Aviseringar
Rensa alla

Fråga en Kommunist


Ämnesstartare

mm en kompis till mig har en röd fondvägg med hammaren och skäran på i guld.
tycker den är frän. 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Nachac:
Håll käft.

lättnaden.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

df rqp:

skulle du svara på frågorna eller?

Gråter

ceka92:

lättnaden.

Rodnar


   
SvaraCitera

Ser du några problem att argumentera för en utopi? I då fall måste man använda rationella argument istället för empiriska.


   
SvaraCitera

Kommunism är underbart. Det slutar alltid med folkmord. 

 

FUCK THE WORLD


   
SvaraCitera

Realm:

1. Jag frågade vad du visste om kommunsimen, du svarade med att Stalinism (vilket är en felaktig avgrening till kommunismen) är riktig kommunism, vilket rakt av är fel.

2. Kommunism kan inte delas in i Leninism, Stalinism (Putinism??) då det bara är att man tror på ledarens ord (Stalin - Namnet på ledaren | Ism - Tro | Stalinism - Tron om ledaren). Kommunism är att alla personer från den lägsta människan till den högsta är likgiltiga med varandra och därmed skall göra lika mycket för att se till att folket är välmående. Detta skall oftast göras för samhället som en helhet snarare än för sin egen skull. Det är kommunismen i en enklare form.

Putin är konservativ 🙂 men den finns en gren som heter marxism leninism 🙂 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Carolineelisabeth95: Lite hur jag tänker om kommunism: bara det faktum att alla ska ha lika av allt är helt absurt.

Kommunismen handlar inte om att alla ska ha lika av allt utan om att allas behov ska betraktas som likvärdiga. Människors behov är inte identiska annat än på ett abstrakt plan.
Varför är det en absurd idé? Är det inte en logisk följd av tanken om alla människors lika värde? Tror du att det vore negativt i praktiken att samhället ser lika på individernas behov och söker tillfredsställa dem efter bästa förmåga? 

Carolineelisabeth95: Om världen vore befolkad utav en människa skulle kommunism fungera - så fort det blir fler kommer viljor krocka och allting fallerar.Någon / några måste vara ledare och har därmed mer makt och tillgångar än andra.

Så lösningen på problemet med olika viljor är att somliga ska köra över andra?
Visst kan det vara praktiskt och nödvändigt att en del sitter på ansvarspositioner. Men jag menar att det är möjligt och rimligt att förhindra att dessa ansvarspositioner blir till mer eller mindre självständiga maktpositioner. Utan de ska vara kontrollerade av demokratin och de ska inte åtnjuta några privilegier gentemot folket, inkl. rikedom. 
Du håller inte med? 

Carolineelisabeth95: .Människor är olika och har olika förutsättningar, gör val som påverkar deras liv annorlunda,

Plattityder. 

Carolineelisabeth95: Ingen annan skall kunna vägra mig rätten att själv skapa fördelar gentemot andra genom större/hårdare arbete och investeringar.

Att du känner behov av  att ha fördelar gentemot andra beror nog på att du lever i ett konkurrenssamhälle där fördelar ö.h.t. är ett begrepp.

Men jag kan sympatisera med rädslan för att kommunismen innebär att allt man gör måste tjäna "samhället" på något sätt. På ett sådant sätt är arbetet organiserat idag, arbetskraften allokeras dit den gör mest nytta för statens och företagens tillväxt. Då är det i min mening mer tilltalande med en modell där arbetskraft och andra produktionsfaktorer allokeras dit den bedöms göra mest nytta.
Men visst vore det tokigt om man skulle behöva demonstrera för någon byråkrat - eller för den delen för ett genuint demokratiskt råd - nyttan i varenda produktiv verksamhet man företar sig. Synnerligen om "det är jävligt kul" aldrig duger som "nyttigt nog". 
Men kommunism är inte individernas totala underordning under gemenskapens diktatur. Demokratisk planering av produktionen behövs, men det syftar snarare till att frigöra individerna och deras verksamhet genom att ge de materiella förutsättningarna för deras behovstillfredsställelse, inom rättvisa och hållbara ramar.

Idag styr privata intressen inte bara sina egna privata liv utan i praktiken också andras liv och samhällsutvecklingen i stort, inom ramarna för en ekonomisk struktur som ingen aktör eller social institution har någon kontroll över. 
Det är jävligt dåligt system som innebär ofrihet och underordning för de arbetande massorna och som leder till en skev allokering av de produktiva resurserna där miljoner går arbetslösa medan andra miljoner arbetar sönder sig själva, och där skitprylar produceras och slängs i miljarder samtidigt som människor går hungriga, sjuka, ensamma, fattiga. Vidare så är systemet i full färd med att förstöra själva förutsättningarna för liv på planeten. Det är dumt, mycket dumt. Vi kan inte ha det såhär. Antingen ryker marknadsekonomin eller så ryker vi. 


   
SvaraCitera