls? Eller är det bara när det blir personangrepp som det inte är ok?

Jag tänker så här:Säger man "Alla invandrare är kriminella" så är det så klart en snedvriden åsikt men man har ändå rätt att uttrycka den. Säger man "Alla invandrare är kriminella och bör skjutas" så är det att ha gått för långt.

Xisco: Sen får man ibland försöka se mellan fingrarna. Man behöver inte hugga till direkt hela tiden (har jag lärt mig den hårda vägen).

Exempel på när det kan vara bra att se mellan fingrarna?

Xisco: Sen behöver man inte alltid låsa från steg 1 (30min) och uppåt utan man kan låsa en vecka direkt om det behövs. Eller går jag utanför dina ramar nu André?

Ja men precis. Det kanske inte var supertydligt från min sida, men allt under respektive låsningstid är sådant som jag anser bör resultera i direkt låsning den tidsperioden.

EDIT: Ehm, det där blev nog inte det minsta tydligare. Det jag menar är att det som står under "Låsning 1 vecka", förutom första punkten, är sådant som resulterar i direktlåsning, oavsett om man gjort sig skyldig till andra överträdelser tidigare. Förstår du/ni nu? 🙂


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Exempel när man kan se mellan fingrarna:

När det är tydligt att folk skämtar. T.ex om Åtta skriver att jag är en kort blatte. Vi vet att han inte menar något illa med det. Dock kan man säga till att sådant ordval inte är särskilt schysst. 

Om användaren upprepade gånger gör det, vare sig den skojar eller inte, så kan man varna/låsa den. 

Annat exempel:

Användaren är nyregistrerade och har (förmodligen) inte läst reglerna. Den bryter någon regel, t.ex skriver att någon är en idiot, så behöver man inte låsa direkt utan antingen strunta i det eller ge en liten tillsägelse och säger att vi inte vill ha PA här. 

André: copy that!


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Vill ha mer feedback här! Glad


   
SvaraCitera

Tycker också det här ser bra ut och det här kommer definitivt få mig att känna mig säkrare i min moderering. 

Undrar dock också dels över det här med rasistiska åsikter, såg att du hade svarat Fingerprints ang. det: 

André Vifot Haas: "Alla invandrare är kriminella"

Vet inte om jag nit pickar nu men tycker definitivt att det här är ett rasistiskt uttalande/påstående och inte en åsikt. Det känns som att det är alldeles för få, både rasister och anti-rasister som gör dylika generaliseringar utan att backa upp med källor och det är ganska svårt att reda i som moderator. Skulle gärna ha lite fler exempel på vad för slags uttalanden som ska klassas som rasistiska och möjligen hur de bör modereras. Uttalandet ovan är ju t.ex inte ett personangrepp, bara allmänt rasistiskt, säger man till eller raderar? Har vi nolltolerans osv?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Miceparade: Vet inte om jag nit pickar nu men tycker definitivt att det här är ett rasistiskt uttalande/påstående och inte en åsikt. Det känns som att det är alldeles för få, både rasister och anti-rasister som gör dylika generaliseringar utan att backa upp med källor och det är ganska svårt att reda i som moderator. Skulle gärna ha lite fler exempel på vad för slags uttalanden som ska klassas som rasistiska och möjligen hur de bör modereras. Uttalandet ovan är ju t.ex inte ett personangrepp, bara allmänt rasistiskt, säger man till eller raderar? Har vi nolltolerans osv?

Det här är helt klart en fråga som jag måste ta fram tydligare riktlinjer för. Ska försöka hinna innan semestern.
Har ni förslag på exempel och åtgärder får ni jättegärna hojta.


   
SvaraCitera

André Vifot Haas: att bara posta en gäspande smiley eller liknande är INTE okej.

point taken Blink

nu mer är ju låsning av en tråd ganska ekvivalent med en radering eftersom den ganska snabbt tvättas bort i senastelistan och statuerar inte riktigt exempel som det gjorde innan då det i kategorier (som inte var klotter) kunde ligga på första sidan ett tag. så gränsen om man ska låsa eller radera blir ju än mer flytande å andra sidan ser ju trådskaparen åtminstone varför ens tråd blev låst om man nu låser den.

annars så är låsningsreglerna bra kanske lite väl detaljerade och lämnar inte massor fingertoppskänsla men jag antar att det går att utöva sådant ändå?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

En del frågetrådar som skapats har handlat om ganska oeriösa saker, tex vilket ord som är bäst, vilken användare som är mest bad ass osv. Hur ska vi hantera dessa? Jag kan se viss charm i dem för sammanhållningens skull.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Schism:
En del frågetrådar som skapats har handlat om ganska oeriösa saker, tex vilket ord som är bäst, vilken användare som är mest bad ass osv. Hur ska vi hantera dessa? Jag kan se viss charm i dem för sammanhållningens skull.

Jag tänker att vi kan vara ganska toleranta där. Tråden om vilket ord som är bäst gillar jag skarpt, det är ett kul sätt att använda frågetrådarna på. 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Kommer att göra ett tillägg om att det inte är okej att outa anmälningar och anmälare i forumet. Då dessa kan röra ganska känsliga grejer ska de alltid vara anonyma!


   
SvaraCitera